ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Λιγότερο το ενδιαφέρον από ξένους για ακίνητα στις Σποράδες

λιγότερο-το-ενδιαφέρον-από-ξένους-για-392757

Γραφειοκρατία και φόροι τα μεγάλα εμπόδια

Παρά την ελαφρά μείωση των τιμών στα ακίνητα, όλο και λιγότερο εμφανίζεται το ενδιαφέρον για την αγορά ακινήτων από ξένους στα νησιά των Βορείων Σποράδων.

Ρεπορτάζ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΣΙΑΣ

Αν και οι τιμές των ακινήτων έχουν πάρει την κατιούσα, το ενδιαφέρον των ξένων για την αγορά ακινήτων στη Σκιάθο και στη Σκόπελο έχει μειωθεί ελαφρώς τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με την κ. Δάφνη Χλιβερού, ιδιοκτήτρια του μεσιτικού γραφείου SkopelosProperty, στο νησί της Σκοπέλου οι τιμές των ακινήτων έχουν πέσει, πλησιάζοντας την τιμή της αντικειμενικής τους αξίας. Ενδιαφέρον εμφανίζουν ιδιώτες από την Αυστραλία μέχρι την Αγγλία και από την Ιταλία μέχρι τη Νότια Αφρική, οι οποίοι μαγεύονται από τις φωτογραφίες που βλέπουν από τα τοπία του νησιού. Οι ξένοι ιδιώτες ενδιαφέρονται για ακίνητα που βρίσκονται μέσα στην πόλη της Σκοπέλου και στον οικισμό της Γλώσσας αλλά και για βίλες με πισίνες σε απομακρυσμένες περιοχές, ενώ, παράλληλα, δεν προτιμούν τις εκτάσεις γης. Εμπόδιο, ωστόσο, στο βήμα της αγοράς στέκονται οι φόροι και η γραφειοκρατία που καθυστερεί τη διαδικασία της αγοράς.

Η μεσίτρια κ. Βαρσάκη Γεωργία, η οποία δραστηριοποιείται στη Σκιάθο, εγκατέλειψε τον τομέα των πωλήσεων και στράφηκε στη ζήτηση των προς ενοικίαση ακινήτων, καθώς τη θεωρεί πιο απλή διαδικασία σε σχέση με την πώληση. «Οι ιδιώτες ψάχνουν για σπίτια μέσα στη χώρα της Σκιάθου ή για βίλες στην εξοχή. Το ενδιαφέρον για κτήματα προκειμένου να κτίσουν το δικό τους καινούριο σπίτι είναι ελάχιστο», δήλωσε στον ΤΑΥΧΔΡΟΜΟ η κ. Βαρσάκη. Σκιαγραφώντας τους ενδιαφερόμενους, η κ. Βαρσάκη ανέφερε πως πρόκειται για Ευρωπαίους και για κατοίκους της Νότιας Αφρικής. «Οι διαδικασίες που προβλέπει η γραφειοκρατία για την πώληση και τη μεταβίβαση ενός ακινήτου αποτελούν το μεγάλο εμπόδιο για το βήμα της αγοράς.», υπογράμμισε η κ. Βαρσάκη. Ως προς τις τιμές, η κ. Βαρσάκη ανέφερε πως οι τιμές βασίζονται κυρίως στις ανάγκες των πωλητών και πως υπάρχουν μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές. «Οι περισσότεροι πωλητές ακινήτων στη Σκιάθο τα πουλούν διότι πρόκειται για δεύτερη ή τρίτη κατοικία τους», δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η κ. Βαρσάκη. Παρ’ όλ’ αυτά, παρατηρείται ελαφρά μείωση στις τιμές τα τελευταία πέντε χρόνια.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Τimes, οι τιμές των ακινήτων έχουν μειωθεί 30-50% από το 2008, κάνοντας τους αγοραστές ακινήτων να στραφούν στα ακίνητα των ελληνικών νησιών, κυρίως των Κυκλάδων και των Επτανήσων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου