ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Το λιμάνι ανήκει πρώτα απ’ όλα στους Σκιαθίτες!

το-λιμάνι-ανήκει-πρώτα-απ-όλα-στους-σ-181285

Προειδοποιήσεις προς ακτοπλοϊκές για την κεντρική βάση

Την τήρηση του κανονισμού Λιμένος και των αποφάσεων του υπουργείου για την προσέγγιση και τον απόπλου των πλοίων και μόνο και όχι τη δίωξη των πλοιάρχων -όπως ερμηνεύει την «επίμαχη» επιστολή η Πανελλήνια Ένωση Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού- ζητάει το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σκιάθου λόγω ακριβώς των γνωστών προβλημάτων που υπάρχουν στο λιμάνι.

Στη σχετική επιστολή προς τις ακτοπλοϊκές εταιρίες, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, επισημαίνεται ότι κατά τον απόπλου πλοίων και την απομάκρυνση από την προβλήτα με τη χρήση κυρίως προπελών και σε μικρότερο βαθμό με άγκυρες δημιουργείται έντονο πρόβλημα στη βάση της προβλήτας λόγω της αυξημένης ταχύτητας κατά την αναχώρηση.

Προκειμένου να μη δημιουργηθεί ζημιά στη βάση της προβλήτας, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο παρακαλεί για την τήρηση όλων ανεξαιρέτως των προβλεπόμενων για την αγκυροβολία καθώς και των υποδείξεων – οδηγιών του Λιμεναρχείου Σκιάθου, όπως αυτές κατά καιρούς έχουν επισημανθεί.

Όπως είναι γνωστό, λόγω των γνωστών προβλημάτων μόνο ένα μικρό μέρος έχει απομείνει στο λιμάνι της Σκιάθου για την αγκυροβόληση των πλοίων. Οι αρμόδιες Υπηρεσίες είναι έτοιμες να ξεκινήσουν τις διαδικασίες ανάθεσης μετά από χρόνια γραφειοκρατικών διαδικασιών που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση. Κατάφεραν και εξασφάλισαν 90.000 ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για την επισκευή της προβλήτας. Τα χρήματα έχουν ήδη πιστωθεί σε λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος πλην όμως για ευνόητους λόγους εν μέσω θερινής σεζόν δεν μπορούσε να ξεκινήσει η διαδικασία.

Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο προειδοποίησε ότι σε περίπτωση που παρουσιαστεί ζημιά στη βάση της προβλήτας θα την επιβαρυνθούν οι πλοιοκτήτριες εταιρίες. Ζήτησε εξάλλου «να γίνεται όσο δυνατόν καλύτερη δυνατή τήρηση των κανόνων εισόδου, παραμονής και εξόδου των πλοίων στα λιμάνια, ώστε να μη δημιουργηθεί με τις κινήσεις στο υπόλοιπο κομμάτι κάποιο πρόβλημα και δεν έχουμε πού να προσεγγίζουν τα βαπόρια».

Στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο είναι γνωστό ότι υπάρχει πρόβλημα, καθώς λόγω της αύξησης κινήσεων υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις. Από την άλλη όμως, όπως επισημάνθηκε, δεν θα επιτραπεί να δημιουργηθεί περαιτέρω ζημιά στο λιμάνι της Σκιάθου. Οι Σκιαθίτες μετακινούνται όλο το χρόνο και το λιμάνι τους ανήκει πρώτα απ’ όλους.

Πάντως η Λιμενική Αρχή Σκιάθου που κάνει αστυνόμευση επέβαλε πρόστιμο την περασμένη εβδομάδα, καθώς πλοίο απέπλευσε από την προβλήτα χωρίς να έχει προηγουμένως αγκυροβολήσει.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου