ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Τιμούν προσωπικότητα της Σκιάθου

τιμούν-προσωπικότητα-της-σκιάθου-521387

Η κατάρτιση του ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σκιάθου και η αποδοχή από το Δήμο Σκιάθου του συνολικού κόστους συντήρησης και λειτουργίας του εκθεσιακού χώρου, που θα δημιουργηθεί τιμής ένεκεν στη μνήμη του διαπρεπούς Σκιαθίτη λόγιου Ζήση Οικονόμου, συζητήθηκαν εκτενώς στη χθεσινή, έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σκιάθου.

Σύμφωνα με τη Μελέτη Σκοπιμότητας της 5/2013 μελέτης του έργου με τίτλο: «Αποκατάσταση του κτιρίου της οδού Ουρανίτσης 5 στη Σκιάθο και τη μετατροπή του σε εκθεσιακό χώρο», ο Δήμος Σκιάθου, ως φορέας υλοποίησης, θα αναλάβει τα έξοδα συντήρησης και λειτουργίας του ιστορικού κτιρίου. Πρόκειται για το πατρικό σπίτι μιας μεγάλης μορφής των Ελληνικών γραμμάτων, του πολυβραβευμένου Σκιαθίτη ποιητή Ζήση Οικονόμου, ο οποίος το δώρισε με διαθήκη, στο Δήμο Σκιάθου.

Πέραν των προαναφερθέντων, η επικεφαλής της Ανεξάρτητης Κίνησης Πολιτών Σκιάθου, Αναστασία Φιλαρέτου, κατέθεσε πρόταση, σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σκιάθου, να συζητηθεί η αξιοποίηση του παραπάνω χώρου ως σπιτιού-μουσείου Ζήση Οικονόμου, σύμφωνα με την επιθυμία των συγγενών και φίλων του Ζήση Οικονόμου, «ώστε να μπορεί ο επισκέπτης να μάθει ορισμένα πράγματα, να δει ορισμένα έργα από το προσωπικό του αρχείο, αλλά και να μελετήσει το Ζήση Οικονόμου», όπως είπε η ίδια χαρακτηριστικά.

Ο κορυφαίος του πνεύματος και βραβευμένος από την Ακαδημία Αθηνών, Ζήσης Οικονόμου, συγκαταλέγεται στους μεγάλους δωρητές και ευεργέτες του Δήμου Σκιάθου, καθώς με την αρ. 696/26-12-2002 δημόσια διαθήκη του, δώρισε στο Δήμο Σκιάθου το σπίτι που γεννήθηκε, στην οδό Ουρανίτσας 5, για πολιτιστικούς σκοπούς, καθώς επίσης το αγροτεμάχιο μετά της οικίας και των βοηθητικών χώρων στη θέση «Λειβάδι», επίσης για πολιτιστικούς σκοπούς. Βούληση του Δήμου Σκιάθου είναι να διαμορφώσει την οικία όπου γεννήθηκε ο κορυφαίος ποιητής σε Μουσείο Ζήση Οικονόμου, προκειμένου να αναδειχθεί το έργο και η πλούσια πνευματική παρακαταθήκη του. Σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό, το Μουσείο θα περιέχει προσωπικά αντικείμενα, ενθυμήματα και βιβλία του επιφανούς λόγιου.

Σύμφωνα με την τεχνική μελέτη αποκατάστασης του παραπάνω κτιρίου, ειδικότερα, όπου γεννήθηκε ο ποιητής Ζήσης Οικονόμου, προβλέπεται η δημιουργία εκθεσιακού χώρου και βιβλιοπωλείου με τα σημαντικότερα έργα του Σκιαθίτη λόγιου, ο οποίος τοποθετείται στη μεσοπολεμική γενιά των Ελλήνων ποιητών. Το 1977 έλαβε το βραβείο ποιήσεως της Ακαδημίας Αθηνών, για όλο το ποιητικό του έργο και ιδιαίτερα για το βιβλίο του «Αιθρία σιγή», και το 1995 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο ποίησης για το βιβλίο του «Χρονικό της νέας ευταξίας για τη νέα εποχή». Απεβίωσε στις 4 Αυγούστου του 2005 και συγκαταλέγεται στις κορυφαίες προσωπικότητες του νησιού, διαχρονικά.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου