ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Αυξημένες προσλήψεις κατά 30%

αυξημένες-προσλήψεις-κατά-30-405365

Οι κλάδοι με αυξημένη απασχόληση το τελευταίο τρίμηνο η μαζική εστίαση και ο τουρισμός

Οι κλάδοι του τουρισμού και της μαζικής εστίασης είναι εκείνοι που παρουσιάζουν αύξηση της απασχόλησης στη Μαγνησία κυρίως τους τρεις τελευταίους μήνες, έστω και αν πρόκειται κυρίως για εποχικά εργαζόμενους.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Μαγείρους, καμαριέρες, σερβιτόρους και μπάρμαν, ζητούν στην πλειοψηφία τους οι αγγελίες εργοδοτών και επιχειρήσεων στον ΟΑΕΔ του Βόλου. Η αύξηση στη ζήτηση των παραπάνω ειδικοτήτων ξεκίνησε δειλά – δειλά τον προηγούμενο Μάιο και κορυφώθηκε στις αρχές Ιουλίου, λόγω της τουριστικής σαιζόν.

Ο κλάδος του Τουρισμού ουσιαστικά κυριαρχεί, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας , κυρίως σερβιτόρων, υπαλλήλων, μαγείρων και καμαριέρων, καλύπτοντας σε σημαντικό βαθμό τις απώλειες που είχε ο συγκεκριμένος κλάδος όλο το προηγούμενο διάστημα.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι πάνω από το 40% των αυξημένων προσλήψεων που έγιναν τον Μάιο αφορούσαν ειδικότητες του συγκεκριμένου κλάδου ενώ τον Ιούνιο το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στο 60%.

Οι περισσότερο ζητούμενες ειδικότητες για τις οποίες έγιναν οι προσλήψεις αφορούσαν υπαλλήλους σερβιτόρους, ακολουθούν οι καμαριέρες ξενοδοχείων και οι μάγειρες ξενοδοχείων και εστιατορίων οι λαντζέρηδες, οι μπάρμαν, οι υπάλληλοι υποδοχής και ενημέρωσης πελατών και οι ναυαγοσώστες τόσο σε όλο το Πήλιο όσο και στις Βόρειες Σποράδες αλλά και σε περιοχές εκτός Μαγνησίας, όπως Χαλκιδική και Κυκλάδες.

Οι περισσότερες βέβαια συμβάσεις σύμφωνα με τις αναγγελίες προσλήψεων που έγιναν στον ΟΑΕΔ στο Βόλο γίνονται με το σύστημα μερικής απασχόλησης που είναι ευρέως διαδομένο κυρίως λόγο της εποχικότητας του επαγγέλματος και δυστυχώς για τους εργαζόμενους αυτό σημαίνει μειωμένες αποδοχές αφού ελάχιστοι ειδικά στις νέες προσλήψεις αποδέχονται να υπογράψουν για αμοιβές που αφορούν στην κλαδική σύμβαση, αφού έτσι πρέπει υποχρεωτικά να αναγνωρίσουν προϋπηρεσίες και επιδόματα.

Αυτό σημαίνει ότι ένας μεγάλος αριθμός ατόμων που δουλεύουν για παράδειγμα ως σερβιτόροι ή ως μάγειροι ή ως λαντζέρηδες, θα λάβουν πενιχρές αποδοχές για την εργασία τους, καθώς ουσιαστικά αμείβονται κάτω από τη συλλογική σύμβαση εργασίας, παρέχοντας μάλιστα υπηρεσίες ακόμη και δεκάωρο αφού ο έξτρα χρόνος δουλειάς δεν αναγνωρίζεται σαν υπερωρία και φυσικά δεν πληρώνεται.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου