ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Ψάρεμα για… τουρίστες ~ ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙ ΝΕΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

ψάρεμα-για-τουρίστες-προωθειται-νε-405231

Αίτημα ετών ο αλιευτικός τουρισμός για τους ψαράδες της Αλοννήσου

Στη θέσπιση του αλιευτικού τουρισμού προσβλέπουν οι αλιείς της Αλοννήσου, οι οποίοι διατυπώνουν το συγκεκριμένο αίτημα επί σειρά ετών, καθώς εκτιμούν ότι θα δημιουργήσει σημαντικά οφέλη, επαγγελματικές ευκαιρίες και θέσεις εργασίας στις περιοχές όπου μπορεί να αναπτυχθεί, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και η Αλόννησος. Το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου και η εξασφάλιση του μεροκάματου σε δύσκολες εποχές, είναι δύο από τα βασικά σημεία που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τους αλιείς του νησιού.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Αλιευτικού Συλλόγου Αλοννήσου, Θόδωρος Μαλαματένιας, υπογραμμίζει ότι πρέπει να επισπευστεί η διαδικασία της υπογραφής της κοινής υπουργικής απόφασης του νόμου που έχει θεσπιστεί από το 2013, προκειμένου να δημοσιευτεί, στη συνέχεια, στο ΦΕΚ και να εφαρμοστεί στην πράξη.

Οπως εξηγεί ο ίδιος, υπάρχουν πολλοί λάτρεις του ψαρέματος, οι οποίοι θα επιθυμούσαν να γνωρίσουν από κοντά τη συγκεκριμένη διαδικασία, που χαρακτηρίζεται συναρπαστική και ενδιαφέρουσα από πολλούς. Μια τριμελής ή τετραμελής παρέα τουριστών, για παράδειγμα, θα έχει τη δυνατότητα να ανέβει σε αλιευτικό σκάφος, να δει, αλλά και να συμμετέχει στη διαδικασία του ψαρέματος και παράλληλα να γευτεί την περίφημη παραδοσιακή κακαβιά εν πλω.

«Περιμένουμε τη θέσπιση του νόμου για τον αλιευτικό τουρισμό, γιατί θα μας δώσει τη δυνατότητα να παρακολουθούν οι τουρίστες την παραδοσιακή διαδικασία του ψαρέματος και παράλληλα θα μας βοηθήσει να εξασφαλίσουμε ένα μεροκάματο» υπογραμμίζει ο κ. Μαλαματένιας, ο οποίος τονίζει παράλληλα ότι η εφαρμογή του συγκεκριμένου νόμου θα προσφέρει δυνατότητες ανάπτυξης όλο το χρόνο, διότι υπάρχουν άνθρωποι που ενδιαφέρονται σταθερά για εναλλακτικές δράσεις.

Την ίδια στιγμή, οι πενήντα ιδιοκτήτες αλιευτικών σκαφών της Αλοννήσου βρίσκονται αντιμέτωποι με μια δυσάρεστη πραγματικότητα, η οποία είναι συνώνυμη με την έλλειψη αλιευμάτων και παράλληλα την ύπαρξη υψηλών λειτουργικών εξόδων, τα οποία απαιτούνται για μια τριήμερη ή τετραήμερη αλιευτική εξόρμηση.

Το μεροκάματο βγαίνει δύσκολα, ενώ όπως σημειώνει ο πρόεδρος του Αλιευτικού Συλλόγου Αλοννήσου, τα λειτουργικά έξοδα, πετρέλαιο, πάγοι, δολώματα και τροφή, υπολογίζονται κατά μέσο όρο 200-250 ευρώ περίπου το τριήμερο, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την καθημερινότητα των επαγγελματιών.

Με δεδομένες τις πρακτικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ψαράδες του νησιού, ο αλιευτικός τουρισμός θεωρείται εξαιρετικά χρήσιμο εφόδιο ανάπτυξης. Οπως επισημαίνει στο σημείο αυτό ο κ. Μαλαματένιας «εάν υπογραφεί και γίνει πράξη, θα μας βοηθήσει πάρα πολύ. Ειδικά στην περιοχή μας όπου υπάρχει το εθνικό θαλάσσιο πάρκο, ο αλιευτικός τουρισμός θα φέρει μεγάλη ανάπτυξη».

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου