ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Ανάδειξη μνημείων της Σκοπέλου

ανάδειξη-μνημείων-της-σκοπέλου-491111

Παρεμβάσεις ανάδειξης των αρχαιολογικών μνημείων, Ρωμαϊκής κυρίως εποχής, που έχουν ανακαλυφθεί στο Λουτράκι της Γλώσσας Σκοπέλου, θα πραγματοποιηθούν από την ΙΓ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Εντός των ημερών κατατίθεται, σημειωτέον, το τεχνικό δελτίο με τον πλήρη φάκελο, προκειμένου το έργο ανάδειξης των αρχαίων μνημείων που βρίσκονται στην παραπάνω περιοχή, να ενταχθεί στο Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Ανάδειξης Νήσων της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Μετά από αίτημα του Δήμου Σκοπέλου, κατατέθηκε σχετική πρόταση της ΙΓ ΕΠΚΑ, που προεγκρίθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Στη συνέχεια η μελέτη εγκρίθηκε από το τοπικό συμβούλιο μνημείων Θεσσαλίας και η απόφαση εκδόθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Οι προβλεπόμενες εργασίες περιλαμβάνουν την ανάδειξη των μνημείων, τη μεταξύ τους σύνδεση μέσω της δημιουργίας αρχαιολογικής διαδρομής, εργασίες συντήρησης και πρόσβασης στα μνημεία. Επίσης, τη βελτίωση του υφιστάμενου περιπτέρου ενημέρωσης και τη δημιουργία άλλων χώρων ενημέρωσης, την τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων και πινακίδων κατεύθυνσης και τέλος την έκδοση ενημερωτικού φυλλαδίου και αρχαιολογικού υλικού. Το χρονοδιάγραμμα του έργου είναι το 2014 και το 2015, ενώ όπως αναφέρει στο σημείο αυτό η προϊσταμένη της ΙΓ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Αργυρούλα Δουλγέρη – Ιντζεσίλογλου: «στόχος είναι η ανάδειξη, προβολή και βελτίωση της επισκεψιμότητας των υπαρχόντων μνημείων για το ευρύ κοινό».

Συγκεκριμένα προβλέπεται η δημιουργία πρόσβασης και περιπάτου στις θέρμες ρωμαϊκής εποχής στη θέση “Κατακαλού”, τον καθαρισμό, τη στερέωση του μνημείου, καθώς και τη δημιουργία περιπτέρου με εποπτικό και ενημερωτικό υλικό.

Επίσης, αναγκαία κρίνεται η επισκευή και βελτίωση του υπάρχοντος περιπτέρου ενημέρωσης για τον αρχαιολογικό χώρο της Σελινούντος στην παραλία του Λουτρακίου και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του, με τη δημιουργία υπαίθριας έκθεσης λίθινων αρχιτεκτονικών μελών, σαρκοφάγων κ.λπ.

Στο ίδιο πλαίσιο, προβλέπεται η βελτίωση του υφιστάμενου μονοπατιού πρόσβασης στην Ακρόπολη της αρχαίας Σελινούντος, η τοποθέτηση πινακίδων σήμανσης και κατεύθυνσης προς τα αρχαία μνημεία και η έκδοση Αρχαιολογικού Οδηγού και ενημερωτικού φυλλαδίου για τον αρχαιολογικό χώρο της Σελινούντας.

Η προστασία και η ανάδειξη της περιοχής της αρχαίας Σελινούντας, αποτελεί διαχρονικό στόχο της ΙΓ Ε.Π.Κ.Α., προκειμένου τα μνημεία και η ιστορία τους να καταστούν προσβάσιμα, τόσο στους κατοίκους της περιοχής, όσο και στους επισκέπτες της. Παράλληλα, στα τέλη του 2002, η συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της ΙΓ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, της 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και της τότε 5ης Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων, νυν Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Εργων Θεσσαλίας, με τη χρηματοδότηση του Δήμου Σκοπέλου, είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός αρχαιολογικού και ιστορικού διαχρονικού περιπτέρου στο λιμάνι του Λουτρακίου, με εποπτικό και ενημερωτικό υλικό των μνημείων της περιοχής, στο οποίο θα πραγματοποιηθούν επίσης οι απαιτούμενες εργασίες ανάδειξης.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου