ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Συνεργασία Σκιάθου – Νιούπορτ

συνεργασία-σκιάθου-νιούπορτ-266843

Αφετηρία κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών μεταξύ της Σκιάθου και του Newport που βρίσκεται στο Rhode Island της Αμερικής, αποτελεί η διοργάνωση που θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα στις δύο αδελφοποιημένες περιοχές, με στόχο τη στήριξη μιας φιλόδοξης ιδέας, της δημιουργίας, δηλαδή, Ναυτικού και Λαογραφικού Μουσείου στη Σκιάθο.

Οι Σκιαθίτες της Αμερικής δεν ξεχνούν ποτέ το νησί τους και η κοινή έκθεση φωτογραφίας που εγκαινιάζεται ταυτόχρονα, είναι καρπός συνεργασίας μεταξύ του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος», του Συλλόγου Ναυτικών Σκιάθου και του «Newport-Skiathos Club» του Newport, Rhode Island, USA.

Η έκθεση φωτογραφίας εγκαινιάζεται το Σάββατο 22 Μαρτίου, 19:30, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Σκιάθου, «Μπούρτζι» και έχει ως θέμα τη Σκιάθο και το Newport των αρχών του 20ου αιώνα, ενώ η ίδια εκδήλωση θα παρουσιαστεί παράλληλα και στο Newport. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα στη Σκιάθο και το Newport, μέσω σύνδεσης Skype.

Η πρώτη κοινή δράση μεταξύ των αδελφοποιημένων πόλεων, είναι αποτέλεσμα πολύμηνης συνεργασίας των μελών της Επιτροπής του Newport-Skiathos Club και του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος». Οι σαράντα φωτογραφίες της έκθεσης, ίδιες και στις δύο πόλεις, θα διατεθούν προς πώληση, προκειμένου τα έσοδα που θα προκύψουν, να διατεθούν για την ίδρυση του Ναυτικού Μουσείο Σκιάθου που έχει δρομολογήσει η Ενωση Συνταξιούχων Ναυτικών Σκιάθου.

«Με αφορμή την παραπάνω συνεργασία δημιουργήσαμε σελίδα στο facebook με τίτλο «Newport-Skiathos sister cities», η οποία μετρά ήδη πάνω από 300 φίλους. Στόχος μας η ύπαρξη ενός κοινού διαδικτυακού τόπου, που θα φέρει πιο κοντά τις πόλεις μέσα από ανακοινώσεις, αναρτήσεις φωτογραφιών και αρχείων της ιστορίας και της επικαιρότητας των δύο πόλεων» υπογραμμίζει ο Θοδωρής Τζούμας, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Σκιάθος», ο οποίος προσθέτει ότι «θα πραγματοποιηθούν πολλές ακόμη κοινές εκδηλώσεις στο μέλλον».

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων Ναυτικών Σκιάθου, Γιάννης Παρίσης, υπογραμμίζει από την πλευρά του ότι «είναι πολύ συγκινητικό το ενδιαφέρον και η αγάπη των Σκιαθιτών δεύτερης και τρίτης γενιάς που ζουν στην συγκεκριμένη περιοχή, για το νησί τους. Παρότι ζουν πολλά χρόνια στην Αμερική, προσθέτει ο ίδιος, σκέφτονται πάντα την πατρίδα τους και προσπαθούν πάντα να κάνουν κάτι καλό για τη Σκιάθο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη επίσημη καταγραφή Σκιαθιτών μεταναστών στην Αμερική ανάγεται στα 1899, σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλλεξε ο Γιώργος Απ. Τσολοβίκος από το Elisisland, ενώ το 1905 το ψάρεμα του Αστακού στο Νιούπορτ γίνονταν αποκλειστικά από Σκιαθίτες, οι οποίοι ρίζωσαν και πρόκοψαν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, χωρίς να λησμονήσουν ποτέ τη Σκιάθο.

Το 1967 ιδρύεται το IslandofSkiathosOrganization, ο πρώτος Σύλλογος των Σκιαθιτών του Νιούπορτ, που παρήκμασε σταδιακά και το 2013 ιδρύεται το NewportSkiathosClub. H πρώτη κοινή δράση και όσες θα ακολουθήσουν, συγκλίνουν στην περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δύο αδελφοποιημένων, από το 1996, περιοχών, που έχουν ως συνδετικό κρίκο και σημείο αναφοράς, το νησί του Παπαδιαμάντη.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου