Τα σχέδια της κυβέρνησης για το ειδικό τέλος στα ακίνητα

Τελευταία ενημέρωση: 2013-03-24, 14:02:22
Τα σχέδια της κυβέρνησης για το ειδικό τέλος στα ακίνητα

«Συσκευασία λάιτ» για το ειδικό τέλος των ακινήτων που εισπράττεται μέσω ΔΕΗ ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών με εκπτώσεις στα ποσά του φόρου 20% κατά μέσον όρο και με οροφή την τιμή ζώνης μέχρι τα 2.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, για να κάμψει τις αντιδράσεις των άλλων δύο κυβερνητικών εταίρων, και κυρίως της ΔΗΜΑΡ, και να περάσει η νέα ρύθμιση από τη Βουλή.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών με άκρα μυστικότητα και αναμένεται να παραδοθεί εντός των προσεχών ημερών στον πρωθυπουργό προς διαπραγμάτευση και έγκριση από την τρόικα προβλέπει στοχευμένες ελαφρύνσεις στο ειδικό τέλος των ακινήτων που θα προέλθουν από μειώσεις στα απόλυτα ποσά του φόρου που καθορίζονται με βάση την τιμή ζώνης του ακινήτου καθώς και στους συντελεστές παλαιότητας που προσαυξάνουν το ποσό της τιμής ζώνης.
 
Επίσης προωθείται χαλάρωση των κριτηρίων για τις απαλλαγές από το τέλος ακινήτων για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες όπως οι άνεργοι και οι πολύτεκνοι, με στόχο να διευρυνθεί ο αριθμός αυτών που εξαιρούνται απο την καταβολή του τέλους και σε κάθε περίπτωση να περιορισθεί σημαντικά το ποσό που θα πληρώσουν αυτές οι κατηγορίες.

Η πληρωμή Βέτο της τρόικας για ΔΕΗ

Η εισήγηση το ειδικό τέλος να αποσυνδεθεί από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και να εισπραχθεί από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, αλλά το σενάριο αυτό σκοντάφτει σε τεχνικά προβλήματα και στις αντιρρήσεις της τρόικας.

«Φοροανάσα» 400 εκατ. ευρώ Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για «απάλυνση του τέλους των ακινήτων» προβλέπει συνδυασμό εκπτώσεων τόσο στους συντελεστές της τιμής ζώνης όσο και στους συντελεστές παλαιότητας του ακινήτου ανάλογα με την περιοχή που βρίσκεται η κατοικία και πάγωμα των εκπτώσεων για τα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης πάνω από 2.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, έτσι ώστε να αποφευχθεί εκτεταμένη διαρροή εσόδων στις εισπράξεις του Δημοσίου.

Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών έλεγαν ότι με βάση τον δημοσιονομικό στόχο και τη θέση της τρόικας για αποτροπή διαρροών στα κρατικά ταμεία το 2013 από τη φορολογία ακινήτων δεν υπάρχουν περιθώρια για γενναίες και οριζόντιες μειώσεις στον φόρο και τοποθετούν τον πήχη των απωλειών από τη νέα ρύθμιση στα 400 εκατ. ευρώ σημειώνοντας ότι το ποσό αυτό αποτελεί την πυξίδα για τις ανακατατάξεις στην κλίμακα του ειδικού τέλους.

Επισημαίνεται ότι για φέτος προβλέπονται έσοδα ύψους 3,1 δισ. ευρώ από τους φόρους στα ακίνητα και λόγω των αυξημένων εισροών υπάρχει περιθώριο για περιορισμένες απώλειες εσόδων από τη φορολογία της ακίνητης περιουσίας.

Στους λογαριασμούς της ΔΕΗ Πέραν αυτού η διατήρηση και φέτος του ειδικού τέλους των ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ σημαίνει αυτόματα διατήρηση και του ΦΑΠ για το 2013, πράγμα που αναμένεται να εισφέρει στα ταμεία το ποσό των 500 εκατ. ευρώ.

Με βάση το σχέδιο, οι μειώσεις στο τελικό ποσό του ειδικού τέλους ακινήτων σε απόλυτα ποσά κυμαίνεται από 0,60 ευρώ μέχρι 1,60 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο ανάλογα με την παλαιότητα και την περιοχή που βρίσκεται η κατοικία και για ακίνητα με χαμηλή τιμή ζώνης μέχρι 500 ευρώ ο συντελεστής του τέλους μειώνεται στα 2,4 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο από 3 ευρώ που είναι σήμερα, για τιμή ζώνης από 501-1.000 ευρώ το ποσό του φόρου ανά τετραγωνικό μέτρο πέφτει στα 3,20 ευρώ από 4 ευρώ, για τιμή ζώνης 1.001-1.500 ευρώ ο συντελεστής διαμορφώνεται στα 4 ευρώ από 5 ευρώ, από 1.501-2.000 ευρώ στα 4,8 ευρώ από 6 ευρώ και για τιμή ζώνης 2.001-2.500 ευρώ το ποσό του τέλους μειώνεται στα 6,4 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο από 8 ευρώ που είναι σήμερα.

132 αντί για 165 ευρώ Ετσι για παράδειγμα για κατοικία 50 τ.μ. και παλαιότητας 15 ετών σε περιοχή με τιμή ζώνης 500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο ο ιδιοκτήτης με τη νέα ρύθμιση θα κληθεί να καταβάλει για το ειδικό τέλος το ποσό των 132 ευρώ, ενώ για το 2012 πλήρωσε 165 ευρώ, δηλαδή θα έχει ελάφρυνση 33 ευρώ.

Για κατοικία 100 τ.μ. παλαιότητας 10 ετών σε περιοχή με τιμή ζώνης 1.500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, το τέλος για το 2013 θα διαμορφωθεί στα 460 ευρώ έναντι 575 ευρώ που ήταν για το 2012, δηλαδή θα είναι μειωμένο κατά 115 ευρώ.

Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται και πρόταση που προβλέπει κλιμακωτές και αντιστρόφως ανάλογες της τιμής ζώνης μειώσεις στο τέλος των ακινήτων, έτσι ώστε τις μεγαλύτερες συγκριτικά ελαφρύνσεις να έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε «λαϊκές» περιοχές και σε χωριά ή κωμοπόλεις της επαρχίας.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη πρόταση οι εκπτώσεις θα ξεκινούν από 30% για ακίνητα σε περιοχές με τιμή ζώνης μέχρι 500 ευρώ και από κει και πάνω θα πέφτουν σταδιακά στο 10%, για να μηδενισθούν σε τιμές ζώνης άνω των 2.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Παράλληλα, υπάρχει και εισήγηση το ειδικό τέλος των ακινήτων για το 2013 να αποσυνδεθεί από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και να εισπραχθεί από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων με βάση τα αρχεία της ΔΕΗ, αλλά το σενάριο αυτό σκοντάφτει σε τεχνικά προβλήματα και στις αντιρρήσεις της τρόικας, καθώς ενέχει τον κίνδυνο μη καταβολής του φόρου και διόγκωσης των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο.

 

ethnos.gr

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
9
+
8
=