ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Μείον 60% η κρατική επιχορήγηση

μείον-60-η-κρατική-επιχορήγηση-499545

Εντονο προβληματισμό δημιουργεί η μείωση της χρηματικής ενίσχυσης της Κεντρικής Διοίκησης προς τους Δήμους κατά 60% για τα λειτουργικά έξοδα (ΚΑΠ) και κατά 80% για τις μικροεπενδυτικές τους ανάγκες (ΣΑΤΑ).

Τα παραπάνω δεδομένα μεταφράζονται αριθμητικά σε 200.000 ευρώ κρατική επιχορήγηση στο Δήμο Σκοπέλου το 2012 μηνιαίως, ενώ σήμερα, το αντίστοιχο ποσό της κρατικής επιχορήγησης ανέρχεται σε 70.000 ευρώ περίπου ανά μήνα. Τα παραπάνω επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Σκοπέλου Γιώργος Μιχελής, στον απολογισμό πεπραγμένων της τελευταίας τριετίας, που πραγματοποιήθηκε διαδοχικά στη Σκόπελο, το Ελιος και τη Γλώσσα, με επίκεντρο τη γενική διαπίστωση ότι: «δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι τα τελευταία τρία χρόνια είναι από τα δυσκολότερα που έχει ζήσει η χώρα μας εδώ και πολλές δεκαετίες. Η οικονομική ύφεση έχει εκτινάξει την ανεργία σε πρωτόγνωρα επίπεδα κι έχει δημιουργήσει εκρηκτικές καταστάσεις στην ελληνική κοινωνία».

Οπως επεσήμανε παράλληλα ο κ. Μιχελής, η οικονομική κρίση έχει μεταφερθεί και στους Δήμους της χώρας με κυριότερα χαρακτηριστικά τη σημαντική μείωση της οικονομικής ενίσχυσης που αφορά στη λειτουργία των σχολείων και άλλων κοινωνικών δομών. Ο ίδιος έκανε λόγο για «εγκατάλειψη της έννοιας της αποκέντρωσης, καθώς οι περισσότερες οδηγίες και εντολές έρχονται από την Κεντρική Διοίκηση, με αποτέλεσμα να έχει απαξιωθεί η διοικητική αυτοτέλεια των Δήμων». Παράλληλα διατύπωσε τον έντονο προβληματισμό του για τη «σταδιακή απομάκρυνση ή αποψίλωση υπηρεσιών που δεν είναι αυστηρά δημοτικές, αλλά η έλλειψή τους δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στους πολίτες».

Στη διάρκεια των απολογιστικών συνελεύσεων έγινε εκτενής αναφορά στα πεπραγμένα της τριετίας, έργα και μελέτες, οικονομική διαχείριση, κοινωνική πολιτική, θεσμική και διοικητική αναδιοργάνωση, και όλους τους επιμέρους τομείς που περικλείουν τις δομές και τις υπηρεσίες. Αναλύοντας τους οικονομικούς δείκτες, ο επικεφαλής του Δήμου Σκοπέλου έκανε, αντίστοιχα, λόγο για «εξυγίανση του ισολογισμού του Δήμου, με αποτέλεσμα κερδοφόρες χρήσεις τα οικονομικά έτη 2011, 2012 και 2013 (μετά τις ζημίες του 2010, ύψους άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ). Για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια, τόνισε, ο Δήμος βγάζει κέρδη που του επιτρέπουν να μειώνει τις συσσωρευμένες ζημίες ύψους πάνω από 4 εκατομμύρια ευρώ προηγούμενων ετών».

Ενα ακόμη σημείο στο οποίο επικεντρώθηκε η Δημοτική Αρχή ήταν οι προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης, μέσω του στρατηγικού σχεδίου, το οποίο έχει καταρτιστεί και εκτείνεται σε τέσσερις άξονες. Τη διαχείριση του περιβάλλοντος, την επαναδραστηριοποίηση της πρωτογενούς παραγωγής, την ισόρροπη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη σε όλο το νησί και την ανάπτυξη του τουρισμού.

«Σήμερα, πέραν των όσων έχουν επιτευχθεί, η Δημοτική Αρχή έχει δημιουργήσει μια παρακαταθήκη κι ένα σύνολο προαπαιτούμενων εργαλείων, προκειμένου να οδηγηθεί το νησί σε μια μακροπρόθεσμη βιώσιμη ανάπτυξη», επεσήμανε ο κ. Μιχελής, αναλύοντας παράλληλα τα σημεία που ο ίδιος χαρακτήρισε: «εργαλεία ανάπτυξης για τη Σκόπελο».

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

(Φωτο: Βαγγέλης Μαρούλης)

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου