ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Διάσωση ιστορικού μνημείου

διάσωση-ιστορικού-μνημείου-501751

Σε ουσιαστική φάση εισέρχονται οι προσπάθειες αποκατάστασης ενός ιστορικού μνημείου της Σκιάθου, το οποίο μετράει πολλούς αιώνες ζωής. Προχθές, Παρασκευή 10 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσκεψη των μελετητών-συντηρητών με σκοπό τη σύνταξη της μελέτης αποκάστασης της Μονής Εικονίστριας.

Είχε προηγηθεί η λήψη άδειας από τη Μητρόπολη Χαλκίδος και την 7η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, μετά από ενέργειες του Ηγούμενου π. Ιωσήφ. Με πρωτοβουλία και ενέργειες του Συλλόγου, συγκεντρώθηκε το απαιτούμενο ποσό, μετά από αίτημα προς τα μέλη και φίλους του Συλλόγου.

Οι παραπάνω ενέργειες προέκυψαν από την πολύμηνη συνεργασία, μεταξύ της 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, του Πολιτιστικού Συλλόγου «Σκιάθος» και του Ηγούμενου της Ιεράς Μονής Ευαγγελίστριας Σκιάθου, π. Ιωσήφ. Αφορμή της συνεργασίας, που έχει οδηγήσει σε απτά αποτελέσματα, ήταν τα πολλά και πιεστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μοναστήρια της Σκιάθου.

Η συνεργασία του Συλλόγου «Σκιάθος» με την 7η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, ξεκίνησε από το Φεβρουάριο του 2012, με πρώτο θέμα τη λήψη μέτρων προστασίας του Καθολικού της Μονής Ευαγγελισμού έξω από το Κάστρο.

Στις 24 Μαΐου της ίδιας χρονιάς, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη-αυτοψία της Προϊσταμένης της 7ης ΕΒΑ, κ. Σδρόλια στη Μονή Ευαγγελισμού στο Κάστρο, αλλά και στη Μονή Παναγία Κεχριά, τη Μονή της Εικονίστριας και τη Μονή Ευαγγελισμού. Μετά από επικοινωνία με τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού π. Ιωσήφ και τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος», την Πέμπτη 30 Αυγούστου επισκέφθηκε τη Σκιάθο ο συντηρητής της 7ης ΕΒΑ κ. Μητσάτσικας.

Σκοπός της προγραμματισμένης επίσκεψης ήταν η στερέωση του υποστρώματος και της ζωγραφικής επιφάνειας των φορητών εικόνων του τέμπλου της Ιεράς Μονής της Εικονίστριας, η κατάσταση των οποίων έχρηζε επείγουσας επέμβασης. Εννιά εικόνες του Δωδεκάορτου και δύο Δεσποτικές εκατέρωθεν της ωραίας πύλης, μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο στην Ιερά Μονή του Ευαγγελισμού, όπου και πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες συντήρησης, με τις οποίες προστατεύτηκαν από τη φθορά του χρόνου με σκοπό το μελλοντικό καθαρισμό τους.

Παράλληλα ο κ. Μητσάτσικας πραγματοποίησε ενδεικτικό καθαρισμό των αγιογραφιών του ιερού της Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού.

Στις 29 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε, με τη βοήθεια των μελών του Συλλόγου, επίσκεψη-αυτοψία της συντηρήτριας κ. Σταυρούλας Νάκου, στην Ι. Μ. Παναγίας Κεχριάς, στην Ι. Μ. της Παναγίας Εικονίστριας και στην Ι. Μ. του Ευαγγελισμού.

Στις 16 Νοεμβρίου 2012, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στο νησί ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: «Μοναστήρια της Σκιάθου – Ιστορία και Τέχνη», από την 7η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Η Σκιάθος». Δυστυχώς, η κατάσταση των περισσότερων μοναστηριών σήμερα δεν είναι καλή, με εξαίρεση τη μονή Ευαγγελισμού, που συντηρήθηκε από την 7η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων με κοινοτικά κονδύλια στη διάρκεια του Γ΄ΚΠΣ, καθώς και με τη συνεχή μέριμνα των εγκαταβιούντων μοναχών. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στα καθολικά των Μονών Εικονίστριας και Κεχριάς, που διασώζουν σπάνια τοιχογραφημένα σύνολα της δεκαετίας του 1740, με πλούσιο πρόγραμμα και πυκνούς θεολογικούς συμβολισμούς.

Από την αυτοψία του Δρ. αρχιτέκτονα Αλέξη Αλεξίου, με αφορμή την εκδήλωση, προέκυψε η επείγουσα ανάγκη λήψης μέτρων για το καθολικό της Ιεράς Μονής Εικονίστριας, του οποίου η στατικότητα κινδυνεύει. Ομοίως, αλλά όχι στον ίδιο βαθμό, έχει επιδεινωθεί η κατάσταση στο καθολικό της Μονής Παναγία Κεχριά.

Θέτοντας ως προτεραιότητα τη διάσωση της Μονής Εικονίστριας, όπως άλλωστε προέκυψε και από την ενημέρωση των ειδικών, ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Σκιάθος» ξεκίνησε προσπάθεια της συγκέντρωσης του ποσού που απαιτεί η σύνταξη των μελετών αποκατάστασης της Μονής και αφορά στο κτίριο του καθολικού, στις τοιχογραφίες και στο τέμπλο. Σε διάστημα περίπου τεσσάρων μηνών και μετά από μεγάλη κινητοποίηση του Συλλόγου, συγκεντρώθηκε μεγάλο μέρος του ποσού.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου