Ανοίγει δρόμους στην απασχόληση

Τελευταία ενημέρωση: 2014-03-06, 15:45:22
Ανοίγει δρόμους στην απασχόληση

Πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη και την απασχόληση αναπτύσσονται στα νησιά των Βορείων Σποράδων, όπου παίρνει «σάρκα και οστά» το πρόγραμμα κατάρτισης εκατό περίπου ανέργων, προκειμένου να απασχοληθούν, εν συνεχεία, στο πεδίο του τουρισμού. Η αναπτυξιακή σύμπραξη «Βόρειες Σποράδες» και οι Δήμοι Σκιάθου, Σκοπέλου και Αλοννήσου απευθύνουν στους ενδιαφερόμενους κάλεσμα συμμετοχής

στην ενημερωτική ημερίδα «Δράσεις για την ανάπτυξη και απασχόληση στις Βόρειες Σποράδες», που σηματοδοτεί ουσιαστικά την έναρξη του προγράμματος, το οποίο προβλέπει την κατάρτιση 33 ανέργων από τη Σκιάθο, ισάριθμων από τη Σκόπελο και 24, αντίστοιχα, από την Αλόννησο.

Στο πλαίσιο του παραπάνω προγράμματος θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική ημερίδα σήμερα Πέμπτη 6 Μαρτίου στις 6 μ.μ. στη Σκιάθο, αύριο Παρασκευή 7 Μαρτίου, στις 6 μ.μ. στη Σκόπελο και το Σάββατο 8 Μαρτίου, στις 7 μ.μ. στην Αλόννησο.

Η Αναπτυξιακή Σύμπραξη Βορείων Σποράδων, στην οποία συμμετέχουν πολλοί φορείς και λήντερ είναι η Ενωση Ξενοδόχων Σκοπέλου, υλοποιεί τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία «προκειμένου να επιτευχθεί στην πράξη η πολυπόθητη βελτίωση του τουριστικού προϊόντος και των αντίστοιχων υπηρεσιών, που αποτελεί βασικό ζητούμενο για το σύνολο των επαγγελματιών του κλάδου» αναφέρει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Σκοπέλου, Γιάννης Γιολδάσης. Όπως εξηγεί παράλληλα ο ίδιος «το σημαντικό είναι ότι το πρόγραμμα δεν αφορά μόνο την κατάρτιση ανέργων, καθώς το βασικό ζητούμενο είναι η πρόσληψη των καταρτισθέντων, στο συγκεκριμένο πεδίο».

Σύμφωνα, παράλληλα, με την εκτίμηση του κ. Γιολδάση, η οποία συμπίπτει, σημειωτέον, με τις θέσεις πολλών επαγγελματιών του χώρου «η κατάρτιση πρέπει να είναι διαρκής και επειδή ασχολούμαστε με τον τουρισμό και τον άνθρωπο κατά βάση, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε σχέση με τον τρόπο προσέγγισης των ανθρώπων, ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

Η διαδικασία κατάρτισης των ανέργων θα διαρκέσει επί δίμηνο περίπου, προκειμένου οι καταρτισθέντες να στελεχώσουν αντίστοιχες θέσεις εργασίας στην διάρκεια της νέας σεζόν. Το ερώτημα που προκύπτει είναι εάν τα ξενοδοχεία και οι επιχειρήσεις των νησιών, γενικότερα, μπορούν να διαδραματίσουν κομβικό ρόλο στο θέμα της ανεργίας. «Εάν δεν υπήρχε τόσο μεγάλη μείωση του εσωτερικού τουρισμού, απαντάει ο κ. Γιολδάσης, σίγουρα οι θέσεις εργασίας θα ήταν περισσότερες, όχι όμως κατ’ ανάγκη στον τομέα των ξενοδοχείων, τα οποία προσλαμβάνουν κατά κανόνα, τον ίδιο αριθμό ατόμων κάθε χρόνο, αλλά πιθανόν στον τομέα της εστίασης».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, είναι φύσει αδύνατο να απορροφηθεί από τις τουριστικές επιχειρήσεις ο μεγάλος αριθμός των ανέργων που δημιούργησε η αποβιομηχάνιση των τελευταίων χρόνων. «Καταβάλλουμε, ωστόσο, προσπάθειες στο βαθμό του δυνατού, με βάση τα μέσα που διαθέτουμε και τα διαθέσιμα Ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα, προκειμένου να υλοποιήσουμε δράσεις που θα βοηθήσουν δεκάδες ανέργους» τονίζει ο αντιπρόεδρος της Αναπτυξιακής Σύμπραξης Βορείων Σποράδων, αφήνοντας να διαφανεί, παράλληλα, ο κομβικός ρόλος που θα διαδραματίσει στο μέλλον η συγκεκριμένη πρωτοβουλία.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

 

 

 

 

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
8
+
7
=