ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Ανακάμπτει η αγορά ακινήτων – Μεγάλο ενδιαφέρον για νεόδμητα προαστίων

ανακάμπτει-η-αγορά-ακινήτων-μεγάλο-235602

Πορεία ανάκαμψης έχει πάρει πλέον η ελληνική αγορά ακινήτων παρά τις αντίξοες συνθήκες τις οποίες αντιμετώπισε κατά την διάρκεια της πανδημίας σε θέματα παραγωγής υλικών και στον τομέα των μεταφορών ο οποίος επηρεάστηκε σε παγκόσμιο επίπεδο.

Προβλήματα κόστους τα οποία παρήγαγε η πανδημία ωστόσο παραμένουν και κάνουν αισθητή την παρουσία τους στην αγορά χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η δυναμική η οποία έχει αποκτήσει η ελληνική αγορά ακινήτων έχει αποδυναμωθεί.

Η ανάκαμψη

Ειδικά κατά την διάρκεια του 2021 υπήρξαν σημαντικές ξένες επενδύσεις σε ακίνητα πολυτελείας σε περιοχές που χαίρουν σημαντικών επενδύσεων τα τελευταία χρόνια όπως τα Νότια Προάστια των Αθηνών.

Συγκεκριμένα οι ξένες επενδύσεις κατά την διάρκεια του έτους και συγκεκριμένα το εννεάμηνο του 2021 πλησίασαν τα 800 εκατ. Ευρώ ενώ στην εγχώρια αγορά σημειώθηκε μια αξιοσημείωτη αύξηση ζήτησης δανείων.

Η ζήτηση κατοικίας η οποία είχε ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια πριν την πανδημία και η οποία βίωσε την πίεση της πανδημίας κατά την περίοδο του 2020, κατέγραψε αξιοσημείωτη επάνοδο το 2021 μολονότι ο αριθμός αδειών των επενδυτών Golden Visa παραμένει περιορισμένος.

Αν και σε περιορισμένο ποσοστό του ΑΕΠ για την ώρα δηλαδή περίπου στο 1,4%, ο ρυθμός επενδύσεων κινείται αρκετά πιο ψηλά σε σχέση με το 2020 ενώ και ο αριθμός αγορών και πωλήσεων ακινήτων κινείται σε εξαιρετικά πιο θετικούς ρυθμούς το 2021 κάτι που εν μέρει οφείλεται σε κινήσεις της κυβέρνησης όπως η αναστολή ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου.

Σημαντικό ρόλο στην πορεία των αγοραπωλησιών το 2021 παίζει και η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών το 2022.

Ζήτηση για νεόδμητα

Αξίζει να αναφερθεί ότι επενδύσεις σε νεόδμητα ακίνητα παρατηρούνται κυρίως στα Νότια προάστια των Αθηνών σε παραλιακές ζώνες όπως είναι η Γλυφάδα, το Παλαιό Φάληρο και η Βούλα αλλά και σε άλλες περιοχές όπως η Νέα Σμύρνη που γνωρίζουν ανοδική επενδυτική τάση τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς πάνω από τις μισές επενδύσεις σε νεόδμητα κτίρια στον Ν. Αττικής καταγράφεται σε αυτές τις περιοχές.

Ενδιαφέρον για Προάστια

Μάλιστα τα νεόδμητα κτίρια μετά το 2018 στα Νότια Προάστια πολλές φορές αποτελούν το 1/4 των καινούργιων κτιρίων όπως συμβαίνει στην Γλυφάδα ενώ σε άλλες περιοχές αποτελούν ένα σημαντικό επίσης των νεόδμητων κτιρίων.

Σημαντική είναι η επενδυτική τάση σε οικιστικά νεόδμητα και στα βόρεια προάστια εφόσον εκτιμάται ότι τουλάχιστον 2 στα 10 καινούργια κτίρια στην περιοχή είναι κατασκευής του 2018 και μετά με την περιοχή της Αγίας Παρασκευής να γνωρίζει σημαντική επενδυτική δραστηριότητα.

Σε άλλα προάστια των Αθηνών όπως είναι τα Ανατολικά σημειώνεται επενδυτικό ενδιαφέρον για νεόδμητα στην περιοχή του Γέρακα ενώ στα Δυτικά προάστια ένα μεγάλο ποσοστό νεόδμητων ακινήτων από το 2018 και μετά βρίσκεται στις περιοχές Περιστερίου και Πετρούπολης.

NEWS247.GR

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου