ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Παράσταση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στη Σκόπελο

παράσταση-της-εθνικής-λυρικής-σκηνής-388826

Στο πλαίσιο εκπαιδευτικού προγράμματος

Σήμερα αναμένεται να καταφτάσει στο νησί της Σκοπέλου ομάδα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, προκειμένου να δώσει παράσταση στο πλαίσιο εκπαιδευτικού προγράμματος.

Ρεπορτάζ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΣΙΑΣ

Την άφιξη 41 συντελεστών της Εθνικής Λυρικής Σκηνής αναμένει σήμερα η Σκόπελος, όπου θα ανέβει η διάσημη όπερα «Ο κουρέας της Σεβίλλης» του Αντόνιο Τζοακίνο Ροσσίνι, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Η Οπερα διαδραστικά στα δημοτικά σχολεία».

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθύνεται στους μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ δημοτικού σχολείου, προκειμένου να έρθουν σε άμεση επαφή με το χώρο της όπερας. Ξεκίνησε το Μάιο του 2012 και ύστερα από την επίσκεψη στο 1ο δημοτικό σχολείο Σκιάθου το Μάρτιο του 2013, η Εθνική Λυρική Σκηνή έρχεται σήμερα στη Σκόπελο προκειμένου να ανεβάσει την παράσταση με τη συμμετοχή του Δημοτικού Σχολείου Σκοπέλου.

Η Εθνική Λυρική Σκηνή με δική της πρωτοβουλία πρότεινε στη διευθύντρια του σχολείου να πραγματοποιηθεί η παράσταση σε ανοικτό χώρο, ώστε να την παρακολουθήσουν και οι κάτοικοι του νησιού ελεύθερα.

Εμπόδιο ο καιρός…

Η διευθύντρια του Πεπαρήθειου Δημοτικού Σχολείου Σκοπέλου Φραγκούλα Τουτουντζόγλου ενημέρωσε μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ πως η ημέρα και η ώρα της παράστασης θα ανακοινωθεί σήμερα, ύστερα από συνεννόηση με τους συντελεστές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Δήλωσε πως καιρού επιτρέποντος, η παράσταση θα πραγματοποιηθεί αύριο στο υπαίθριο θεατράκι στο χώρο του γηπέδου του σχολείου. Σε περίπτωση που δεν το επιτρέπει ο καιρός, η παράσταση θα ανέβει την Παρασκευή μέσα στην αίθουσα εκδηλώσεων, με κοινό μόνο τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.

Η κ. Τουτουντζόγλου τόνισε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι μεγάλη ευκαιρία για τα παιδιά ώστε να ζήσουν από κοντά το μουσικό θέατρο και να συμμετάσχουν ενεργά στο στάδιο της παραγωγής μιας όπερας, την οποία μπορεί και να την αγαπήσουν με αυτή την επαφή.

«Είναι ένα εξαιρετικό γεγονός για την περιοχή μας. Είναι καλό για τα παιδιά να έχουν τέτοια ακούσματα γιατί στο μέλλον μπορεί να ακολουθήσουν δημιουργική πορεία», δήλωσε ο δήμαρχος Σκοπέλου Γιώργος Μιχελής, δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον κόσμο της όπερας εκ των έσω, αφού στις δύο μέρες που διαρκεί το πρόγραμμα λαμβάνουν μέρος σε όλα τα στάδια της διαδικασίας παραγωγής της όπερας του Τζοακίνο Ροσσίνι.

Το πρώτο μέρος του προγράμματος έχει ξεκινήσει πολύ καιρό πριν φτάσει η Εθνική Λυρική Σκηνή στο σχολείο, καθώς τα παιδιά, με τη συνδρομή του μουσικού και του εικαστικού εκπαιδευτικού δημιούργησαν τη χορωδία που θα συμμετάσχει στην παράσταση και κατασκεύασαν μέρος των σκηνικών που θα χρησιμοποιηθούν στην παράσταση.

Την πρώτη ημέρα του διήμερου προγράμματος, οι μαθητές παρακολουθούν βιωματικά εργαστήρια με στοιχεία θεατρικού παιχνιδιού, μουσικοκινητικής και εικαστικής έκφρασης με στόχο την εξοικείωσή τους με το μουσικό θέατρο, και, συγκεκριμένα, με τον κόσμο της όπερας. Στα εργαστήρια αυτά συμμετέχει και η ορχήστρα εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά το μαέστρο, τους μονωδούς και τους χορευτές. Η ημέρα ολοκληρώνεται με τη μουσική πρόβα για το φινάλε του έργου στην οποία συμμετέχει η σχολική χορωδία.

Τη δεύτερη ημέρα, τα εργαστήρια συνεχίζονται και τα παιδιά έρχονται σε επαφή με κάποιους από τους συντελεστές , όπως φωτιστές, μακιγιέρ και βοηθό σκηνοθέτη. Τέλος, πραγματοποιείται η παράσταση με τη συμμετοχή των παιδιών στη χορωδία.

Το πρόγραμμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής εντάσσεται στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από το ΕΣΠΑ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου