ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Στον αέρα οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων

στον-αέρα-οι-ιδιοκτήτες-αυθαιρέτων-782030

«Στον αέρα» αναμένεται να βρεθούν – παρά τις αντίθετες κυβερνητικές διαβεβαιώσεις – 500.000 ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, οι οποίοι μπήκαν στη διαδικασία «τακτοποίησης» και έχουν ξεκινήσει να πληρώνουν τα αντίστοιχα «χαράτσια», μόλις δημοσιευτεί σε 2 μήνες περίπου η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικό το σχετικό νόμο.

Σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους, ακόμη και το νέο νομοσχέδιο που βρίσκεται ήδη σε δημόσια διαβούλευση περιέχει αντισυνταγματικές ρυθμίσεις, αφού είναι η συνέχεια του νόμου περί «τακτοποίησης».

Θεωρείται βέβαιο ότι μετά τη δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ θα γίνουν δεκτές όλες οι εκκρεμείς προσφυγές μεμονωμένων πολιτών ή φορέων κατά της «τακτοποίησης» συγκεκριμένων αυθαιρέτων, αλλά και όσες αντίστοιχες προσφυγές επακολουθήσουν. Η κατάσταση μάλιστα θυμίζει πολύ την αντίστοιχη με την ακύρωση (τρεις φορές) του νόμου περί Μεταφοράς Συντελεστή Δόμησης, με αποτέλεσμα το κράτος να υποχρεωθεί να καταβάλει αποζημιώσεις σε όσους είχαν κάνει χρήση του νόμου.

Σημειώνεται ότι μέχρι το Μάρτη είχαν ολοκληρωθεί 310.000 υπαγωγές στον 4014/2011, ενώ άλλες 137.000 δηλώσεις βρίσκονται σε επεξεργασία. Έχουν εισπραχθεί 801.649 εκατ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο των δόσεων των προστίμων που εκκρεμούν ανέρχεται στα 600 εκατ. ευρώ και οι υπό επεξεργασία αιτήσεις φθάνουν στο ποσό του 1,319 δισ. ευρώ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου