ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Από Δευτέρα σε εφαρμογή ο νόμος για την τακτοποίηση αυθαίρετων

από-δευτέρα-σε-εφαρμογή-ο-νόμος-για-την-694511

Εντός 6 μηνών από την αρχική ηλεκτρονική αίτηση ο μηχανικός οφείλει να ολοκληρώσει τη δήλωση των στοιχείων του αυθαιρέτου

Από τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου μπαίνει σε εφαρμογή ο νέος νόμος για την τακτοποίηση των αυθαίρετων καθώς εκδόθηκε η σχετική υπουργική απόφαση που καθορίζει τον τρόπο ηλεκτρονικής υπαγωγής στο σύστημα του ΤΕΕ.

Την υπαγωγη διεκπεραιωνει εξουσιοδοτημένος μηχανικός ο οποιος σε πρωτη φαση υποβάλλει ηλεκτρονικά στο πληροφοριακό σύστημα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος τα απαιτούμενα στοιχεία, οπως ονοματεπωνυμο ιδιοκτητη ΑΦΜ και γεωγραφικη περιοχη του ακινητου, προκειμενου να λαβει τους σχετικους κωδικους πληρωμης για να καταβληθει το σχετικο παραβολο και η δοση.

Εντός 6 μηνων απο την αρχικη ηλεκτρονικη αιτηση ο μηχανικος οφειλει να ολοκληρωσει τη δηλωση των στοιχειων του αυθαιρετου.

Βασει του νομου στο εξης για οποιαδηποτε συμβολαιογραφικη πραξη, μεταβιβαση πωληση ακινητου οι ιδιοκτητες είναι υποχρεωμενοι να προσαρτουν τοσο τη βεβαιωση τακτοποιησης οσο και τη μελετη στατικης επαρκειας του αυθαιρετου.

Ολοι οσοι υπαχθει σε προηγουμενες ρυθμισεις ή στο νομο 4014 ειναι υποχρεωμενοι να δηλωσουν και παλι στο ηλεκτρονικο συστημα τα αυθαιρετα τους συμφωνα με τις διαδικασιες του νεου νομου. Η διαδικασια αυτη θα ξεκινησει σε ενα μηνα.

Οσοι ιδιοκτητες αυθαιρετων υπαχθουν στο Α’ Εξαμηνο της ισχυος του νομου διακαιουνται 102 δοσεις με ελαχιστη μηνιαια τα 50 ευρω ή 17 εξαμηνες με ελαχιστη καταβολη 300, επισης 10% εκπτωση λαμβανουν οσοι καταβαλουν εφαπαξ το 30% του προστιμου.

Οσοι ιδιοκτητες υπαχθουν στο Β Εξαμηνο δικαιουνται μεχρι 84 μηνιαιες δοσεις ή 14 εξαμηνες και 60 μηνιαιες ή 10 εξαμηνιαιες οσοι υπαχθουν στο Γ Εξαμηνο,απο την ισχυ του νομου
Για εφαπαξ εξοφληση του συνολικου προστιμου εως 9.2.2015 , η εκπτωση ειναι 20%
Ωστοσο στην περιπτωση καθυστερησης καταβολης δοσης μετα την παρελευση 10 ημερολογιακων ημερων απο την προθεσμια εξοφλησης δοση επιβαλλεται προσαυξηση 1%

Τελος με την υπουργικη αποφαση καθοριζεται οτι το Υπουργειο Οικονομικών, η Αποκεντρωμενη Διοικηση οι Υπηρεσιες δομησης καθως και οι Υπηρεσιες του ΥΠΕΚΑ εχουν δυνατη πρόσβασης σε στοιχεία του συστήματος.

Ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης δήλωσε σχετικά:

«Με το νέο νόμο για τα αυθαίρετα έχουμε κάνει το καλύτερο δυνατό για λυθεί επιτέλους το πρόβλημα της αυθαίρετης δόμησης. Είναι μία μεγάλη ευκαιρία για τους πολίτες να δηλώσουν το αυθαίρετό τους. Όσοι σπεύσουν να το δηλώσουν, θα ωφεληθούν από πολλές δόσεις στην αποπληρωμή του προστίμου. Όσo νωρίτερα δηλώσουν οι πολίτες κάποιο αυθαίρετό τους, τόσο περισσότερο χρονικό διάστημα θα έχουν για να αποπληρώσουν το αναλογούν πρόστιμο. Διάστημα που φτάνει σχεδόν τα εννέα χρόνια. Επιπλέον έχουμε προβλέψει πολλές κατηγορίες εκπτώσεων, που φτάνουν μέχρι το 85%, ειδικά για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες».

protothema.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου