ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Νέος νόμος: Ποια αυθαίρετα νομιμοποιούνται και ποια τακτοποιούνται

νέος-νόμος-ποια-αυθαίρετα-νομιμοποιο-714849

Νομοσχέδιο σκούπα για τα αυθαίρετα ετοιμάζει η κυβέρνηση και αναμένεται να το δώσει στη δημοσιότητα μέσα στις επόμενες μέρες.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Έθνος”, θα θεωρούνται νόμιμα όλα τα αυθαίρετα, που κτίστηκαν πριν το 1975 και δεν διαθέτουν οικοδομική άδεια.

Επίσης, νομιμοποιούνται όλες οι μικροαυθαιρεσίες ακινήτου που διαθέτει όμως οικοδομική άδεια (κτίσματα που έχουν ανεγερθεί πριν τις 28 Ιουλίου 2011), όπως αλλαγή διάταξης δωματίων, αλλαγή ανοιγμάτων, μπάρμπεκιου, πέργκολες, στέγαστρα, και άλλες μικρές παρεκκλίσεις.

Ο νέος νόμος θα προβλέπει ακόμη τη νομιμοποίηση μεσαίου εύρους αυθαιρεσιών, όπως κλεισμένοι ημιυπαίιθριοι χώροι ορισμένης επιφάνειας, εντός οικοδομικής άδειας.

Οι μεγάλες παραβάσεις, θα καλύπτονται από την ισχύουσα ρύθμιση της τακτοποίησης για 30 χρόνια. Συγκεκριμένα θα τακτοποιηθούν, τα αυθαίρετα χωρίς καθόλου άδεια, που έχουν ανεγερθεί πριν τις 28 Ιουλίου 2011.

Σύμφωνα με το “Έθνος”, δεν θα υπάρχει καταληκτική ημερομηνία στην οριστική τακτοποίηση των μικροαυθαιρεσιών, οι οποίες θα νομιμοποιούνται εσαεί.

Το ΥΠΕΚΑ προχώρησε σε αυτή την απόφαση με δεδομένη την υποχρεωτική βεβαίωση του μηχανικού κατά τις μεταβιβάσεις ότι δεν υπάρχει αυθαιρεσία στο ακίνητο.

Ο ιδιοκτήτης θα καταβάλει ένα ποσό εφάπαξ, σταθερό σε κάθε περίπτωση.

Από τη ρύθμιση εξαιρούνται τα αυθαίρετα σε δάση, αναδασωτέες εκτάσεις, αιγιαλό, δημόσιους χώρους και αρχαιολογικούς χώρους. Εξαιρούνται επίσης αυθαίρετα που ανεγέρθησαν μετά τις 28 Ιουλίου 2011.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου