ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Δωρεά συλλογής αρχαίων στη Σκόπελο

δωρεά-συλλογής-αρχαίων-στη-σκόπελο-382992

Η ιδιωτική συλλογή του Δημήτρη Τσάτσου μόνιμα στο νησί

Πενήντα πέντε αντικείμενα χρονολογούμενα από την αρχαϊκή έως την ελληνιστική περίοδο προστίθενται στη συλλογή του αρχαιολογικού υλικού της Σκοπέλου, ύστερα από τη δωρεά του κ. Δημήτρη Σιψή της συλλογής που κληρονόμησε από τον κορυφαίο Ελληνα συνταγματολόγο Δημήτρη Τσάτσο.

Ρεπορτάζ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΣΙΑΣ

Υστερα από συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Σκοπέλου, αποφασίστηκε η αποδοχή της δωρεάς του Δημήτριου Σιψή, ο οποίος είχε ιδιωτική συλλογή αποτελούμενε από πενήντα πέντε αρχαία αντικείμενα. Αυτές οι αρχαιότητες κληροδοτήθηκαν στο Δημήτριο Σιψή από το Δημήτριο Τσάτσο ύστερα από ιδιόγραφη διαθήκη που γράφτηκε στις 24 Ιουλίου του 2008 και δημοσιεύτηκε στις 14 Ιανουαρίου του 2011. Η συλλογή που δωρίζει ο Δημήτρης Σιψής στη Σκόπελο αποτελείται από πενήντα πέντε αρχαιότητες αρχαϊκής, κλασσικής, ρωμαϊκής και ελληνιστικής εποχής. Ο Δήμος Σκοπέλου έλαβε επίσης απόφαση για την εγγύηση της ακώλυτης και άμεσης μεταφοράς των αρχαιοτήτων καθώς και για την ασφαλή δημόσια έκθεσή τους. Επίσης, θα τοποθετηθεί πινακίδα σε εμφανές σημείο της αίθουσας του Μουσείου που θα φέρει τον τίτλο «Δωρεά Δ.Γ. Σιψή της Συλλογής του Δ.Θ. Τσάτσου».

Εν τω μεταξύ, η δωρεά αυτή ήρθε να συμπληρώσει τη δωρεά του Σκοπελίτη Δημήτριου Μέλισσα στη Σκόπελο με αρχαιότητες της ίδιας συλλογής του Δ. Θ. Τσάτσου. Συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Μέλισσας δώρισε το Σεπτέμβριο του 2013 πενήντα ένα αρχαία αντικείμενα που χρονολογούνται από την αρχαϊκή, την κλασσική, τη ρωμαϊκή και την ελληνιστική περίοδο. Η συγκεκριμένη συλλογή θα τιτλοφορηθεί ως «∆ωρεά ∆.Κ. Μέλισσα της Συλλογής του ∆.Θ. Τσάτσου» στην αίθουσα που θα εκτίθενται στο Μουσείο της Σκοπέλου σε εμφανές σημείο, επίσης.

Σύμφωνα με το δήμαρχο Σκοπέλου, κ. Γιώργο Μιχελή, τα συνολικά ενενήντα πέντε αρχαία αντικείμενα θα μείνουν στην κατοχή των δωρητών έως ότου οριστικοποιηθεί ο τόπος έκθεσής τους και δημιουργηθούν οι κατάλληλες προθήκες που θα τα φιλοξενήσουν. Επικρατέστερος χώρος φιλοξενίας τους φαίνεται να είναι ο πρώτος όροφος της οικίας Μελαχρινού με σκοπό τη δημιουργία μιας ευρύτερης αρχαιολογικής συλλογής.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου