ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

120 νέα αυθαίρετα στην Μύκονο

120-νέα-αυθαίρετα-στην-μύκονο-140017

Πληροφορίες για «όργιο» αυθαιρεσιών και σε Ρόδο, Σαντορίνη

Το όργιο αυθαιρεσίας που γέννησε ο νεότερος νόμος για την τακτοποίηση αυθαιρέτων αποκαλύπτουν οι αεροφωτογραφίες που δοκιμάστηκαν επιτυχώς σε τρία νησιά τους προηγούμενους μήνες αλιεύοντας περί τις 120 αυθαίρετες κατασκευές στην Μύκονο.

Τα παράθυρα που άφηνε ο νόμος 4014, επιτρέποντας να ενταχθούν στην ρύθμιση κατασκευές που είχαν ολοκληρώσει το σκελετό μέχρι και τις 28 Ιουλίου του 2011 (ημερομηνία ψήφισής του), οδήγησε ιδιοκτήτες ακινήτων, ξενοδόχους και μαγαζάτορες σε… γρήγορα μπετά με απλές υπεύθυνες δηλώσεις.

Με τον τρόπο αυτό δεν άργησε να αναπτυχθεί μια νέα γενιά αυθαιρέτων, την ώρα που η κυβέρνηση ύψωνε κορώνες για την πάταξη της αυθαιρεσίας, επιβάλλοντας δήθεν κόκκινη γραμμή με το ένοχο παρελθόν των προηγούμενων αποσπασματικών ρυθμίσεων.

Τις μεταβολές στους χάρτες εντόπισαν οι υπηρεσίες του ΟΚΧΕ (Οργανισμός Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας) μετά από φωτοερμηνεία εστάλησαν στην πολεοδομία Μυκόνου οι γεωγραφικές συντεταγμένες και έγινε ο ακριβής προσδιορισμός των αυθαιρέτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα περισσότερα κατασκευάστηκαν μετά την ψήφιση του νόμου 4014, ελέγχθηκαν από την πολεοδομία και εκδόθηκαν πρωτόκολλα κατεδάφισης τα οποία έως και πρόσφατα στέλνονταν στο υπουργείο. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι στην Μύκονο έχει ανασταλεί κάθε κατασκευαστική εργασία υπό τον φόβο των κατεδαφίσεων.

Το ίδιο «πείραμα» έγινε σε Ρόδο και Σαντορίνη (τα στοιχεία όμως δεν έχουν επεξεργαστεί ακόμη οι υπηρεσίες) και αναμένεται να επεκταθεί και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Ο σχετικός διαγωνισμός, ύψους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, θα γίνει σε συνεργασία του ΟΚΧΕ και του Τεχνικού Επιμελητηρίου με σκοπό την επιλογή αναδόχου που θα προσκομίσει τις αεροφωτογραφίες (θεωρείται ότι υπάρχουν για το 90% της επικράτειας) πριν την επίμαχη ημερομηνία ψήφισης του νόμου ώστε να εντοπιστούν οι μεταβολές με την σημερινή κατάσταση.

Επόμενο βήμα για το υπουργείο Περιβάλλοντος είναι να συγκεντρώσει τα στοιχεία από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της χώρας για τα τελεσίδικα πρωτόκολλα κατεδάφισης ώστε να γίνει μια αξιολόγηση των στοιχείων και να ξεκινήσουν οι κατεδαφίσεις.

Είναι ένας πολύ φιλόδοξος στόχος αφενός γιατί η αρμόδια υπηρεσία κατεδαφίσεων του υπουργείου διαθέτει μόνο δύο άτομα προσωπικό και αφετέρου γιατί υπάρχει ο κίνδυνος η συγκυρία να υπερκεράσει την αποφασιστικότητα του νέου Ειδικού Γραμματέα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σάκη Κουρουζίδη.

Στο ΥΠΕΚΑ, δίνουν μεγάλη σημασία στην δημιουργία ενός συστήματος που με ένα ειδικό αλγόριθμο θα μπορεί να ιεραρχεί ανάλογα με την σοβαρότητα της κάθε περίπτωσης ποια αυθαίρετα θα κατεδαφίζονται. Θα υπάρχουν δέκα κριτήρια μεταξύ των οποίων η θέση, το μέγεθος, το είδος της παράβασης κ.α

Ένα παρόμοιο σύστημα έχει εκπονήσει με επιτυχία η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, στελέχη της οποίας βρέθηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες στο ΥΠΕΚΑ για να εξηγήσουν την δομή και την λειτουργία του, εντυπωσιάζοντας με την λειτουργικότητά του. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου στην οποία περιλαμβάνεται η Αιτωλοακαρνανία αλλά και τα Ιόνια Νησιά είναι από τις πρώτες περιοχές της χώρας που έχουν καταγράψει τα αυθαίρετα και έχουν εκδώσει πάνω από 1.000 πρωτόκολλα κατεδάφισης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου