ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Φόβοι για υποβάθμιση λιμεναρχείων

φόβοι-για-υποβάθμιση-λιμεναρχείων-492957

Εντονότατο προβληματισμό και συνεπακόλουθες αντιδράσεις δημιουργεί στην τοπική κοινωνία της Σκοπέλου η πληροφορία που συζητείται ευρέως, περί σχεδιαζόμενης υποβάθμισης του λιμεναρχείου Σκοπέλου και του λιμενικού σταθμού Γλώσσας, από το αρμόδιο Υπουργείο. Λαμβανομένου υπόψη του σημαίνοντος ρόλου που έχουν για τη Σκόπελο τα λιμάνια της, ελλείψει μάλιστα αεροδρομίου, οι επικεφαλής του νησιού διατυπώνουν την αντίθεσή τους σε όλους τους τόνους, εκφράζοντας παράλληλα φόβους για «μελλοντική ερήμωση του νησιωτικού τοπίου, λόγω της αποδυνάμωσης δομών και υπηρεσιών».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμαρχος Σκοπέλου, Γιώργος Μιχελής, απέστειλε τις προηγούμενες μέρες επιστολή διαμαρτυρίας στον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, καταθέτοντας τον έντονο προβληματισμό του, για τις φημολογούμενες εξελίξεις. Απευθυνόμενος στον Υπουργό Ναυτιλίας, ο κ. Μιχελής επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι: «τις τελευταίες μέρες ακούγεται μετ’ επιτάσεως ότι το Υπουργείο σας προσανατολίζεται στην υποβάθμιση του υπολιμεναρχείου Σκοπέλου και του λιμενικού σταθμού Γλώσσας. Αν προχωρήσετε στην υποβάθμιση, αυτό θα είναι το τελειωτικό χτύπημα για το νησί και τις όποιες προοπτικές του». Ταυτόχρονα καθίσταται σαφές ότι θα επηρεαστεί άμεσα και ο λιμενικός σταθμός Αλοννήσου, δεδομένου ότι θα αναγκάζεται «να αναφέρεται σε λιμεναρχείο που βρίσκεται αρκετά μακριά από τη Σκόπελο», με αποτέλεσμα «τον πλημμελή έλεγχο του θαλάσσιου πάρκου της».

Επιπροσθέτως, ο Δήμαρχος Σκοπέλου υπενθυμίζει στους άνωθεν κρατούντες ότι: «η λιμενική παρουσία στη Σκόπελο αφορά σε τρία λιμάνια, Σκόπελος, Αγνώντας, Γλώσσα και τυχόν υποβάθμιση θα δυσχεράνει σε σημαντικό βαθμό την εποπτεία και θα επηρεάσει αρνητικά την ασφάλεια των ακτοπλοϊκών συνδέσεων, αλλά και των προσεγγίσεων των τουριστικών σκαφών και των υδροπλάνων που αναμένονται να κάνουν την εμφάνισή τους στο νησί».

Οι δυσμενείς επιπτώσεις που θα προκύψουν είναι προφανείς, ενώ όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Μιχελής: «με την υποβάθμιση της λιμενικής παρουσίας στο νησί, καταλύεται ουσιαστικά κάθε έννοια ισόρροπης ανάπτυξης της νησιωτικής Ελλάδας». Επίσης, ο ίδιος τονίζει παράλληλα ότι η Σκόπελος και η Αλόννησος δεν διαθέτουν αεροδρόμιο, επομένως βασίζουν την τουριστική τους ανάπτυξη αποκλειστικά στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις και τις προσεγγίσεις των τουριστικών σκαφών. Κατά συνέπεια εκτιμάται ότι «μια υποβάθμιση λιμενικής παρουσίας θα επιφέρει σοβαρό πλήγμα στην προοπτική ανάπτυξης των νησιών».

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η λιμενική παρουσία στο νησί της Σκοπέλου είναι συνυφασμένη, εκτός των άλλων, και με την ασφάλεια των κατοίκων και των επισκεπτών. «Η συμμετοχή της στο συμβούλιο πολιτικής προστασίας του νησιού για τη διαφύλαξη του μοναδικού μας δάσους, είναι εξαιρετικά ουσιαστική, αφού οι περιπολίες της και εμπλοκή της στην κατάσβεση, αν χρειαστεί, αποτελούν πολύτιμο βοήθημα για την πυροσβεστική υπηρεσία. Για όλους αυτούς τους λόγους, καταλήγει η επιστολή του Δημάρχου Σκοπέλου, παρακαλούμε να μην προχωρήσει το Υπουργείο σας στην επώδυνη αυτή απόφαση».

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου