ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Γραφεία κοινωνικής ασφάλισης

γραφεία-κοινωνικής-ασφάλισης-231083

Στην κατεύθυνση της λειτουργίας Γραφείων Κοινωνικής Ασφάλισης στη Σκιάθο και τη Σκόπελο προσανατολίζεται η Διοίκηση του ΙΚΑ, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι συναλλασσόμενοι των νησιωτικών περιοχών, μετά την απόφαση αναστολής λειτουργίας των αντίστοιχων παραρτημάτων, η οποία έγινε για πρώτη φορά γνωστή, μέσω του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ.

Σε αντικατάσταση των δομών που θα καταργηθούν, η Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ μελετά, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, την προοπτική σύστασης γραφείων κοινωνικής ασφάλισης, τα οποία θα λειτουργήσουν με την συνδρομή των Δήμων και θα στελεχωθούν από τους εργαζόμενους στα παραρτήματα των νησιών.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές οι αρμοδιότητες των γραφείων που θα δημιουργηθούν, αλλά έχουν κοινοποιηθεί σχετικές επιστολές και στους δύο Δήμους, Σκιάθου και Σκοπέλου, προκειμένου να καταστήσουν σαφές εάν προτίθενται να φιλοξενήσουν ουσιαστικά τη συγκεκριμένη δομή, παραχωρώντας δωρεάν χώρο για την στέγαση του γραφείου και καλύπτοντας, παράλληλα, την αντίστοιχη υλικοτεχνική υποδομή, αλλά και τις πάγιες λειτουργικές δαπάνες, δηλαδή τα έξοδα ηλεκτροφωτισμού, θέρμανσης κλπ.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για το συγκεκριμένο θέμα, ο Δήμαρχος Σκιάθου τόνισε ότι στόχος και πρόθεση του Δήμου είναι να λειτουργήσει το Γραφείο Κοινωνικής Ασφάλισης στη Σκιάθο και στο πλαίσιο αυτό θα διερευνηθεί άμεσα η δυνατότητα εκμίσθωσης του κατάλληλου χώρου. Ο κ. Πλωμαρίτης κατέστησε σαφές ότι το θέμα θα τεθεί άμεσα υπόψη του Δημοτικού Συμβουλίου Σκιάθου, διότι «θέλουμε να παραμείνει η συγκεκριμένη δομή η οποία είναι αναγκαία για το νησί» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ανάλογο έγγραφο έχει κοινοποιηθεί, όπως προαναφέρθηκε και στο Δήμο Σκοπέλου, το οποίο τέθηκε χθες υπόψη του Δημοτικού Συμβουλίου. Ερωτηθείς σχετικά ο Δήμαρχος κ. Μιχελής, επεσήμανε ότι ο Δήμος αναλαμβάνει τα λειτουργικά έξοδα του γραφείου ΙΚΑ, κατ’ αντιστοιχία με το φορολογικό ΚΕΠ που λειτουργεί στο νησί, δεδομένου ότι «πρέπει να εξυπηρετηθεί ο τοπικός πληθυσμός, διότι σε αντίθετη περίπτωση θα ερημώσει το νησί».

Στο μεταξύ, οι εντονότατες αντιδράσεις που διατυπώθηκαν από όλες τις περιοχές της Ελλάδας αποτέλεσαν, όπως όλα δείχνουν, την αφορμή για να διατυπωθεί η παραπάνω πρόταση, για την υλοποίηση της οποίας είναι απαραίτητη η συνδρομή των Δήμων.

Τα πολλαπλά προβλήματα που θα προκαλέσει η κατάργηση του ΙΚΑ Σκοπέλου επεσήμανε, παράλληλα, ο κ. Μιχελής, με έγγραφο που απέστειλε στους αρμόδιους φορείς. «Μια προς μια οι δημόσιες υπηρεσίες απομακρύνονται από το νησί, ένα προς ένα τα σχολεία κλείνουν και υποβαθμίζονται. Η ερήμωση είναι πλέον εμφανής και η επιβάρυνση των κατοίκων που πρέπει να μεταβούν στο Βόλο για «ψύλλου πήδημα» είναι τεράστια» επισημαίνει αυτολεξεί ο Δήμαρχος Σκοπέλου.

Στο ίδιο υπόμνημα διαμαρτυρίας, ο κ. Μιχελής τονίζει ότι «οι πολίτες, που βλέπουν τους πυλώνες της κοινωνίας να γκρεμίζονται (Υγεία-Παιδεία-Κοινωνικές Υπηρεσίες), όλο και περισσότερο αναρωτιούνται αν θα πρέπει να συνεχίσουν να μένουν εδώ» και καταλήγει «παρακαλούμε να αναθεωρήσετε την απόφασή σας, ώστε το παράρτημα του ΙΚΑ να συνεχίσει τη λειτουργία του».

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου