ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Σεισμός και πυρκαγιά… στη Σκόπελο

σεισμός-και-πυρκαγιά-στη-σκόπελο-382603

Ασκηση της πυροσβεστικής υπηρεσίας σε σχολείο

Εγκλωβισμένοι μαθητές και εκπαιδευτικοί βρέθηκαν στο δημοτικό σχολείο Σκοπέλου, ύστερα από κατάρρευση τοιχίου από τη σεισμική δραστηριότητα και από την πυρκαγιά που προκλήθηκε από το σεισμό, σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης που πραγματοποιήθηκε χθες στα πλαίσια της άσκησης αντισεισμικής προστασίας «Εγκέλαδος 2014».

Ρεπορτάζ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΣΙΑΣ

Η πυροσβεστική υπηρεσία Σκοπέλου έλαβε κλήση στις 10:00 για κατάρρευση τμήματος του σχολικού συγκροτήματος και πρόκληση πυρκαγιάς μετά από χτύπημα του εγκέλαδου. Η διευθύντρια του σχολείου χτύπησε το κουδούνι του σχολείου και κάλεσε την τοπική πυροσβεστική υπηρεσία. Το κλιμάκιο της πυροσβεστικής Σκοπέλου έφτασε άμεσα στο δημοτικό σχολείο προκειμένου να συνδράμουν στον απεγκλωβισμό τριών μαθητών από το χώρο του γυμναστηρίου, τμήμα του οποίου κατέρρευσε και τον απεγκλωβισμό δύο εκπαιδευτικών από το χώρο της βιβλιοθήκης του σχολείου ύστερα από την πυρκαγιά που προκλήθηκε στο λεβητοστάσιο ως αποτέλεσμα του σεισμού. Ο χώρος εκκενώθηκε άμεσα, οι εγκλωβισμένοι μαθητές και εκπαιδευτικοί βγήκαν σώοι και αβλαβείς και η πυρκαγιά κατασβήστηκε πλήρως.

Η πυροσβεστική υπηρεσία έφτασε στο σημείο με 2 οχήματα, δύναμη έντεκα ανδρών και επικεφαλής το διοικητή του πυροσβεστικού κλιμακίου Σκοπέλου, κ. Παναγιώτη Οικονόμου. Στην άσκηση συμμετείχε και ένα ασθενοφόρο του Κέντρου Υγείας του νησιού για την παροχή πρώτων βοηθειών.

Με το πέρας της άσκησης η οποία διήρκησε μόλις 25 λεπτά, οι μικροί μαθητές και οι εκπαιδευτικοί τους άκουσαν τις οδηγίες και τις συμβουλές του κ. Οικονόμου για περίπτωση σεισμού και πυρκαγιάς και απάντησε στις απορίες τους. Στο χώρο της άσκησης παραβρέθηκε και ο αντιδήμαρχος Σκοπέλου, υπεύθυνος της πολιτικής προστασίας, κ. Γιάννης Αναστασίου.

Ο χρόνος ανταπόκρισης της πυροσβεστικής υπηρεσίας βασίστηκε σε ρεαλιστικά δεδομένα, όπως και όλη η άσκηση, η οποία διεξήχθη με απόλυτη επιτυχία.

Ο κ. Παναγιώτης Οικονόμου δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ: «Δείχνουμε τις δυνατότητές μας ως πυροσβεστική υπηρεσία καθώς και το βαθμό ετοιμότητάς μας ανταποκρινόμενοι σε ρεαλιστικά χρονικά δεδομένα. Τέτοιου είδους ασκήσεις μας βοηθούν να φρεσκάρουμε τις γνώσεις μας και την εμπειρίας μας για να μπορούμε να ανταποκριθούμε σε ρεαλιστικές περιπτώσεις».

Η διευθύντρια του δημοτικού σχολείου, κ. Φραγκούλα Τουτουτζόγλου, δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ: «Κάθε χρόνο διενεργείται άσκηση σεισμού στο σχολείο, προκειμένου οι μαθητές να γνωρίζουν πώς να προστατεύονται σε περιπτώσεις σεισμού και να διατηρούν την ψυχραιμία τους ώστε να μην τρέπονται σε άτακτη φυγή στην περίπτωση εκκένωσης του κτιρίου, κατά την οποία συμβαίνουν τα περισσότερα ατυχήματα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου