ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Πόθεν έσχες στα ακίνητα

πόθεν-έσχες-στα-ακίνητα-112519

Θα ισχύει από 1ης Ιανουαρίου του 2013

Την επαναφορά του «πόθεν έσχες» στην αγορά ακινήτων, από την 1η Ιανουαρίου 2013, αποφάσισε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, η οποία μελετά την αυτοτελή φορολόγηση των ενοικίων με συντελεστή 15% ή 20% από το πρώτο ευρώ .

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι η αναστολή του «πόθεν έσχες» για αγορά ή ανέγερση ακινήτων είχε θεσπιστεί το 2010 για τρία χρόνια, δηλαδή να εφαρμοστεί μέχρι και το Δεκέμβριο του 2013, ώστε να επανέλθει από τις αρχές του 2014.

Το οικονομικό επιτελείο όμως, αξιοποιώντας στοιχεία των αρμόδιων υπηρεσιών, διαπίστωσε ότι η αναστολή του «πόθεν έσχες» δεν έχει αποφέρει τα αναμενόμενα έσοδα και δεν έχει συμβάλει στην τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας, αφού η κτηματαγορά παραμένει «παγωμένη».

Με το δεδομένο αυτό, αλλά και με βάση την απόφαση που έχει ληφθεί να ενεργοποιηθούν όλα τα μέτρα και οι διατάξεις της νομοθεσίας για τον εντοπισμό του «μαύρου χρήματος» που κυκλοφορεί στην αγορά, καθώς και να υπάρχει η δυνατότητα εξακρίβωσης των πραγματικών εισοδημάτων όλων των φορολογούμενων, αποφασίστηκε η επαναφορά του μέτρου ένα χρόνο νωρίτερα.

Ετσι, από τις αρχές του επομένου έτους, κάθε δαπάνη για την αγορά ή ανέγερση κατοικίας θα θεωρείται τεκμήριο απόκτησης περιουσιακού στοιχείου και θα πρέπει να δικαιολογείται από τα εισοδήματα που δηλώνονται.

Αξίζει εξάλλου να σημειωθεί ότι η θέση σε ισχύ του «πόθεν έσχες» στην αγορά ακινήτων συμβάλλει και στη δημιουργία του Περιουσιολογίου, που αποτελεί πλέον πρωταρχικό στόχο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, αφού θα ελέγχονται όλες οι μεταβολές της περιουσιακής κατάστασης των φορολογουμένων.

Όσον αφορά στις υπόλοιπες αλλαγές στη φορολογία κεφαλαίου, που επεξεργάζεται η διακομματική επιτροπή, η οποία συνεδρίασε εκ νέου χθες, φαίνεται ότι απομακρύνεται από το τραπέζι του διαλόγου το σχέδιο για την επιβολή φόρου από 10% έως και 45% στα ενοίκια, από το πρώτο ευρώ, ενώ κερδίζει έδαφος η αυτοτελής φορολόγηση των ενοικίων με συντελεστές 15% ή 20%.

Η διακομματική επιτροπή και χθες, πάντως, δεν κατάφερε να καταλήξει εάν τελικά ο νέος ενιαίος φόρος που θα επιβληθεί από το νέο έτος στα ακίνητα και ο οποίος αναμένεται να αποφέρει σε ετήσια βάση 3 δισ. ευρώ, καθώς θα αντικαταστήσει το ΦΑΠ και το «χαράτσι» της ΔΕΗ, θα εφαρμοστεί από το πρώτο ευρώ αντικειμενικής αξίας χωρίς αφορολόγητο και με συντελεστές από 0,1% έως και πάνω από 2%.

Εντός του μηνός ο κώδικας

Μέσα στο Νοέμβριο η κυβέρνηση θα καταθέσει το νέο φορολογικό κώδικα στον οποίο θα προβλέπονται, μεταξύ άλλων, σοβαρές αλλαγές στο ποινολόγιο, ώστε οι προσαυξήσεις από ληξιπρόθεσμες οφειλές να μη φτάνουν σε δυσθεώρητα ύψη και να παρουσιάζεται έτσι αδυναμία καταβολής των δόσεων.

Αυτό δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, με αφορμή επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ, Δημήτρη Αναγνωστάκη, σχετικά με το πρόβλημα επίλυσης εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων. «Το Νοέμβριο φέρνουμε νέο κώδικα φορολογίας. Θα στοχεύει στην απλοποίηση και του εκσυγχρονισμού του φορολογικού συστήματος σε ό,τι αφορά τα εισοδήματα.

Θα υπάρξουν σοβαρές αλλαγές στο ποινολόγιο ώστε να μη φτάνουμε στην επιβολή υπερβολικών ποινών, που είναι αδύνατο να καταβληθούν και έχει αποτέλεσμα να μην καταβάλλονται οι δόσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Μαυραγάνης και πρόσθεσε: «Στόχος μας είναι να αλλάξει η ποινή στο φορολογικό δίκαιο. Ν’ αλλάξει το σύστημα προσαύξησης, ώστε να μη φτάνουν σε δυσθεώρητα ύψη οι δόσεις και να μην είναι δυνατή η καταβολή τους. Μέχρι τέλος του έτους θα δείτε πολλές νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στην προσπάθεια βελτίωσης του φορολογικού συστήματος».

Ο κ. Μαυραγάνης συμφώνησε με τις επισημάνσεις του κ. Αναγνωστάκη ότι διαπιστώνονται μεγάλες καθυστερήσεις στη διαδικασία επίλυσης εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, σημειώνοντας ότι «για τη θεραπεία του προβλήματος ετοιμάσαμε διάταξη που θα περιληφθεί σε επόμενο νομοσχέδιο».

«Θα αυξήσουμε τις επιτροπές που θα ασχολούνται με τα θέματα αυτά, γιατί είναι μόνο μία σήμερα, για να υπάρξει αποτέλεσμα στην επεξεργασία περισσότερων υποθέσεων και να ξεμπλοκάρει το σύστημα», ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών.

«Θέλουμε ένα νέο κώδικα φορολογίας. Από τα 32 άρθρα θα μείνουμε στα 12. Είναι ένα πρώτο βήμα στην κατεύθυνση απλοποίησης, ηλεκτροποίησης των συναλλαγών και εκσυγχρονισμού του φορολογικού συστήματος», κατέληξε ο κ. Μαυραγάνης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου