ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Προς πώληση 100 δημόσια κτίρια γραφείων στο κέντρο της Μαδρίτης

προς-πώληση-100-δημόσια-κτίρια-γραφείων-719690

Σε μαζικές πωλήσεις δημοσίων ακινήτων προσανατολίζονται πλέον όλο και περισσότερες χώρες του ευρωπαϊκού νότου, προκειμένου να περιορίσουν τα ελλείμματα. Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί πλέον και η Ισπανία, με την τοπική κυβέρνηση της περιφέρειας της Μαδρίτης να ανακοινώνει σχέδιο για την πώληση 100 κτιρίων γραφείων στο κέντρο της ισπανικής πρωτεύουσας. Το σχέδιο έχει τριετή ορίζοντα ολοκλήρωσης και αποσκοπεί στον περιορισμό του ελλείμματος της περιφέρειας και τη χρηματοδότηση υπηρεσιών προς τους πολίτες, καθώς η Ισπανία προχωρά στο μεγαλύτερο πακέτο μέτρων λιτότητας στην ιστορία, με στόχο την περικοπή δαπανών ύψους 65 δισ. ευρώ.

Ο προϋπολογισμός της Μαδρίτης παρουσιάζει έλλειμμα της τάξεως του 2,2% του ΑΕΠ της περιφέρειας, με βάση τα στοιχεία του 2011. Στόχος είναι η μείωση του ελλείμματος αυτού σε 1% του ΑΕΠ έως το 2014 και η χρηματοδότηση του κόστους των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες. Βάσει του σχεδίου, το πρώτο χαρτοφυλάκιο θα απαρτίζεται από 15 ακίνητα, συνολικής αξίας 62 εκατ. ευρώ. Εντός των ημερών αναμένεται να γίνουν γνωστοί και οι όροι του σχετικού πλειοδοτικού διαγωνισμού. Οι ενδιαφερόμενοι θα λάβουν προθεσμία τεσσάρων μηνών για την υποβολή προσφορών.

Σύμφωνα με τον κ. Χοσέ Λουίς Μορένο Κάσας, επικεφαλής της όλης διαδικασίας, η περιφέρεια της Μαδρίτης διαθέτει εκατοντάδες ακίνητα που μπορεί να πωλήσει, αλλά προς το παρόν έχουν επιλεγεί τα συγκεκριμένα 100, που θεωρούνται και τα πιο ελκυστικά. Με βάση τις πρώτες ενδείξεις από την αγορά, η κίνηση να «σπάσουν» τα ακίνητα σε μικρότερου μεγέθους χαρτοφυλάκια, αποτελούμενα από 10-20 ακίνητα είναι σωστή, μιας και περιορίζεται το συνολικό ύψος της επένδυσης που απαιτείται από τους ενδιαφερόμενους.

Από την άλλη πλευρά όμως, τίθεται ζήτημα σχετικά με το πόσο ελκυστικά θα είναι για διεθνείς επενδυτές, λόγω του υψηλού ρίσκου που συνοδεύει τη χώρα.

Οπως επισημαίνει η βρετανική επενδυτική εταιρεία Tristan Capital Partners, η οποία διαχειρίζεται 4 δισ. ευρώ ακινήτων, τα προς πώληση ακίνητα θα πρέπει όχι μόνο να είναι υψηλής ποιότητας, αλλά και σε πολύ χαμηλές αποτιμήσεις, σε σχέση με αντίστοιχα ακίνητα σε άλλες χώρες, προκειμένου να υπάρξει απτό ενδιαφέρον από διεθνείς επενδυτές.

Οι περιοχές

Πάντως, το ακριβότερο ακίνητο (με βάση την τιμή ανά τ.μ.) που έχει ενταχθεί στο πρώτο αυτό χαρτοφυλάκιο αφορά ένα γραφείο 2.524 τ.μ. στην πολυτελή περιοχή Chamberi της Μαδρίτης, με αρχική τιμή 10 εκατ. ευρώ. Ακολουθεί ένα κτίριο γραφείων 12.300 τ.μ. στην συνοικία Arguelles, με 192 υπόγειες θέσεις στάθμευσης και αξία 12 εκατ. ευρώ.

kathimerini.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου