ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Μαγνητίζει… επιστήμονες το δαμάσκηνο της Σκοπέλου

μαγνητίζει-επιστήμονες-το-δαμάσκην-410831

Επισκέψεις καθηγητών στο νησί για τις καλλιέργειες και την προώθησή του

Το ενδιαφέρον για τις ποικιλίες των δαμάσκηνων εξέφρασαν τρεις καθηγητές που επισκέφθηκαν το νησί της Σκοπέλου, στις αρχές της εβδομάδας.

Ρεπορτάζ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΣΙΑΣ

Ο καθηγητής δενδροκομίας του ΤΕΙ Λάρισας Αλέξανδρος Παπαζατζής, ο καθηγητής εφαρμογών φυτοπαθολογίας του ΤΕΙ Λάρισας Ιωάννης Βαγγέλας και ο καθηγητής του εργαστηρίου βιολογίας και τεχνολογίας οπωροκηπευτικών Γεώργιος Ζακυνθινός, βρέθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στο νησί της Σκοπέλου όπου ήρθαν σε επαφή με παραγωγούς δαμάσκηνων και με το νεοεκλεγέντα δήμαρχο της Σκοπέλου Χρήστο Βασιλούδη.

Θέμα της συζήτησης των καθηγητών με τους παραγωγούς ήταν η ταυτότητα, οι ποικιλίες των δαμάσκηνων και τα οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό που προκύπτουν από την κατανάλωσή τους.

Σύμφωνα με το νεοεκλεγέντα δήμαρχο του νησιού Χρήστο Βασιλούδη, αναμένεται να εξεταστεί άμεσα η πιθανότητα υπογραφής μίας προγραμματικής σύμβασης μεταξύ των καθηγητών και της δημοτικής αρχής που θα αφορά την καλλιέργεια και την προώθηση του δαμάσκηνου. Μάλιστα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνει η ένταξη της σύμβασης στο νέο ΕΣΠΑ, το οποίο σχετίζεται με προγράμματα αγροτικής παραγωγής και διατροφής. Επίσης, ανοικτό είναι και το ενδεχόμενο διενέργειας ενός διεθνούς συνεδρίου για το δαμάσκηνο το καλοκαίρι του 2015.

Συνεχίζονται οι επισκέψεις

Ο Σκοπελίτης παραγωγός δαμάσκηνου Αθανάσιος Γρυπιώτης ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ πως άλλοι δύο καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας επισκέφθηκαν τους παραγωγούς με σκοπό τη συγγραφή ενός εκτεταμένου επιστημονικού άρθρου που σχετίζεται με την ανάπτυξη των καλλιεργειών των τριών ποικιλιών που φυτρώνουν στο νησί, της ποικιλίας των ξινών, της ποικιλίας των γλυκών και της ποικιλίας των αυγάτων.

Σύμφωνα με τον κ. Γρυπιώτη, φέτος αναμένει την παραγωγή αποξηραμένου δαμάσκηνου να φτάσει τους 5 τόνους. Ωστόσο, παρ’ όλο που εξωτερικές αγορές ενδιαφέρονται για την απορρόφησή τους, δεν πληρούνται προς το παρόν οι προϋποθέσεις για την εξαγωγή τους.

Σημαντικά τα οφέλη

Ο Αθ. Γρυπιώτης επισήμανε τη θρεπτική αξία των δαμάσκηνων για τον ανθρώπινο οργανισμό, τονίζοντας την αντικαρκινική τους ιδιότητα. Επίσης, τα δαμάσκηνα κάνουν καλό στην καρδιά, στις εντερικές διαταραχές, στο νευρικό σύστημα αλλά και στις αλλεργίες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου