ΕΛΛΑΔΑ

Οι νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις για όσους έχουν στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια

οι-νέες-ευνοϊκές-ρυθμίσεις-για-όσους-έ-91736

Νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους δανειολήπτες ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή Γιώργος Στεργίου, προκειμένου να πάρουν ανάσα τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά με εισόδημα κάτω από 25.000 ευρώ.

Μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου «Αντιμετωπίζοντας την υπερχρέωση των νοικοκυριών», υποστήριξε πως η κυβέρνηση προωθεί μια σειρά αλλαγών που θα ανατρέπει τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και θα δίνει τη δυνατότητα καταβολής μηδενικής δόσης για ανέργους με μηδενικά εισοδήματα.

«Γίνονται ρυθμίσεις από τα πιστωτικά ιδρύματα, αλλά δεν αρκούν, γι’ αυτό και η πολιτεία παρεμβαίνει, για να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη περίοδος διευκόλυνσης» εξήγησε ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή και υπογράμμισε: «Δυστυχώς, σε αυτή τη συγκυρία δεν αποφασίζουμε μόνοι μας, ήδη ετοιμάζουμε τη συγκεκριμένη βελτιωτική πρόταση της νομοθεσίας προς την Τρόικα, αλλά εκτιμώ ότι θα προχωρήσουμε θετικά και θα υπάρξουν οι απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες στις αρχές του επόμενου έτους».

Ο κ. Στεργίου προανήγγειλε ανατροπή στο κομμάτι του εξωδικαστικού συμβιβασμού, καθώς δεν θα απαιτείται η συναίνεση όλων των πιστωτών, αλλά αυτός που έχει το 51% της οφειλής θα μπορεί να οδηγήσει σε ρύθμιση και τους υπόλοιπους πιστωτές.

Θα δίνεται η δυνατότητα στον δανειολήπτη να πληρώνει αυτά που ο ίδιος πιστεύει ότι μπορεί να πληρώνει και να συμψηφίζεται το ποσό μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας συμβιβασμού.

Παράλληλα, οι δανειολήπτες θα πληρώνουν μόνο τους τόκους για τέσσερα χρόνια με επιτόκιο εξαιρετικά χαμηλό. Με βάση υπολογισμούς του υπουργείου, αυτή η δόση δεν θα υπερβαίνει τα 200 ευρώ και αν η πληρωμή των τόκων υπερβαίνει το 30%, το ποσό θα προσαρμόζεται και δεν θα πληρώνει ο υπερχρεωμένος δανειολήπτης όλους τους τόκους.

Μετά την τετραετία, μέσα στην οποία προβλέπονται οι διευκολύνσεις, υπολογίζεται ότι θα έχει αρχίσει πάλι η ανάπτυξη στη χώρα. Αν έχει συμβεί αυτό τότε εξετάζεται η εισαγωγή της μηδενικής καταβολής δόσης για ανέργους με μηδενικά εισοδήματα.

Το μόνο που θα πρέπει να συμβεί για να ισχύσουν όλες αυτές οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση είναι να εγκριθούν από την Τρόικα.

Πηγή: iefimerida.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου