ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Μαρίνα τουριστικών σκαφών

μαρίνα-τουριστικών-σκαφών-268514

Στην αξιοποίηση του ήδη υπάρχοντος λιμανιού στο Πατητήρι της Αλοννήσου συντείνουν οι πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται, ενώ σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό, ο στόχος θα επιτευχθεί όταν ολοκληρωθούν τόσο το αλιευτικό καταφύγιο Βότσης, όσο και οι σχεδιαζόμενες λιμενικές υποδομές στη θέση Σπαρτίνες.

Οπως εκτιμάται, η αξιοποίηση του λιμανιού της Αλοννήσου ως χώρου «φιλοξενίας» τουριστικών σκαφών θα συμβάλει στην τόνωση της κίνησης στα τοπικά καταστήματα, αλλά και στο λιμάνι κατ’ επέκταση, δεδομένου ότι θα μπορούν να εξυπηρετούνται πάνω από 200 σκάφη, υπό την προϋπόθεση βέβαια, ότι θα δημιουργηθούν οι ανάλογες υποδομές, οι οποίες δεν είναι απαγορευτικές για το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο.

Αναλύοντας τον υπάρχοντα σχεδιασμό, ο δήμαρχος Αλοννήσου, Πέτρος Βαφίνης, αναφέρει ότι το κόστος για την ολοκλήρωση των λιμενικών υποδομών στο Πατητήρι υπερβαίνει τα 14 εκατομμύρια ευρώ, με τιμές που ίσχυαν το 2014, ενώ το κόστος για τη δημιουργία νέου λιμανιού στην θέση Σπαρτίνες, όπως είχε αρχικά προβλεφθεί, υπολογίζεται γύρω στα 8 εκατομμύρια ευρώ και ως εκ τούτου, θεωρείται εφικτό στην πράξη. Ουσιαστικός στόχος είναι η μεταφορά του επιβατικού-εμπορικού λιμένα στην περιοχή Σπαρτίνες και παράλληλα η «φιλοξενία» των αλιευτικών σκαφών στο αλιευτικό καταφύγιο της Βότσης, το οποίο σύντομα θα δημοπρατηθεί.

Στο μεταξύ, έχουν ολοκληρωθεί μια σειρά μελετών για το σχεδιαζόμενο λιμάνι στις Σπαρτίνες και εντός του 2014 αναμένεται να ολοκληρωθούν και οι υπόλοιπες μελέτες που απαιτούνται «προκειμένου να φτάσουμε στην οριστική μελέτη, ώστε μόλις ανοίξει το νέο ΕΣΠΑ να προωθηθεί προς ένταξη σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα το συγκεκριμένο έργο» εξηγεί ο κ. Βαφίνης, τονίζοντας παράλληλα ότι «η προτεινόμενη θέση, που είχε επιλεγεί ευθύς εξαρχής, είναι απολύτως ασφαλής από κάθε άποψη».

Το ερώτημα που εύλογα προκύπτει στο σημείο αυτό, έχει σχέση με την πρόσβαση των οχημάτων, διότι δεν υπάρχουν οι ανάλογες οδικές υποδομές. «Η δημιουργία δρόμου είναι ενταγμένη στο πλαίσιο του έργου και έχει προβλεφτεί» απαντάει ο δήμαρχος Αλοννήσου, τονίζοντας παράλληλα ότι με αυτό τον τρόπο θα αποφορτιστεί το λιμάνι από την κυκλοφορία βαρέων οχημάτων και τον θόρυβο που παρατηρείται κυρίως στην διάρκεια της θερινής σεζόν.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου