ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Σε εκκρεμότητα 150 αγοραπωλησίες ακινήτων λόγω της απίστευτης γραφειοκρατίας

σε-εκκρεμότητα-150-αγοραπωλησίες-ακινήτ-230360

Εμπόδια ακόμη και στην ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων αντιμετωπίζουν συμβολαιογράφοι και μηχανικοί – Γιατί παρατηρείται καθυστέρηση στις μεταβιβάσεις ακινήτων

Μπλόκο στις αγοραπωλησίες δεκάδων ακινήτων από τη γραφειοκρατία, τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή και την αναμονή στις υπηρεσίες, λόγω της πανδημίας. Το τελευταίο τρίμηνο είναι θετικό το περιβάλλον για επενδύσεις με τις επικείμενες αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες και τα χαμηλά επιτόκια στις καταθέσεις, η κτηματαγορά δεν ακολουθεί τους ανάλογους ρυθμούς ανάπτυξης, καθώς μηχανικοί, συμβολαιογράφοι και κτηματομεσίτες δυσκολεύονται να ολοκληρώσουν τις μεταβιβάσεις.

Υπολογίζεται ότι στον Βόλο και τη Μαγνησία οι αγοραπωλησίες τουλάχιστον 150 ακινήτων βρίσκονται στον αέρα παρά το ζωηρό ενδιαφέρον των επενδυτών. Το θετικό κλίμα που επικρατεί στην κτηματαγορά δεν καταγράφει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα για τους επαγγελματίες, ενώ την ίδια στιγμή αυξάνεται δυσανάλογα ο όγκος εργασίας τους.

Απαιτούνται πλέον δεκάδες πιστοποιητικά που καθυστερούν πολύ τη διαδικασία. Η αναμονή είναι τέτοια που όταν εκδίδεται το ένα δικαιολογητικό οι επαγγελματίες βλέπουν το άλλο να λήγει. Σε συνδυασμό και με προβλήματα που προκύπτουν στην πορεία για τη φορολογική και την πολεοδομική τακτοποίηση των ακινήτων, δεν γνωρίζουν τελικά πού καταλήγει το ενδιαφέρον των επενδυτών.

«Στο τέλος εμείς διαπιστώνουμε ότι δεν είναι τόσο μεγάλος ο αριθμός των συμβολαίων όσο ο όγκος εργασίας που απαιτείται για κάθε ένα από αυτά», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Λάρισας Ιωάννης Κόνσουλας.

Τα εμπόδια και οι καθυστερήσεις

Πολλά ακίνητα διαπιστώνεται ότι δεν είχαν τακτοποιηθεί φορολογικά, καθώς δεν είχαν δηλωθεί στο Ε9 ή στους δήμους και οι αγοραπωλησίες δεν μπορούν να προχωρήσουν.

Σε άλλες περιπτώσεις διαπιστώνεται ότι τα ακίνητα έχουν δηλωθεί πολεοδομικά με ελλιπή στοιχεία και απαιτείται διόρθωση του Ε9 και των σχεδίων τους στους δήμους για το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ).

Υπάρχει επίσης, πολύ μεγάλη αναμονή με τις Υπηρεσίες. Εφορίες εκτός νομού μπορεί να καθυστερούν και δύο και τρεις μήνες για να εκδώσουν τα προβλεπόμενα πιστοποιητικά. Όταν δε διαπιστώνεται ότι υπάρχει φόρος κληρονομιάς ή γονικής παροχής, τότε μπαίνουν και άλλα εμπόδια οικονομικής φύσεως.

Πέραν της συγκέντρωσης των απαιτούμενων δικαιολογητικών οι επαγγελματίες έχουν επιφορτισθεί και με την ηλεκτρονική υποβολή τους. Όμως οι τρέχουσες πλατφόρμες όπως η myPROPERTY, αποδεικνύονται δυσλειτουργικές και δύσχρηστες, με αποτέλεσμα να δαπανείται πολύτιμος χρόνος.

«Ωθηση στην κτηματαγορά και τις επενδύσεις θα δώσουν αφενός το σταθερό φορολογικό πλαίσιο, αφετέρου η μείωση της γραφειοκρατίας. Αν ψηφιοποιήσουμε όπως γίνεται τώρα τα έγχαρτα πιστοποιητικά, δεν κερδίζουμε κάτι. Το θέμα είναι να τα καταργήσουμε», επισημαίνει ο κ. Κόνσουλας.

Σε μεγάλη ταλαιπωρία οι επαγγελματίες

Την ίδια ταλαιπωρία περνούν και οι τοπογράφοι – μηχανικοί. Η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας Νάνσυ Καπούλα σημειώνει ότι οι αγοραπωλησίες χρειάζονται πλέον σωρεία εγγράφων.

«Κατ’ αρχάς απαιτείται να υπάρχει πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ 5ετίας. Αν λοιπόν κάποιος έχει να κάνει μία διόρθωση πχ στα τετραγωνικά μέσω του νόμου των αυθαιρέτων, ταυτόχρονα πρέπει να προβεί σε διόρθωση του Ε9 και αναδρομικά να πληρώσει και τις οφειλές αυτής της διαφοράς, ενώ μπορεί να είχε πληρώσει ΕΝΦΙΑ τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό από μόνο του απαιτεί τεράστια διαδικασία στην Εφορία. Η απαίτηση του κράτους για τις αναδρομικές οφειλές ΕΝΦΙΑ δυσκολεύει πολύ τα πράγματα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Από την άλλη, για τις αγοραπωλησίες χρειάζεται να υπάρχει βεβαίωση από μηχανικό. «Η βεβαίωση μηχανικού για να εκδοθεί απαιτεί πλήρη πολεοδομικό έλεγχο στο ακίνητο και για την πραγματοποίησή του απαιτούνται τα σχέδια που υπάρχουν στο αρχείο της Πολεοδομίας. Το αρχείο της Πολεοδομίας όμως έχει μία τεράστια αναμονή που φθάνει στον 1,5 μήνα. Συνεπώς ξεκινά τη διαδικασία ελέγχου κανείς με καθυστέρηση ήδη ενάμιση μηνός από την ημέρα της εντολής που έχει λάβει», σημειώνει η κ. Καπούλα.

«Μετά την παραλαβή του φακέλου του ακινήτου ο μηχανικός πρέπει να προχωρήσει στον έλεγχο για να δώσει τη διόρθωση ως προς τα τετραγωνικά, αν υπάρχουν αλλαγές. Στη συνέχεια απαιτείται ο λογιστής να κάνει διορθώσεις στο Ε9, η Εφορία να τις αποδεχθεί και να βγάλει αναδρομικά τις οφειλές για τον ΕΝΦΙΑ, οι ιδιοκτήτες να πληρώσουν τις οφειλές και ο φάκελος του ακινήτου θα πάει στη συνέχεια στον συμβολαιογράφο μαζί με το ΤΑΠ. Η αγοραπωλησία έπεται», συμπληρώνει η ίδια.

Μέσα σε όλη αυτή τη δαιδαλώδη διαδικασία οι μηχανικοί εντοπίζουν προβλήματα και στο σύστημα γεωχωρικών δεδομένων αφού παρουσιάζει αποκλίσεις.

Σε αναμονή η κτηματαγορά

Το ενδιαφέρον που παρουσιάζεται στην κτηματαγορά αφορά στην τοποθέτηση χρημάτων σε ακίνητα για επενδύσεις. Η πρόεδρος του Σωματείου Κτηματομεσιτών Βόλου Σοφία Χαλκιά, λέει ότι «οι επενδυτές θέλουν να προλάβουν την αύξηση των αντικειμενικών αξιών που θα τεθεί σε ισχύ από 1ης Φεβρουαρίου. Αγοράζουν επενδυτικά ακίνητα για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους. Είναι η μόνη επένδυση που αποφέρει κέρδη αυτή τη στιγμή παρόλη τη μεγάλη φορολογία».

Ενδιαφέρον για αγορά ακινήτων παρουσιάζεται και από πολίτες ξένων χωρών, κυρίως Αγγλους, με στόχο την απόκτηση της χρυσής βίζας. Το Σωματείο Κτηματομεσιτών Βόλου εκτιμά ότι υπάρχει αύξηση στις αγοραπωλησίες είναι 10%. «Υπάρχει όμως, βραδύτητα στις μεταβιβάσεις ακινήτων, εξαιτίας των πολλαπλών εγγράφων που χρειάζονται», επισημαίνει η κ. Χαλκιά.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου