ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Στο 25% η φοροδιαφυγή στη Σκιάθο ~ ΣΑΦΑΡΙ ΕΛΕΓΧΩΝ ΣΤΙΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ

στο-25-η-φοροδιαφυγή-στη-σκιάθο-σαφαρι-ε-184518

Υπό εξέταση το μέτρο κατάσχεσης εισπράξεων – Επίκεινται έλεγχοι σε Πήλιο, Πτελεό

Μία στις τέσσερις επιχειρήσεις στη Σκιάθο φοροδιαφεύγουν. Σε έφοδο ελεγκτών του ΣΔΟΕ την Κυριακή διαπιστώθηκε ότι το 25% των επιχειρήσεων δεν κόβουν αποδείξεις. Πρόκειται για καφετέριες και beachbar σε μεγαλύτερο βαθμό και σε μικρότερο βαθμό εστιατόρια.

Η τήρηση των φορολογικών υποχρεώσεων από μέρους επιχειρήσεων πώλησης προϊόντων και κυρίως παροχής υπηρεσιών -καθώς εκεί διαπιστώνεται μεγαλύτερη παραβατικότητα- σε τουριστικές περιοχές αποτελεί προτεραιότητα του υπουργείου Οικονομικών.

Στο πλαίσιο αυτό διενεργήθηκε σειρά ελέγχων και σε επίπεδο Μαγνησίας. Στους πιο πρόσφατους στη Σκιάθο διαπιστώθηκε ότι δεκατρείς από τις 55 επιχειρήσεις δεν εξέδιδαν φορολογικά στοιχεία.

Έλεγχοι διενεργήθηκαν και στη Σκόπελο τα στοιχεία όμως που συγκεντρώθηκαν είναι υπό επεξεργασία. Η υψηλή παραβατικότητα που εντοπίζεται στις τουριστικές περιοχές τη θερινή σεζόν προκάλεσε πριν περίπου είκοσι μέρες την αντίδραση του υπουργείου Οικονομικών που ζήτησε με επείγουσα εγκύκλιό του ελέγχους από μικτά κλιμάκια.

Έλεγχοι επίκεινται και στο Πήλιο και στις παραθαλάσσιες περιοχές του καλλικρατικού Δήμου Αλμυρού.

Στο στόχαστρο των κλιμακίων βρίσκονται επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν συστηματικά κυρίως παροχής υπηρεσιών. Επιπλέον επαγγελματίες που ενώ έχουν οφειλές στις Εφορίες δεν μπαίνουν σε ρύθμιση.

Η έμφαση που δίνεται στην πάταξη της φοροδιαφυγής σε τουριστικές περιοχές αποτυπώνεται και από τον αριθμό ελέγχων που έγιναν από το ξεκίνημα της θερινής σεζόν.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, στις Σποράδες συνολικά ελέγχθηκαν διακόσιες επιχειρήσεις σε τέσσερις εξορμήσεις.

Λόγω της ανεξέλεγκτης κατάστασης που επικρατεί εξετάζεται οι Δ. Ο. Υ. να προχωρούν ακόμη και σε κατάσχεση των εισπράξεων από επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Alpha, στο στόχαστρο της Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος έχουν μπει ουζερί, καφετέριες, ταβέρνες και ζαχαροπλαστεία.
Επιχειρηματίας στου οποίου το μαγαζί μπήκαν και κατέσχεσαν την είσπραξη είπε: “Μπήκαν στο μαγαζί με κόσμο με δουλειά και με αστυνομική συνοδεία πήραν την είσπραξη και έφυγαν. Και αυτό το θεωρούν νόμιμο”.

Να σημειωθεί ότι η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει τη συγκρότηση συνεργείων μερικών επιτόπιων ελέγχων που θα αποτελούνται από δύο τουλάχιστον υπαλλήλους και οι έλεγχοι θα διενεργούνται όλες τις ημέρες της εβδομάδας, πρωινές, απογευματινές και βραδινές ώρες.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου