ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Οριακές αλλαγές στον φόρο ακινήτων

οριακές-αλλαγές-στον-φόρο-ακινήτων-608019

Οριακές αλλαγές στους συντελεστές για αγροτεμάχια, αλλά και οικόπεδα εντός σχεδίου πόλεως ή εντός οικισμού εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών μετά τις έντονες αντιδράσεις από κοινωνικές ομάδες και βουλευτές της συμπολίτευσης.

Aν υιοθετηθούν προτάσεις για δραστικές αλλαγές στη φορολόγηση των αγροτεμαχίων, τότε η «τρύπα» που θα προκύψει θα πρέπει να καλυφθεί με μεταφορά βαρών στα αστικά ακίνητα

Αρμόδια στελέχη αναγνωρίζουν ότι ορισμένα σημεία και παράμετροι στον υπολογισμό του φόρου χρήζουν επανεξέτασης και βελτίωσης.

Σπεύδουν, ωστόσο, να ξεκαθαρίσουν ότι τα περιθώρια παρεμβάσεων στο νομοσχέδιο είναι περιορισμένα και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να υπάρξουν εκτεταμένες αλλαγές που θα επηρεάσουν τον στόχο για τα προσδοκώμενα έσοδα του 2014.

Οι ίδιες πηγές λένε πως αν υιοθετηθούν προτάσεις για δραστικές αλλαγές στη φορολόγηση των αγροτεμαχίων, τότε η «τρύπα» που θα προκύψει θα πρέπει να καλυφθεί με μεταφορά βαρών στα αστικά ακίνητα, πράγμα που είναι άδικο και δεν συνάδει με τη «φιλοσοφία» του νέου φόρου για διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

Εισπρακτικός στόχος
Σε κάθε περίπτωση η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δεν μπορεί να αποκλίνει από τον εισπρακτικό στόχο του νέου Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, ο οποίος έχει τοποθετηθεί στα 2,9 δισ. ευρώ ετησίως, με βεβαιωθέντα έσοδα περίπου 3,5 δισ. ευρώ, καθώς οποιαδήποτε απόκλιση θα πρέπει να καλυφθεί με άλλα μέτρα, όπως άλλωστε έχει διαμηνύσει και η τρόικα.

Πιο αναλυτικά, ήδη το υπουργείο από αργά προχθές το βράδυ έκανε ένα βήμα πίσω εξαιρώντας από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων τα αγροτικά κτίσματα (μαντριά, στάβλους, θερμοκήπια, αποθήκες κ.λπ.) που βρίσκονται εντός των αγροτεμαχίων.

Η κυβέρνηση δεν ανησυχεί μόνο για τις εσωκομματικές τριβές, αλλά και για τις αντιδράσεις των αγροτών, καθώς ήδη η ΠΑΣΕΓΕΣ έχει στείλει μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση για δυναμικές κινητοποιήσεις.

Στην Κρήτη οι αγρότες προχωρούν σε κινητοποιήσεις συμμετέχοντας στο παγκρήτιο συλλαλητήριο που διοργανώνεται την ερχόμενη Δευτέρα στο Ηράκλειο, στην πλατεία Ελευθερίας.

Επίσης, συλλαλητήριο διοργανώνεται και για την ημέρα ψήφισης του σχετικού νομοσχεδίου στην Αθήνα. Ετσι οι αλλαγές για τα αγροτεμάχια θα γίνουν προκειμένου οι επιβαρύνσεις να περιοριστούν για τις μικρές και μεσαίες ιδιοκτησίες, καθώς και για τους αγρότες.

Ωστόσο, το νομοσχέδιο περιέχει και παράδοξα όσον αφορά τη φορολόγηση των εντός σχεδίου οικοπέδων.

Συγκεκριμένα «τιμωρεί» σε αρκετές περιπτώσεις με περισσότερο φόρο το οικόπεδο που δεν έχει οικοδομηθεί σε σχέση με το ίδιο οικόπεδο αν πάνω σε αυτό έχει ανεγερθεί οικία.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, αυτό παρατηρείται σε περιοχές όπου η αντικειμενική τιμή του οικοπέδου είναι πολύ υψηλή και ο συντελεστής δόμησης πολύ χαμηλός, δηλαδή για τις περιοχές όπου οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων είναι ιδιαίτερα υψηλές.

Τα ίδια στελέχη πιθανολογούν διορθωτικές παρεμβάσεις στο συγκεκριμένο πεδίο για να αρθούν οι «στρεβλώσεις».

Για παράδειγμα, στη Βουλιαγμένη σε οικόπεδο ενός στρέμματος αντιστοιχεί Ενιαίος Φόρος Ακινήτων ύψους 15.000 ευρώ. Αν στο ίδιο οικόπεδο υπάρχει κατοικία 600 τετραγωνικών μέτρων και έχει εξαντληθεί ο συντελεστής δόμησης, τότε ο φόρος επιβάλλεται μόνο στο κτίσμα και φτάνει τα 10.404 ευρώ.

ethnos.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου