ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Ανθεί ο καταδυτικός τουρισμός

ανθεί-ο-καταδυτικός-τουρισμός-371388

Ακριβό αλλά ακίνδυνο σπορ χαρακτηρίζεται η κατάδυση

Αύξηση της τάξεως του 20% κάθε χρόνο παρατηρείται στην εναλλακτική μορφή του καταδυτικού τουρισμού στην Αλόννησο, σύμφωνα με την ιδιοκτήτρια του καταδυτικού κέντρου IKIONDiving που βρίσκεται στη Στενή Βάλλα, κ. Χαρίκλεια Θεοδώρου.

Η σχολή της κ. Χαρίκλειας Θεοδώρου ήταν η πρώτη καταδυτική σχολή στην Αλόννησο και άνοιξε το 2005. Διακόσια περίπου άτομα τόλμησαν και βούτηξαν στα νερά της Αλοννήσου πριν από 9 χρόνια. Σήμερα, οι σχολές στην Αλόννησο είναι πάνω από τρεις και βουτούν πάνω από χίλια άτομα το χρόνο, σημειώνοντας μία αύξηση 10-20% στους ενδιαφερόμενους που θέλουν να θαυμάσουν τον υποβρύχιο κόσμο περιμετρικά της Αλοννήσου.

Η ύπαρξη των καταδυτικών σχολών στην Αλόννησο προσφέρει όφελος στην τοπική κοινωνία, καθώς εκτός από το άνοιγμα θέσεων εργασίας, τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία έχουν κέρδος από την επίσκεψη δυτών στο νησί. «Εκτιμώ ότι ο τζίρος του καταδυτικού τουρισμού στην Αλόννησο είναι πάνω από 150.000-200.000 ευρώ ετησίως», δήλωσε η κ. Θεοδώρου.

Η Αλόννησος ενδείκνυται για καταδύσεις καθώς, τόσο η πλούσια αλιευτική παραγωγή που μαρτυρά την πλούσια υποβρύχια ζωή όσο και τα μέρη όπου ο καιρός βοηθάει τις καταδύσεις, προσφέρουν όσα ζητούν οι φίλοι των καταδύσεων. Υφαλοι με γοργονίες, με κοράλλια και ροφοί συνθέτουν το υποβρύχιο σκηνικό.

Μεγάλο μπόνους στο μέλλον του καταδυτικού τουρισμού αποτελεί και η μελλοντική δημιουργία του πρώτου υποβρύχιου αρχαιολογικού μουσείου στην Ελλάδα, σύμφωνα με την κ. Θεοδώρου.

Το ναυάγιο της Περιστέρας που χρονολογείται τον 4ο-5ο αιώνα π.Χ. με τους χιλιάδες αμφορείς αναμένεται να λειτουργήσει το 2015 ως το πρώτο υποβρύχιο αρχαιολογικό μουσείο στην Ελλάδα. «Ο δήμος έδωσε 14.000 ευρώ για τη χαρτογράφηση του βυθού και η περιφέρεια Θεσσαλία αγκάλιασε αυτό το εγχείρημα», δήλωσε η κ. Θεοδώρου. «Η ύπαρξη του συγκεκριμένου μουσείου σε συνδυασμό με εμπόλεμες χώρες που αποτελούσαν διεθνείς δημοφιλείς προορισμούς για καταδύσεις μπορούν να προσελκύσουν περισσότερους φίλους των καταδύσεων», ανέφερε η κ. Θεοδώρου. Πάνω από 4 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη ταξιδεύουν αποκλειστικά και μόνο για καταδύσεις, μεγάλο μέρος των οποίων θα μπορούσαν να προσελκυστούν από ελληνικούς καταδυτικούς προορισμούς.

«Η κατάδυση είναι ένα ακριβό αλλά ασφαλές σπορ που απευθύνεται σε ηλικίες άνω των 8 ετών χωρίς κάποια συγκεκριμένα κριτήρια», επισημαίνει η κ. Θεοδώρου, καλώντας όλο τον κόσμο να δοκιμάσει έστω και μια φορά την κατάδυση και την περιήγηση στις ομορφιές του βυθού.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου