ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Παγκόσμια πρώτη της «Φόνισσας» ~ ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΔΡΩΜΕΝΟ

παγκόσμια-πρώτη-της-φόνισσας-κορυφ-438048

Από την Εθνική Λυρική Σκηνή την Κυριακή στο Μπούρτζι

Στο Μπούρτζι θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή το Συμπόσιο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής όπου για πρώτη φορά θα παρουσιαστούν μουσικά αποσπάσματα της νέας όπερας «Φόνισσα», αποτελώντας ένα από τα κορυφαία πολιτιστικά δρώμενα της Σκιάθου για το 2014.

Ρεπορτάζ: BAΓΓΕΛΗΣ ΠΑΣΙΑΣ

Το συμπόσιο πραγματοποιείται προς τιμήν του διάσημου έργου του Σκιαθίτη λογοτέχνη, Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Στα πλαίσια των εργασιών του συμποσίου θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά παγκοσμίως μουσικά αποσπάσματα της νέας όπερας του καταξιωμένου συνθέτη Γιώργου Κουμεντάκη, η Φόνισσα. Η ολοκληρωμένη μορφή της όπερας αναμένεται να παρουσιαστεί σε ολοκληρωμένη μορφή το Νοέμβριο του 2014 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη. Το ποιητικό κείμενο ανήκει στο μουσικοκριτικό, λιμπρετίστα της Φόνισσας, Γιάννη Σβώλο, ενώ τα σκηνικά είναι έργο του εικαστικού καλλιτέχνη, Πέτρου Τουλούδη, και η σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Ευκλείδη. Το έργο θα παρουσιαστεί με τη συμμετοχή μονωδών, πολυφωνικού και οργανικού συνόλου.

Επίσημοι ομιλητές στην εκδήλωση είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Μύρων Μιχαηλίδης, η καθηγήτρια φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γεωργία Φαρίνου-Μαλαμάρη, ο επίκουρος καθηγητής του τομέα Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Δημήτρης Πολυχρονάκης, ο ψυχαναλυτής και διευθυντής του περιοδικού ψυχανάλυσης και φιλοσοφίας «Αλήthεια», Δημήτρης Βεργέτης, ο συνθέτης της Φόνισσας, Γιώργος Κουμεντάκης, ο λιμπρετίστας του έργου, Γιάννης Σβώλος, και ο σκηνοθέτης Αλέξανδρος Ευκλείδης.

Το συμπόσιο, το οποίο θα γίνει στις 9 το βράδυ στο ανοικτό θέατρο Μπούρτζι, διοργανώνεται σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Η Σκιάθος» με την υποστήριξη του Δήμου του νησιού. Η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας τα οποία θα διανέμονται μία ώρα πριν την έναρξη της παράστασης στην είσοδο του χώρου της εκδήλωσης.

Ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου, Θοδωρής Τζούμας δήλωσε για το γεγονός: «Η Φόνισσα, κορυφαίο κείμενο όχι μόνο του συγγραφέα αλλά και όλης της νεοελληνικής πεζογραφίας, προκάλεσε όσο κανένα άλλο έργο του, τόσες αντιλεγόμενες ερμηνείες και τόσες συζητήσεις που συνεχίζονται έως σήμερα, ένδειξη τουλάχιστον της πνευματικής αντοχής του μέσα στο χρόνο.

Το έργο που στάθηκε, πηγή έμπνευσης για ποιητές, εικαστικούς, σκηνοθέτες, συγγραφείς, ακαδημαϊκούς, σήμερα 110 χρόνια μετά την πρώτη δημοσίευση του στο περιοδικό «Παναθήναια» γίνεται όπερα από την Εθνική Λυρική Σκηνή, τον κορυφαίο πολιτιστικό οργανισμό της χώρας μας που για πάνω από 70 χρόνια υπηρετεί τις τέχνες και τον πολιτισμό. Είμαστε υπερήφανοι που στο νησί μας ξεκινάει το ταξίδι της νέας όπερας και θα έχουμε έτσι την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε σε παγκόσμια πρεμιέρα αποσπάσματα αλλά και τις τοποθετήσεις των έγκριτων ακαδημαϊκών και των συντελεστών της νέας όπερας. Η συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή είναι ιδιαίτερα τιμητική και σημαντική για τη Σκιάθο, η παρουσία στο νησί μας σηματοδοτεί το κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός της χρονιάς».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου