ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Θεατρική παράσταση «Γεύση από παλιό σινεμά»

θεατρική-παράσταση-γεύση-από-παλιό-σ-398563

Παράσταση νηπίων στο θέατρο Μπούρτζι

Γνωστές ελληνικές ταινίες θα ζωντανέψουν την Πέμπτη 12 Ιουνίου στις 9μ.μ., στο κλειστό θέατρο Μπούρτζι στη Σκιάθο, μέσα από μια θεατρική παράσταση που θα πραγματοποιήσουν οι μαθητές του 3ου Νηπιαγωγείου Σκιάθου.

Ρεπορτάζ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΣΙΑΣ

Η θεατρική παράσταση που φέρει τον τίτλο «Γεύση από παλιό σινεμά» περιλαμβάνει επιλεγμένες σκηνές από επτά παλιές ελληνικές ταινίες, κυρίως του Γιάννη Δαλιανίδη και του Ντίνου Δημόπουλου, γυρισμένες μέσα στη δεκαετία του 1960. Συγκεκριμένα, οι σκηνές οι οποίες θα εμφανιστούν στην παράσταση προέρχονται από τις ταινίες «Τα κίτρινα γάντια», «Η παριζιάνα», «Ραντεβού στον αέρα», «Κάτι να καίει», «Μια Ιταλίδα από την Κυψέλη», «Η ωραία του κουρέα» και «Γοργόνες και μάγκες».

Σύμφωνα με την υπεύθυνη του νηπιαγωγείου Ελένη Κουτούμπα, η θεατρική σκηνή αναπαριστά ένα τηλεοπτικό στούντιο, στο οποίο πραγματοποιούνται τα γυρίσματα αυτών των ταινιών, ενώ το χαρακτηριστικό στοιχείο είναι η χρήση της κινηματογραφικής κλακέτας. Επίσης, δήλωσε πως η προετοιμασία αυτού του θεατρικού λειτούργησε ως σχέδιο εργασίας με θεματική προσέγγιση ως παράλληλη δράση με την εκπαιδευτική διαδικασία, η οποία ξεκίνησε τον Ιανουάριο.

Μέσα από αυτό το project αναπτύχθηκαν δραστηριότητες σε διάφορους τομείς. Στον τομέα της Γλώσσας – Ιστορίας τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με την ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου και με την εποχή των ταινιών ενώ, παράλληλα, γνώρισαν και διάφορους όρους που σχετίζονται με το χώρο της έβδομης τέχνης, όπως το σεναριογράφο, το σκηνοθέτη, κ.ά. Στον τομέα των μαθηματικών, τα παιδιά γνώρισαν τις διαστάσεις της σκηνής και τις μετρήσεις των βημάτων στις χορογραφίες, στον τομέα της φυσικής το θέμα του φωτισμού, των φωτεινών πηγών και των σκιών και στον τομέα της έκφρασης – δημιουργίας οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με το σκηνικό, τη μουσική, την ένδυση και τις χορογραφίες.

«Η κάθε μέρα ήταν κι ένα διαφορετικό μάθημα. Τα παιδιά δούλεψαν πολύ την έκφρασή τους και άλλαζαν μέρα με τη μέρα. Παρακολούθησαν ελληνικές ταινίες και μπήκαν στη λογική του γυρίσματος μιας ταινίας. Το τι προσφέρει στα παιδιά όλη αυτή η διαδικασία είναι ένα θέμα τεράστιο όσο κι ενδιαφέρον. Εξίσου ενδιαφέρον παρουσιάζει και το μεγάλο θέμα της κινηματογραφικής παιδείας στην εκπαίδευση. Στην εποχή μας αυτό επαναπροσδιορίζεται. Αποκτά νέα παιδευτική διάσταση η οποία αν και εφόσον χρησιμοποιηθεί σωστά μπορεί να προσφέρει απεριόριστες δυνατότητες κοινωνικής μάθησης και αισθητικής καλλιέργειας στους ανήλικους θεατές. Η κινηματογραφική παιδεία αποτελεί έναν από τους θεμελιώδεις άξονες της οπτικοακουστικής παιδείας και της παιδείας στα Μέσα γενικότερα. Με την πρόσληψη γνώσεων και την κριτική ανάλυση οι μικροί θεατές μετατρέπονται σε ενεργούς και αυτόνομους χρήστες των μέσων», τόνισε η κ. Κουτούμπα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου