ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Απόβαση στις Βόρειες Σποράδες ~ ΑΠΟ ΚΛΙΜΑΚΙΑ ΤΗΣ ΔΟΥ ΒΟΛΟΥ

απόβαση-στις-βόρειες-σποράδες-απο-κλι-440902

Εως τέλος Σεπτεμβρίου θα γίνονται οι προληπτικοί έλεγχοι για την πάταξη της φοροδιαφυγής

«Απόβαση» στα νησιά των Βορείων Σποράδων, έχουν κάνει τον τελευταίο ένα μήνα σχεδόν, εφοριακοί της ΔΟΥ Βόλου, στο πλαίσιο των προληπτικών ελέγχων για την πάταξη της φοροδιαφυγής όχι μόνο από καταστήματα εστίασης αλλά και από επιχειρήσεις.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Στα πλοία μαζί με τους ταξιδιώτες, επιβιβάζονται και εφοριακοί οι οποίοι ακολουθούν το τουριστικό ρεύμα προς Σποράδες για τον εντοπισμό παραβατών. Οι πρώτες… «καμπάνες» έχουν ήδη ηχήσει για περιπτώσεις επιχειρηματιών που συνεχίζουν να φοροδιαφεύγουν, σε γενικές όμως γραμμές η εικόνα των νησιών φαίνεται να είναι καλή.

Δύο κλιμάκια εβδομαδιαίως

Οι… σαρωτικοί έλεγχοι για την τήρηση της φορολογικής νομοθεσίας, έχουν ξεκινήσει ήδη από το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.

Η αρμοδιότητα των προληπτικών ελέγχων έχει περάσει από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος στις κατά τόπους εφορίες, με τη ΔΟΥ Βόλου, να επιδίδεται σε… σαφάρι για τον εντοπισμό των παραβατών.

Κάθε εβδομάδα, δύο κλιμάκια της Εφορίας, «οργώνουν» τα νησιά των Βορείων Σποράδων.

«Οι έλεγχοι θα γίνονται σε ακανόνιστα κι όχι τακτά χρονικά διαστήματα, καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Στόχος είναι να πετύχουμε τον αιφνιδιασμό στους ελέγχους, προκειμένου να καταγράψουμε την πραγματική εικόνα», σχολίασε ο Προϊστάμενος της ΔΟΥ Βόλου, Χρήστος Τσαμπρινός.

Κι αυτό γιατί είναι γνωστή η τακτική: καταστηματάρχης που τρώει πρώτος την… ψυχρολουσία των ελέγχων, ρίχνει… σύρμα σε συναδέλφους τους, που τρέχουν για να συμμορφωθούν και να γλιτώσουν τα πρόστιμα.

Σαρωτικοί έλεγχοι

Οι έλεγχοι είναι σαρωτικοί από τα κλιμάκια της Εφορίας. Ξεκινούν από τα πλοία, όπου ελέγχεται η έκδοση αποδείξεων από τα κυλικεία και με την αποβίβαση σε κάθε νησί, οι έλεγχοι επεκτείνονται στις τοπικές επιχειρήσεις.

Στο… μικροσκόπιο μπαίνει κάθε οικονομική δραστηριότητα. Ελέγχονται εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες, μπαρ για την έκδοση αποδείξεων στους θαμώνες τους.

Ελεγχοι γίνονται και σε ξενοδοχεία, όπου δίνεται έμφαση στις συμβάσεις με τους touroperators, σε βενζινάδικα αλλά και σε μεταφορικές εταιρείες για την έκδοση τιμολογίων.

Τα ελεγκτικά κλιμάκια πάνε και… παραλία. Οι ακτές έχουν παραχωρηθεί στους Δήμους για την εκμετάλλευσή τους και κατά συνέπεια οι Δήμοι τις εκμισθώνουν προς εκμετάλλευση σε επιχειρήσεις για την ανάπτυξη ομπρελοκαθισμάτων. Εκδοση αποδείξεων είναι και σε αυτή την περίπτωση το ζητούμενο των προληπτικών ελέγχων.

Επεσαν οι πρώτες καμπάνες

Με την αυλαία των προληπτικών ελέγχων, σε Σκιάθο, Σκόπελο και Αλόννησο δεν έλειψαν οι πρώτες… καμπάνες.

«Αν και στο σύνολό της η εικόνα των τριών νησιών και οι περισσότεροι έχουν συμμορφωθεί, εξακολουθούν να υπάρχουν οι ανεκδιήγητοι επιχειρηματίες που φοροδιαφεύγουν κατά σύστημα», ανέφερε ο κ. Τσαμπρινός.

Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι τα πρόστιμα ήταν αρκετά τσουχτερά. Κυμάνθηκαν από 250 ευρώ και σε κάποιες περιπτώσεις έφθασαν στην αξία της συναλλαγής μερικών χιλιάδων ευρώ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου