ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Η ολοένα αυξανόμενη ζήτηση για μονοκατοικίες στο Βόλο & τι πρέπει να γνωρίζει ο υποψήφιος αγοραστής

η-ολοένα-αυξανόμενη-ζήτηση-για-μονοκα-135535

Του Αναστάσιου Στάμου, μεσίτη

Η μονοκατοικία αποτελεί παραδοσιακά μια από τις δημοφιλέστερες επιλογές στην αγορά real estate όταν μιλάμε κυρίως για ιδιοκατοίκηση, σε αντίθεση με τα διαμερίσματα τα οποία πολλές φορές προορίζονται για εκμετάλλευση (εκμίσθωση). Οι λόγοι είναι προφανείς : Αυτονομία, ιδιωτικότητα, οι δυνατότητες της χρήσης της αυλής και σαφώς η υπεραξία του οικοπέδου δηλαδή η προοπτική μελλοντικής δόμησης ή και αντιπαροχής.

Στην πόλη μας τον Βόλο δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε οτι το 90% των μονοκατοικιών είναι «σχέδιο Παρασκευοπούλου» όπως έχει καθιερωθεί να λέμε. Για όσους δεν γνωρίζουν το έτος 1955 ένας ισχυρός σεισμός κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος των τότε κατοικιών του Βόλου και της ευρύτερης περιοχής. Τότε ήταν που ο καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Περικλής Παρασκευόπουλος πρότεινε να κτιστούν αντισεισμικά σπίτια , μικρά αλλά πολύ γερά στατικά. Οι τοίχοι είχαν δύο σειρές τούβλων και στη μέση χύνονταν μπετόν, ενίοτε ενισχυμένο από πλέγμα.

Πέρα από τα θετικά που εννοείται πως υπερτερούν και καθιστούν τις μονοκατοικίες « Παρασκευοπούλου» μια σίγουρη και ασφαλή επιλογή , υπάρχουν και κάποια αρνητικά που έχουν να αντιμετωπίσουν οι σημερινοί αγοραστές. Πρώτον το μικρό εμβαδόν όπως ανέφερα και παραπάνω το οποίο δεν καλύπτει στεγαστικά μια οικογένεια που χρειάζεται 2 με 3 υπνοδωμάτια. Το δεύτερο είναι η διαρρύθμιση. Το σχήμα τύπου «βαγόνι» όπου τα δωμάτια βρίσκονται στην σειρά το ένα μετά το άλλο δεν εξυπηρετεί την αυτονομία των χώρων που θα έπρεπε να υπάρχει. Και τα δύο αυτά προβλήματα βεβαίως λύνονται εύκολα με προσθήκη και την αλλαγή της διαρρύθμισης αντίστοιχα που όμως θα πρέπει να γίνει με την συμβουλή και καθοδήγηση των ειδικών ( πολιτικών μηχανικών και αρχιτεκτόνων).

Τελειώνοντας, αξίζει να αναφέρουμε πώς η ζήτηση μονοκατοικιών είναι ολοένα και αυξανόμενη. Η τάση για αποκέντρωση που παρατηρείτε λόγω της νέας πραγματικότητας που βιώνουμε και των νέων συνηθειών (π.χ. τηλεργασία) που δημιούργησε η πανδημία έχει μετακινήσει αρκετό κόσμο είτε μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα είτε περιφερειακά αυτών και μια μονοκατοικία με αυλή είναι η επικρατέστερη εναλλακτική.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου