ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Με φόντο συγκέντρωση διαμαρτυρίας η άφιξη των εμπειρογνωμόνων

με-φόντο-συγκέντρωση-διαμαρτυρίας-η-ά-502957

Η εξεύρεση λύσης στα οξυμένα προβλήματα της Σκοπέλου και η διατήρηση δομών και υπηρεσιών, τέθηκαν στο επίκεντρο της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε προχθές στη Σκόπελο.

Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε στην παραλία του νησιού, με πρωτοβουλία της Λαϊκής Επιτροπής Αγώνα και του ΠΑΜΕ και με αφορμή την έλευση ομάδας εμπειρογνωμόνων της Task force στο νησί.

Διοργανωτές και συμμετέχοντες ένωσαν τη φωνή τους, ζητώντας σε όλους τους τόνους την καλυτέρευση της καθημερινότητας των κατοίκων του νησιού, σε όλους τους επιμέρους τομείς της καθημερινότητας, με αιχμή του δόρατος την υγεία, την παιδεία, τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και την εξυπηρέτηση των πολιτών, χωρίς να απαιτείται η μετάβασή τους στη χερσαία Μαγνησία.

Απότοκο της προχθεσινής συγκέντρωσης είναι το ψήφισμα που εκδόθηκε και θα προωθηθεί άμεσα προς κάθε κατεύθυνση.

Τα κοινά αιτήματα που καταγράφονται στο εν λόγω ψήφισμα, έχουν ως εξής:

«Κατάργηση κάθε φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, άμεση γενναία μείωση στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, επανασύνδεση παροχών φτωχών οικογενειών χωρίς προϋποθέσεις, κατάργηση κάθε χαρατσιού για την υγεία, άμεση στελέχωση του Κέντρου Υγείας με το απαραίτητο νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό, μόνιμος γιατρός στη Γλώσσα, θεώρηση βιβλιαρίων ασφαλισμένων ΙΚΑ, ΟΑΕΕ χωρίς προϋποθέσεις, να μην υποβαθμιστεί το Δημοτικό Σχολείο Γλώσσας, να μην καταργηθεί το ΕΠΑΛ, κάλυψη όλων των κενών σε εκπαιδευτικούς από την αρχή της χρονιάς, άμεση λειτουργία τμημάτων ενισχυτικής διδασκαλίας.

Επίσης καθημερινή, δημόσια, ασφαλή και φθηνή ακτοπλοϊκή συγκοινωνία, καμία μετακίνηση στο Βόλο για συναλλαγές με δημόσιες υπηρεσίες, διεκπεραίωση όλων των υποθέσεων των πολιτών στην Σκόπελο. Παράλληλα, μεταξύ των αιτημάτων που καταγράφονται στο ίδιο ψήφισμα είναι να μην κλείσει το υποκατάστημα του ΙΚΑ Σκοπέλου, καμιά διαθεσιμότητα – απόλυση Δημοτικού υπαλλήλου, να μην ιδιωτικοποιηθεί καμία υπηρεσία, μείωση 50% των ανταποδοτικών τελών».

Η τοπική κοινωνία εκφράζει, μέσω του παραπάνω ψηφίσματος, τη γενικότερη ανησυχία και τον προβληματισμό που επικρατεί, με αφορμή τη σταδιακή συρρίκνωση ή κατάργηση, αντίστοιχα, δομών, διατυπώνοντας, παράλληλα, το κοινό αίτημα για διευθέτηση των προβλημάτων του νησιού. Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Γιώργος Γούλας, εκπρόσωπος της επιτροπής αγώνα ΠΑΜΕ-ΟΤΑ Βορείων Σποράδων, επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι: «επικεντρωθήκαμε στα σημαντικά προβλήματα του νησιού, στην υποβάθμιση και τις ελλείψεις των δομών υγείας, στα προβλήματα που υπάρχουν στο χώρο της εκπαίδευσης, όπως η υποβάθμιση του Δημοτικού Σχολείου Γλώσσας από εξαθέσιο σε τετραθέσιο, η κάλυψη των κενών που υπάρχουν από την αρχή της χρονιάς στο Γυμνάσιο, το ζήτημα του ΕΠΑΛ, τα προβλήματα που υπάρχουν στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, αλλά και την κατάργηση υπηρεσιών».

Μεταξύ των θεμάτων στα οποία δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση, ήταν παράλληλα η αναγκαστική μετακίνηση πολλών κατοίκων του νησιού στο Βόλο για τη διεκπεραίωση διαφόρων υποθέσεών τους, «γεγονός που συνεπάγεται ταλαιπωρία και οικονομική αιμορραγία», επισημαίνει ο κ. Γούλας και προσθέτει: «κοινό αίτημα είναι να διεκπεραιώνονται στο νησί όλες οι υποθέσεις». Τέλος, διατυπώθηκε έντονος προβληματισμός για το αυτοδιοικητικό σκέλος και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις από τη συμμετοχή της Σκοπέλου σε ευρωπαϊκό πιλοτικό πρόγραμμα.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου