Στη μνήμη του Αλ. Παπαδιαμάντη

Τελευταία ενημέρωση: 2014-01-08, 16:35:32
Στη μνήμη του Αλ. Παπαδιαμάντη

Παρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο η εκδήλωση - θεσμός αφιερωμένη στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, που διοργάνωσε ο Δήμος Σκιάθου και το Μουσείο Παπαδιαμάντη. Η φετινή εκδήλωση τιμής και μνήμης στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη φιλοξενήθηκε στον Ιερό Ναό της Παναγίας Λιμνιάς Σκιάθου,  στη δεύτερη ενορία της πόλης, όπου φυλάσσεται και η κάρα του.

Στις 3-1-2014 συμπληρώθηκαν 103 χρόνια (3-1-1911) από την εκδημία του Αγίου των Νεοελληνικών Γραμμάτων, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή στην αγαπημένη του γενέτειρα  τη Σκιάθο.

Η ανταπόκριση του κόσμου υπήρξε πολύ μεγάλη και ο Ναός κατακλύστηκε από τους κατοίκους του νησιού κάθε ηλικίας. Παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων οι ιερείς, ο Δήμαρχος και Δημοτικοί Σύμβουλοι Σκιάθου και εκπρόσωποι Αρχών και Υπηρεσιών.

Αρχικά τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του από τον Πανοσιολογιότατο π. Λουκά, εφημέριο του ναού. Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Σκιάθου κ. Νικόλαος Πλωμαρίτης χαιρέτισε την εκδήλωση, τονίζοντας το χρέος που νιώθουν οι σημερινοί Σκιαθίτες να θυμούνται και να τιμούν τη μνήμη του μεγάλου τους συμπατριώτη, που του οφείλουν πολλά.

Το πνευματικό αφιέρωμα επιμελήθηκε και παρουσίασε η Διευθύντρια του Μουσείου Παπαδιαμάντη Αθηνά Παπαγεωργίου, κινήθηκε γύρω από διάφορους θεματικούς άξονες, με σκοπό να φωτιστούν διάφορες πτυχές της ζωής και του έργου του μεγάλου λογοτέχνη. Στην κατανυκτική ατμόσφαιρα του Ναού διαβάστηκε το διήγημα «Υπηρέτρα» από τη μαθήτρια Γ΄ Λυκείου Φιλαρέτη Κουιμτζή - Φιλαρέτου και την κα Δημόκλεια Παπουτσή - Δελχαρογιάννη. Στη συνέχεια έψαλλε ο Νίκος Ντούγκας, καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής και Θεολογίας. Επίσης διαβάστηκαν αποσπάσματα από τα διηγήματα «Η Γλυκοφιλούσα» και «ο Ξεπεσμένος Δερβίσης», από τις Σκιαθίτισσες Αγγελική Μαυρογιάννη και Τάσση Καρδέλη. Στο πνευματικό αυτό αφιέρωμα δόθηκε ο τίτλος:  «Αποσπινθηρίζοντας…».

Στη συνέχεια διαβάστηκε απόσπασμα από τα «Ρόδινα ακρογιάλια» από την εκπαιδευτικό Δήμητρα Συκιώτου και ακολούθησε μουσικό αφιέρωμα που περιελάμβανε τροπάρια από την Ασματική Ακολουθία, την οποία συνέθεσε ο καθηγητής Αγιολογίας - Υμνολογίας Π. Β. Πάσχος για τον Παπαδιαμάντη, καθώς και βυζαντινότροπα τραγούδια αφιερωμένα στον Παπαδιαμάντη. Ερμηνευτές ήταν οι καλεσμένοι από το Βόλο καθηγητές Βυζαντινής μουσικής και δάσκαλοι παραδοσιακών οργάνων: Στέφανος Πουργιανός, πρωτοψάλτης, Γιώργος Σπανοδήμος, ιεροψάλτης και Φανή Μπαρμπή δασκάλα παραδοσιακού τραγουδιού. Το αφιέρωμα έκλεισε με αναφορά στο ιστορικό των τελευταίων στιγμών του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και την ψαλμώδηση του Τροπαρίου των Ωρών της παραμονής των Φώτων, το οποίο έψαλλε ο Αλ. Παπαδιαμάντης πριν αφήσει την τελευταία του πνοή.

Η εκδήλωση έκλεισε με τη χορωδία παραδοσιακού τραγουδιού του Συλλόγου Γυναικών Σκιάθου.

 

 

 

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
6
+
3
=