ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Εκπτωση έως 80% για τους απόρους

εκπτωση-έως-80-για-τους-απόρους-523935

Σημαντικά ποσοστά έκπτωσης, που φθάνουν μέχρι 80%, καταγράφονται στη νέα τιμολογιακή πολιτική που υιοθετεί η ΔΕΥΑ Σκιάθου, προς όφελος των ευπαθών και οικονομικά ασθενέστερων ομάδων του τοπικού πληθυσμού. Σύμφωνα με τη φιλοσοφία της παραπάνω πρότασης, η οποία τέθηκε προς συζήτηση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σκιάθου που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, το κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο προβλέπει έκπτωση 50% έως 80% ανά κατηγορία, για όσους αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Σκιάθου, Χρήστος Μασσούρος: «στην πρώτη κατηγορία, που προβλέπεται έκπτωση 80%, συμπεριλαμβάνονται άνθρωποι με μεγάλο ποσοστό αναπηρίας, συμπολίτες των οποίων η φορολογική δήλωση δεν υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ ετησίως, και δεκάδες ακόμη περιπτώσεις, τις οποίες θα κρίνει η επιτροπή που έχει συσταθεί γι’ αυτό το σκοπό. Η δεύτερη κατηγορία, όπου προβλέπεται έκπτωση της τάξης του 50%, αφορά συμπολίτες με φορολογική δήλωση κάτω από 6.000 ευρώ».

Η τριμελής επιτροπή που έχει συσταθεί, και απαρτίζεται από μέλη του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΣ, θα δέχεται τις αιτήσεις των κατοίκων του νησιού που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και θα ακολουθεί η σχετική εισήγηση στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΣ, για την εφαρμογή του κοινωνικού οικιακού τιμολογίου. Οι ασθενέστερες οικονομικά κοινωνικές ομάδες θα δικαιούνται συμμετοχή στο οικιακό κοινωνικό τιμολόγιο, το οποίο θα εφαρμόζεται για 50 κυβικά νερού ανά τρίμηνο και για τους πολύτεκνους για 60 κυβικά νερού, αντίστοιχα, προσαυξημένο κατά 5 κυβικά για κάθε τέκνο.

Επιπροσθέτως, το τέλος αποχέτευσης μειώνεται από 80% σε 65%, ενώ καταργείται επίσης η επιβάρυνση τόκου 1% που εφαρμόζονταν βάσει νομοθεσίας σε λογαριασμούς που αποπληρώνονταν με καθυστέρηση. Παράλληλα, ο καταναλωτής έχει τη δυνατότητα διακανονισμού, καταβάλλοντας το 20% της αξίας του λογαριασμού και το υπόλοιπο ποσό σε 15-20 δόσεις, ανάλογα με την περίπτωση.

Σχολιάζοντας τις παραπάνω πρωτοβουλίες, ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και μέλος της ομάδας μείζονος μειοψηφίας, Φώτης Κοφινάς, ο οποίος μετέχει στην τριμελή επιτροπή που συστάθηκε, υπογραμμίζει ότι τάσσεται υπέρ της τιμολογιακής πολιτικής, για την ελάφρυνση των οικονομικά ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων του νησιού, αλλά και της μείωσης του ειδικού τέλους (80%) στους λογαριασμούς του νερού.

Μεταξύ των θεμάτων, εξάλλου, της πρόσφατης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της Σκιάθου ήταν το τέλος κατάληψης περιπτέρων, το οποίο εφαρμόζεται βάσει νόμου ανά την Ελλάδα. Μετά από πρόταση του Δημάρχου Σκιάθου Νίκου Πλωμαρίτη, οι τιμές που θα ισχύσουν, διαμορφώνονται στο ήμισυ της αρχικής πρότασης που ψήφισε η Οικονομική Επιτροπή και κυμαίνονται πλέον κατά κατηγορία από 580 έως 100 ευρώ ανά τετραγωνικό, αναλόγως της περιοχής στην οποία βρίσκεται το κάθε περίπτερο, δεδομένου ότι έκταση που καταλαμβάνουν τα περίπτερα είναι η ίδια, 2,55 τ.μ., σύμφωνα με τα προβλεπόμενα.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου