ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Πιλοτικό πρόγραμμα δράσης

πιλοτικό-πρόγραμμα-δράσης-489790

Προετοιμασία του Δήμου Σκοπέλου για τη νέα προγραμματική περίοδο

Ξεκίνησε η συνεργασία του Δήμου Σκοπέλου με τους εμπειρογνώμονες της TaskForce, στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος που προβλέπει το σχεδιασμό του «Οδικού Χάρτη για Μεταρρυθμίσεις στην Ελληνική Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση». Το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα θα επικεντρωθεί στα πλέον κρίσιμα πεδία του Οδικού Χάρτη για ενδυνάμωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και θα υποστηρίξει τόσο στοχευμένες δράσεις για γρήγορες επιτυχίες, όσο και την επεξεργασία προτάσεων για μεταρρυθμίσεις στο ευρύτερο πλαίσιο.

Το έργο υλοποιείται σε διάστημα οκτώ μηνών, από το Νοέμβριο έως τον Ιούλιο του 2014 και συμμετέχουν οι Δήμοι Καρπενησίου, Πρεσπών, Σκοπέλου, Σπάρτης και Θεσσαλονίκης.

Η μεθοδολογία που ακολουθείται περιλαμβάνει την ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης σε σχέση τόσο με τις ιδιαίτερες συνθήκες σε κάθε δήμο όσο και με το ευρύτερο θεσμικό και λειτουργικό πλαίσιο (νομοθεσία, αρμοδιότητες και εξουσίες, συντονισμός με άλλους φορείς κτλ.).

Την κατανόηση και εξοικείωση με βέλτιστες πρακτικές από δήμους ευρωπαϊκών κρατών λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες του κάθε ελληνικού δήμου. Την ανάπτυξη κατάλληλων εργαλείων και διαδικασιών για την αύξηση της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας των πιλοτικών δήμων στους επιλεγμένους τομείς. Την διατύπωση προτάσεων για τη μεταρρύθμιση του γενικού πλαισίου για την Αυτοδιοίκηση.

Το έργο θα αξιοποιήσει τις εμπειρίες Ελλήνων και διεθνών εμπειρογνωμόνων, ακαδημαϊκών και συμβούλων σύμφωνα με τις ανάγκες. Ομάδα εμπειρογνωμώνων έχει ήδη επισκεφτεί το Δήμο Σκοπέλου και έπονται ανάλογες επισκέψεις και στο μέλλον, προκειμένου να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή προετοιμασία του νησιού για την νέα προγραμματική περίοδο.

Η βασικοί άξονες εργασίας θα εφαρμοστούν σε διάφορές μορφές κατά τη διάρκεια του έργου: Για την ανάλυση υφιστάμενων πρακτικών και ενδεχόμενων ελλείψεων, αδυναμιών και προκλήσεων θα διεξαχθεί μια σειρά συνεντεύξεων με τους άμεσα σχετιζόμενους στους δήμους (αιρετούς, υπηρεσιακούς παράγοντες κοκ.). Επιπλέον συνεντεύξεις θα διεξαχθούν με άλλους εμπλεκόμενους φορείς, ιδιαίτερα με σχετικά υπουργεία, διαχειριστικές αρχές, δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. Η ανάλυση θα επικεντρωθεί στις ιδιαίτερες συνθήκες στους δήμους όσο και στο ευρύτερο πλαίσιο. Σκοπός της ανάλυσης είναι ο σχηματισμός μιας σαφούς εικόνας των δυνατοτήτων για μεταρρυθμίσεις σε εθνικό επίπεδο και άμεσα αποτελέσματα σε δημοτικό επίπεδο.

Στη βάση των αναλύσεων θα εντοπιστούν αντίστοιχες βέλτιστες πρακτικές από άλλα ευρωπαϊκά κράτη και θα παρουσιαστούν με διάφορους τρόπους, όπως εργαστήρια, σεμινάρια επιμόρφωσης κοκ. Οι βέλτιστες πρακτικές θα επιλεγούν λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες του Ελληνικού συστήματος.

Σχετικά με την υποστήριξη μελλοντικών εφαρμογών, το έργο θα δημιουργήσει τόσο κατευθυντήριες γραμμές και οδηγούς αλλά και εύκολα στην χρήση τους εργαλεία. Αυτά θα αναπτυχθούν από κοινού με τους πιλοτικούς δήμους για να εξασφαλιστεί η αντιστοιχία με τις ιδιαίτερες συνθήκες που αυτοί αντιμετωπίζουν.

Έχουν προβλεφθεί επίσης δράσεις επιμόρφωσης και υποστήριξης. Αυτές θα σχεδιαστούν ειδικά και θα παρασχεθούν κατά περίπτωση. Για τη διασφάλιση της συνάφειας του περιεχομένου των προτάσεων για μεταρρυθμίσεις, θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια με τη συμμετοχή στελεχών από όλους τους πιλοτικούς δήμους.

Αναμενόμενα αποτελέσματα είναι οι ενισχυμένες ικανότητες και δομές για σχεδιασμό, εφαρμογή και παρακολούθηση αναπτυξιακών προγραμμάτων στους πιλοτικούς δήμους. Η βελτίωση του 5ετούς και ετήσιου επιχειρησιακού σχεδιασμού στους πιλοτικούς δήμους. Η εγκατάσταση ενός συστήματος διασφάλισης της ποιότητας για επιχειρησιακά σχέδια βασιζόμενου σε σαφή και μετρήσιμα κριτήρια. Η ανάπτυξη κατάλληλων οργανωσιακών προτύπων για τον προγραμματισμό, το σχεδιασμό, και την αξιοποίηση των διαρθρωτικών ταμείων για την προγραμματική περίοδο 2014-2020 και οι καλύτερες δομές οργάνωσης σε ανθρώπινο δυναμικό και οικονομική διαχείριση.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου