ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Εκδήλωση τιμής στη μνήμη του Παπαδιαμάντη

εκδήλωση-τιμής-στη-μνήμη-του-παπαδιαμ-514691

Τη μνήμη του «Αγίου των ελληνικών γραμμάτων», Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη θα τιμήσει ο Δήμος Σκιάθου, με ειδικό αφιέρωμα, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο.

Η παραπάνω εκδήλωση τιμής και μνήμης στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη θα πραγματοποιηθεί αύριο Σάββατο 4 Ιανουαρίου στον Ιερό Ναό της Παναγίας Λιμνιάς Σκιάθου. Στις 18.30 θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση για την ανάπαυση της ψυχής του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και στη συνέχεια στον ίδιο χώρο μέσα στην κατανυκτική ατμόσφαιρα του ναού οι συμμετέχοντες θα γίνουν κοινωνοί του Παπαδιαμάντειου λόγου.

Θα πραγματοποιηθούν αναγνώσεις αποσπασμάτων από διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη με τη συμμετοχή κατοίκων του νησιού ως αναγνώστες. Θα διαβάσουν οι : Αναστασία Καρδέλη, Φιλαρέτη Κουιμτζή-Φιλαρέτου, Αγγελική Μαυρογιάννη, Δημόκλεια Παπουτσή-Δελχαρογιάννη και Δήμητρα Συκιώτη.

Αποσπάσματα από το υμνογραφικό έργο του Αλέξανδρου θα ψάλλει ο σκιαθίτικης και βολιώτικης καταγωγής καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής και Θεολογίας Νίκος Ντούγκας. Το μουσικό αφιέρωμα στον κορυφαίο λογοτέχνη επιμελούνται και συμμετέχουν οι Βολιώτες καθηγητές Βυζαντινής Μουσικής και δάσκαλοι παραδοσιακών οργάνων: Στέφανος Πουργιανός, πρωτοψάλτης, και Γιώργος Σπανοδήμος, ιεροψάλτης, που θα ψάλλουν και θα παίξουν ούτι, και η Φανή Μπαρμπή, δασκάλα και ερμηνεύτρια παραδοσιακού τραγουδιού.

Το αφιέρωμα θα περιλαμβάνει εγκωμιαστικά τροπάρια για τον Παπαδιαμάντη, οργανική μουσική και βυζαντινότροπα τραγούδια. Στο τέλος της εκδήλωσης, η χορωδία παραδοσιακού τραγουδιού του Συλλόγου Γυναικών Σκιάθου θα τραγουδήσει τα κάλαντα των Φώτων.

Την εκδήλωση επιμελήθηκε και θα παρουσιάσει η διευθύντρια του Μουσείου Παπαδιαμάντη και υπεύθυνη Πολιτιστικών του Δήμου Σκιάθου, Αθηνά Παπαγεωργίου. Στην εκδήλωση δόθηκε ο τίτλος: «Αποσπινθηρίζοντας…», τον οποίο «δανειστήκαμε από το ομότιτλο άρθρο του έγκριτου Παπαδιαμαντολόγου Ν. Δ. Τριανταφυλλόπουλου», αναφέρουν οι διοργανωτές.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου