ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Αυθαίρετα: τι γίνεται με όσους τακτοποίησαν

αυθαίρετα-τι-γίνεται-με-όσους-τακτοπο-776393

Έκθετοι θα βρεθούν, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, όλοι όσοι συμμετείχαν στη διαδικασία «τακτοποίησης» αυθαιρέτωνμε βάση τον ν.4014/11, μετά τη δημοσίευση της απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που κρίνει αντισυνταγματικές τις ρυθμίσεις του νόμου.

Αν και όλες οι πράξεις που εκδόθηκαν με βάση τον συγκεκριμένο νόμο βρίσκονται «στον αέρα» και κινδυνεύουν να ακυρωθούν, το ΥΠΕΚΑ προωθεί νέα ρύθμιση, πριν καν δημοσιευτεί η απόφαση.

Ποιοι θα είναι οι «χαμένοι» και ποιοι οι «κερδισμένοι»;

Οι απόψεις των νομικών σχετικά με το εύρος των ιδιοκτητών που θα επηρεαστούν από την απόφαση διαφέρουν.

Μερίδα νομικών υποστηρίζει ότι στις περιπτώσεις που η υπαγωγή στη ρύθμιση έχει ολοκληρωθεί και το ακίνητο έχει μεταβιβαστεί, τότε η Πολιτεία δεν είναι σε θέση να ανατρέψει το έννομο καθεστώς που έχει δημιουργηθεί, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι κάθε εκτελεστή πράξη που έχει εκδοθεί με βάση αντισυνταγματικό νόμο πρέπει συλλήβδην να θεωρείται άκυρη.

Άλλοι πάλι νομικοί εκτιμούν ότι δεν θα δημιουργηθεί σοβαρό θέμα, καθώς ο νέος νόμος που προωθεί το ΥΠΕΚΑ θα δώσει μια προθεσμία, μέσα στην οποία θα πρέπει να ασκείται η όποια προσφυγή ενάντια στην «τακτοποίηση» προκειμένου να θεωρείται έγκυρη. Και ότι ύστερα από αυτή την προθεσμία, όσοι «διέφυγαν» δεν διατρέχουν πλέον κίνδυνο.

Ανώτατοι δικαστικοί χαρακτηρίζουν πάντως «επιπόλαιη» την επιλογή του υπουργείου Περιβάλλοντος να προωθήσει νέα ρύθμιση για τα αυθαίρετα πριν καν εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ, επισημαίνοντας πως εγκυμονεί τους ίδιους κινδύνους για τους συμμετέχοντες.

Για παράδειγμα, δεν είναι δυνατόν να ακυρώνεται ως αντισυνταγματική η «τακτοποίηση» και ο επόμενος νόμος να περιλαμβάνει και πάλι τη δυνατότητα «τακτοποίησης» σε μια από τις κατηγορίες αυθαιρέτων.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το μόνο σίγουρο είναι ότι όσοι είχαν σε βάρος τους δικαστικές εκκρεμότητες ή αποφάσεις (λ.χ. κατεδάφισης), και παρ’ όλα αυτά εντάχθηκαν στη ρύθμιση, θα πρέπει να «απενταχθούν».

Το ζήτημα που δημιουργείται είναι αν και πώς θα επιστραφούν τα χρήματα σε όσους βρεθούν εκτός της «τακτοποίησης».

Σημειώνεται ότι από τον περασμένο Φεβρουάριο οι δηλώσεις ξεπέρασαν το μισό εκατομμύριο, ενώ οι εισπράξεις προσεγγίζουν τα 850 εκατομμύρια ευρώ.

Περίπου το ένα τρίτο των αυθαιρέτων (181.000) βρίσκεται στο αρχικό στάδιο της διαδικασίας, ενώ πάνω από τα μισά αυθαίρετα που δηλώθηκαν (374.000) έχουν αλλάξει ιδιοκτήτη

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου