ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Προβληματισμένοι οι επαγγελματίες των Σποράδων

προβληματισμένοι-οι-επαγγελματίες-τ-403531

Κάνουν λόγο για πολλούς τουρίστες με περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες στη Σκιάθο

Εντονος προβληματισμός επικρατεί σε πολλές επιχειρήσεις της Σκιάθου και των υπολοίπων νησιών, που δραστηριοποιούνται στον τομέα της εστίασης, καθώς ο ημερήσιος τζίρος παραμένει μειωμένος, σε σύγκριση με αντίστοιχα παλαιότερα χρόνια, λόγω της περιορισμένης οικονομικής δυνατότητας της συντριπτικής πλειοψηφίας των επισκεπτών της θερινής σεζόν. Εστιάτορες που επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, κάνουν λόγο για αυξημένη κίνηση, η οποία δεν μεταφράζεται, ωστόσο, στην εξασφάλιση ικανοποιητικού μεροκάματου για τους επαγγελματίες, εκτός εξαιρέσεων, βεβαίως.

«Εχουμε μειώσει πλέον υπερβολικά τις τιμές και τα πάγια έξοδά μας, διατηρώντας παράλληλα την υψηλή ποιότητα των υπηρεσιών, προκειμένου να ανταπεξέλθουμε όχι μόνο ως επαγγελματίες, αλλά και ως οικογενειάρχες πλέον. Το θέμα είναι πλέον βιοποριστικό κι όχι κέρδους» αναφέρουν επαγγελματίες της Σκιάθου, αποτυπώνοντας με έκδηλη αγωνία και εμφανή απογοήτευση το γενικό προφίλ των επισκεπτών της φετινής σεζόν.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, σημειώνεται μάλλον αυξημένη κίνηση στα μάρκετ του νησιού, ενώ όπως επισημαίνει ο Μανώλης Κανταράκιας, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Παντοπωλών Βορείων Σποράδων «αυτή τη στιγμή έχουν ανέβει οι ρυθμοί της δουλειάς, ενώ στην αρχή είχαμε πρόβλημα, διότι αρκετοί τουρίστες που προέρχονταν από τις λεγόμενες χώρες του ανατολικού μπλοκ, και ήρθαν στο νησί το προηγούμενο διάστημα, ταξίδεψαν οδικώς από τη χώρα τους, μεταφέροντας μαζί με τις αποσκευές τους όλα τα αναγκαία είδη διατροφής για τις διακοπές τους, ακόμη και εξάδες με νερό, για να περιορίσουν τα έξοδά τους».

Σύμφωνα με την εκτίμηση του ιδίου, η κατάσταση έχει βελτιωθεί και προμηθεύονται διάφορα είδη από τα μάρκετ, τόσο ο Ελληνες, όσοι και οι αλλοδαποί τουρίστες που βρίσκονται στο νησί, ενώ τα καταστήματα εστίασης εξακολουθούν, δυστυχώς, να αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

«Ο φετινός Ιούλιος είναι καλύτερος από τον περσινό, αλλά έχει περιοριστεί η διάρκεια της σεζόν και είναι δύσκολο για τους επαγγελματίες να βγάλουν τα έξοδά τους, διότι οι τουρίστες δεν ξοδεύουν πλέον χρήματα όπως παλιά στις διακοπές τους» επισημαίνει ο Σκιαθίτης επιχειρηματίας.

Οι ημεδαποί τουρίστες είναι κυρίως νεαρής ηλικίας, 18 έως 22 ετών και επιλέγουν το νησί του Παπαδιαμάντη κυρίως για τριήμερες αποδράσεις, που συνδυάζονται με μπάνια, βραδινή διασκέδαση και πολύ κέφι.

Ευχή και προσδοκία των επαγγελματιών είναι να υπάρξει περαιτέρω αύξηση τον Αύγουστο, προκειμένου να καλύψουν, στο βαθμό του δυνατού, τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες τους.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου