ΣΠΟΡΑΔΕΣ

«Καραβιά» μεταναστών στις Σποράδες

καραβιά-μεταναστών-στις-σποράδες-462945

Δουλέμποροι εγκατέλειψαν σε κατάσταση εξαθλίωσης 41 άτομα σε νησάκι απέναντι από την Αλόννησο

Συναγερμός σήμανε στο λιμεναρχείο Σκοπέλου, ύστερα από τον εντοπισμό λαθρομεταναστών σε νησί των Βορείων Σποράδων. Στις 7 το πρωί χθες, το αλιευτικό σκάφος «Αγιος Νικόλαος» εντόπισε 41 λαθρομετανάστες στο νησάκι Περιστέρα των Βορείων Σποράδων, στην περιοχή Τσέλιος, απέναντι από την Αλόννησο. Πρόκειται για 32 άνδρες και εννέα γυναίκες συριακής καταγωγής, από τις οποίες μία είναι έγκυος.

Ρεπορτάζ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΣΙΑΣ

Αμεσα στο σημείο μετέβη σκάφος του Λιμενικού Σώματος, το οποίο περισυνέλεξε τους αλλοδαπούς και τους μετέφερε στο λιμάνι της Σκοπέλου, χωρίς, ωστόσο, να εντοπίσουν κάποιο σκάφος με το οποίο διακινήθηκαν. Από εκεί, με λεωφορείο διεκομίσθησαν στο κλειστό γυμναστήριο της Σκοπέλου, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία εξακρίβωσης στοιχείων, στο πλαίσιο της προανάκρισης που διενεργείται από το λιμεναρχείο Σκοπέλου. Στην κατοχή τους βρέθηκαν διαβατήρια και άλλα έγγραφα. Για τη διερμηνεία και την επικοινωνία με τους άνδρες του λιμεναρχείου, οι οποίοι έλαβαν τις καταθέσεις, κλήθηκε Σύριος ο οποίος διαμένει στη Σκόπελο.

Στο κλειστό γυμναστήριο της Σκοπέλου βρέθηκε από την πρώτη στιγμή ο δήμαρχος του νησιού Γιώργος Μιχελής. Στους λαθρομετανάστες παρασχέθηκε τροφή και νερό, ενώ μετέβη γιατρός από το Κέντρο Υγείας Σκοπέλου για να εξετάσει την κατάσταση της υγείας τους. Ο γιατρός διαπίστωσε ότι ήταν εξουθενωμένοι και εξαντλημένοι από την πείνα και τη δίψα. Είχαν μείνει αρκετές μέρες χωρίς νερό και τροφή, αγαθά τα οποία τους προσέφερε ο δήμος. «Αν χρειαστεί να μείνουν σήμερα εδώ, με τη βοήθεια του συλλόγου των ξενοδόχων της Σκοπέλου, θα τους δώσουμε κουβέρτες και στρώματα για να κοιμηθούν. Προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν», δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Μιχελής.

Οι λαθρομετανάστες επρόκειτο να φθάσουν χθες το βράδυ ή σήμερα το πρωί στο Βόλο, για την προσωρινή φιλοξενία τους στο Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών.

Σε πλήρη ετοιμότητα ήταν οι αρμόδιοι εμπλεκόμενοι φορείς που μερίμνησαν για την υποδοχή, τη διαμονή, τη διατροφή και την περίθαλψη των μεταναστών, σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη.

Η κ. Κολυνδρίνη δήλωσε πως βάσει του νόμου 3907/2011 η αστυνομία είναι αρμόδια για την υποδοχή, τη διαμονή και τη διατροφή τους. Η Διεύθυνση Υγείας της περιφέρειας έστειλε επόπτες υγείας, οι οποίοι σε συνεργασία με ομάδα ιατρών του νοσοκομείου του Βόλου, προχώρησαν σε ενδελεχή έλεγχο της κατάστασης της υγείας τους.

Τέλος, η ομάδα διάσωσης με επικεφαλής τον κ. Κώστα Τράγαλο προχώρησε στη διαμόρφωση του χώρου φιλοξενίας τους.

Σε Χίο, Μυτιλήνη και Σύμη

Εξάλλου, τουλάχιστον πενήντα παράτυποι μετανάστες έχουν περισυλλεγεί από το λιμενικό σώμα τις τελευταίες 24 ώρες σε επιχειρήσεις σε Χίο, Μυτιλήνη και Σύμη.

Ταχύπλοο σκάφος που μετέφερε με μεγάλη ταχύτητα 16 μετανάστες, εντοπίστηκε χθες το πρωί από περιπολικό σκάφος του λιμενικού, στη θαλάσσια περιοχή της νήσου «Παναγιά» Οινουσσών Χίου.

Ο Τούρκος χειριστής του σκάφους και διακινητής, μόλις αντιλήφθηκε το πλωτό του λιμενικού το εμβόλισε και συνέχισε τη διαδρομή του, πραγματοποιώντας επικίνδυνους ελιγμούς. Τελικά το ταχύπλοο ακινητοποιήθηκε, συνελήφθη ο Τούρκος χειριστής, ενώ οι παράτυποι μετανάστες μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στη Χίο.

Στη διάσωση 10 μεταναστών που επέβαιναν σε φουσκωτή λέμβο, που βυθίστηκε σε τουρκικά χωρικά ύδατα βορειανατολικά της Μυτιλήνης, προχώρησε σκάφος του λιμενικού σώματος ενώ τουρκική ακταιωρός που κατέπλευσε στο σημείο αρνήθηκε να παραλάβει τους διασωθέντες και απομακρύνθηκε.

Τέσσερις από τους παράτυπους μετανάστες θεωρώντας ότι θα γινόταν προσπάθεια επιβίβασης τους στην τουρκική ακταιωρό πήδηξαν στη θάλασσα και παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες περισυλλογής τους, αρνήθηκαν να επιβιβασθούν.
Λίγο αργότερα στην περιοχή κατέπλευσε πλοίο Ανοικτής θαλάσσης του λιμενικού το οποίο περισυνέλεξε έναν παράτυπο μετανάστη που κολυμπούσε, ενώ οι υπόλοιποι τρεις περισυνελέγησαν στη συνέχεια από δύο τουρκικές ακταιωρούς που έφθασαν στο σημείο.

Πλωτό του λιμενικού μετέφερε τελικά τους επτά από τους 10 διασωθέντες μετανάστες στο λιμάνι της Μυτιλήνης.

Τέλος ένας διακινητής και δεκαέξι παράτυποι μετανάστες, συνελήφθησαν στη θαλάσσια περιοχή «Ακρωτήρι» Λέσβου ενώ άλλοι έντεκα παράνομοι μετανάστες στην περιοχή «Αγ. Γεώργιος» Σύμης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου