ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Για αργότερα παραπέμπονται οι αποφάσεις για το φόρο ακινήτων

για-αργότερα-παραπέμπονται-οι-αποφάσ-31584

«Για μεταγενέστερο χρόνο μετατίθενται οι αποφάσεις για το φόρο ακινήτων, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις που έκαναν μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, την Τετάρτη, στο Μέγαρο Μαξίμου, τόσο ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Φώτης Κουβέλης, όσο και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Οι κυβερνητικοί εταίροι διαβεβαίωσαν επίσης ότι η τελική ρύθμιση θα ελαφρύνει φορολογικά τους πολίτες, ενώ ο κ. Στουρνάρας επανέλαβε πως «ότι παίρναμε, θα πάρουμε».

Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι για το φόρο ακινήτων υπήρξε «ενημερωτική συζήτηση», χωρίς μπουν οι πολιτικοί αρχηγοί σε λεπτομέρειες ή να ληφθούν αποφάσεις. Το θέμα, όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν βιάζει». «Ακόμα τρέχουμε σενάρια» πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών, επαναλαμβάνοντας πως «ότι παίρναμε, θα πάρουμε».

«Για το φόρο ακινήτων μιλήσαμε σε γενικές γραμμές. Δεν είναι κάτι το οποίο βιάζει» είπε συγκεκριμένα ο κ. Στουρνάρας, προσθέτοντας: «Δεν καταλήξαμε σε καμία απόφαση και δεν ισχύουν τα σενάρια, τα οποία συζητώνται […] Ακόμα τρέχουν σενάρια. Σας είπα. Η γενική δήλωση που έχω κάνει ότι ό,τι παίρναμε θα παίρνουμε, ισχύει».

Ότι το καθεστώς του φόρου ακινήτων «δεν επείγει» επιβεβαίωσαν τόσο ο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος όσο και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης. Οι δύο αρχηγοί προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα από τη διαβεβαίωση του κ. Στουρνάρα ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω επιβαρύνσεις, λέγοντας ότι, αντίθετα, θα υπάρξει ελάφρυνση.

«Η τελική ρύθμιση θα ελαφρύνει του Έλληνες» δήλωσε ο κ. Κουβέλης. Η βάση είναι το ειδικό τέλος ακινήτων, το οποίο «έχει αποδώσει πολλά» και μπορούμε πλέον «να αρχίσουμε την ανακούφιση», είπε από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος, συμπληρώνοντας πως ο νέος φόρος ακινήτων θα είναι «ελαφρύτερος». Το βασικό, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, είναι το νέο καθεστώς να είναι δικαιότερο και απλούστερο. Για τις τελικές αποφάσεις, όπως συμπλήρωσε, «δεν υπάρχει κάτι επείγον».

«Μιλήσαμε για το φόρο ακίνητης περιουσίας και το συμπέρασμα της συζήτησης είναι πως δεν πρέπει να δίνει κανείς βάση στα πολλά και διάφορα σενάρια, γιατί πρέπει να φτιάξουμε ένα σύστημα πολύ προσεγμένο, πολλών παραμέτρων, ώστε να είμαστε δίκαιοι, να πληρώνουν πολλοί όσο γίνεται λιγότερα με αναλογικό τρόπο» δήλωσε ο κ. Βενιζέλος.

«Τώρα θα γίνει αντιληπτό βεβαίως ότι έχουμε μία βάση που είναι το ειδικό τέλος ακινήτων, το οποίο έχει αποδώσει ως τώρα πάρα πολύ και μας έχει επιτρέψει να βγούμε στην στροφή προς την οριστική έξοδο από την κρίση και τώρα μπορούμε να αρχίσουμε την ανακούφιση. Γιατί και προεκλογικά είχαμε πει ένας ενιαίος φόρος ακινήτων, ο οποίος θα είναι ελαφρύτερος και καλύτερος από τον υφιστάμενο» συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Να είστε βέβαιοι ότι η τελική ρύθμιση θα είναι εκείνη, η οποία εν τέλει θα ελαφρύνει τους Έλληνες πολίτες αναφορικά με τα ακίνητα» δήλωσε ο Φώτης Κουβέλης.

Οι πολιτικοί αρχηγοί μίλησαν επίσης για τη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης σχετικά με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ μέχρι το 2020, τα αιτήματα των αγροτών, επί των οποίων υπήρξε συμφωνία επί μίας δέσμη μέτρων για τους αγρότες με την οποία η κυβέρνηση ελπίζει σε αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων, καθώς και την πραγματική οικονομία και για το φορολογικό νομοσχέδιο, επί του οποίου, όπως είπαν οι κ.κ. Κουβέλης και Βενιζέλος, δεν μπήκαν σε λεπτομέρειες.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ έκανε ειδική αναφορά σε μία «συγκεκριμένη διεκδίκηση από τη μεριά μου», δηλαδή «να προωθηθούν άμεσα έκτακτα μέτρα για τους ανέργους, ιδιαίτερα για τους νέους και τις νέες».

«Βεβαίως αντιμετωπίσαμε και όλα εκείνα τα οποία έχουν σχέση με ζητήματα που αφορούν συνολικότερα στην οικονομία, στην πραγματική οικονομία και που βρίσκεται η όλη υπόθεση. Σας είναι γνωστό ότι ήδη έχουν αρχίσει και καταβάλλονται χρήματα σε φυσικά και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου αναφορικά με οφειλές του ελληνικού δημοσίου. Στην προσπάθεια μας να μπορέσει στο βαθμό που είναι δυνατόν η αναθέρμανση της αγοράς και ειδικότερα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις» πρόσθεσε ο κ. Κουβέλης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέμεινε και εκείνος στο θέμα της ανεργίας και της πραγματικής οικονομίας, αποκαλύπτοντας ότι η επόμενη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών θα έχει αποκλειστικά αυτό το αντικείμενο.

«Συζητήσαμε κυρίως για την πραγματική οικονομία, για την ανάπτυξη, για τα σημεία στα οποία πονάει η κάθε ελληνική οικογένεια, η κάθε ελληνική επιχείρηση, για τον άνεργο. Και είπαμε η επόμενη συνάντησή μας να αφιερωθεί εξ ολοκλήρου στην πραγματική οικονομία και στην πραγματική κοινωνία, στις ευπαθείς ομάδες, στους ανάπηρους, στους μακροχρόνια άνεργους, στην ιατροφαρμακευτική τους κάλυψη, στη δυνατότητα να τεθούν σε εφαρμογή προγράμματα μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με αυτεπιστασία με κοινωφελή εργασία, μέσα από την αξιοποίηση των κονδυλίων του κοινωνικού ταμείου και των πόρων του ΕΣΠΑ» είπε ο κ. Βενιζέλος.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου