ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Αγορά σπιτιού: Οι 4 επαγγελματίες που σίγουρα θα χρειαστείτε

αγορά-σπιτιού-οι-4-επαγγελματίες-που-σί-286318

Θα τα κάνουμε όλα μόνοι μας, δε χρειάζεται να ξοδεύουμε χρήματα σε ενδιάμεσους!” Αυτό ακούγεται πολύ συχνά από τα χείλη όσων ξεκινούν την αναζήτηση για την αγορά ενός νέου σπιτιού, είτε προς ιδιοκατοίκηση είτε προς επένδυση.

Πολλές φορές όμως κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αναζήτησης τα πράγματα δυσκολεύουν.

Το να βρείτε και αγοράσετε ένα νέο σπίτι είναι αρκετά πιο απαιτητικό από το να νοικιάσετε ένα. Στη δεύτερη περίπτωση υπάρχει περιθώριο εξόδου… ενώ στην πρώτη παντρεύεστε την επιλογή σας για πάντα. Ή αν όχι για πάντα, με αρκετά μεγάλο κόστος.

Το να επιλέξετε ένα σπίτι που σας αρέσει είναι σχετικά εύκολη υπόθεση. Μπορεί να χρειαστείτε να δείτε πολλά πριν καταλήξετε και το καθένα έχει τη γοητεία του και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που το κάνουν ξεχωριστό.

Το να βρείτε όμως αυτό που είναι το πιο κατάλληλο και να σιγουρευτείτε για όλα τα τυπικά και διαδικαστικά είναι μια τελείως άλλη υπόθεση. Αυτή απαιτεί χρόνο, εξειδίκευση και πολλές φορές υπομονή.

Υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες που πρέπει να προσέξετε πριν αγοράσετε ένα σπίτι. Είναι πραγματικά τα τετραγωνικά μέτρα όπως αναφέρονται στην αγγελία; Περιλαμβάνονται και τα μπαλκόνια ή άλλοι εξωτερικοί χώροι; Υπάρχουν σοβαρές ζημιές ή τεχνικά θέματα στο σπίτι; Τι συμβαίνει με το νομικό κομμάτι; Πόσους φόρους πρέπει να πληρώσω και πώς θα δικαιολογήσω την αγορά του σπιτιού;

Αυτές είναι μόνο μερικές από τις απαραίτητες ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε και οι απαντήσεις σε αυτές είναι που θα σας καθοδηγήσουν στην τελική σας απόφαση.

Πόσο όμως είστε έμπειροι για να διακρίνετε τα τεχνικά θέματα σε ένα σπίτι, ιδίως αυτά που δε φαίνονται εύκολα με το μάτι; Όπως για παράδειγμα αν έχει θερμομόνωση και πόσο καλή;

Γνωρίζετε αρκετά για τα νομικά και φορολογικά θέματα και διαδικασίες που αφορούν την αγορά ενός σπιτιού;

Σίγουρα δε θέλετε να αντιμετωπίσετε δυσάρεστες εκπλήξεις μετά την υπογραφή του συμβολαίου αγοραπωλησίας, όταν θα είναι πλέον αργά.

Επιπλέον, πολλά από αυτά τα λάθη ή παραλείψεις (λόγω απειρίας ή έλλειψης γνώσεων) μπορεί να σας κοστίσουν ιδιαίτερα ακριβά στο μέλλον. Επιπλέον φόροι, πρόστιμα, έξτρα δαπάνες για επισκευή τεχνικών ζητημάτων στο σπίτι, νομικές διαδικασίες για θέματα ιδιοκτησίες είναι μόνο μερικές από τις κακοτοπιές που μπορεί να συμβούν μετά την αγορά ενός σπιτιού.

Για αυτό το λόγο, σκεφθείτε πάλι σοβαρά να ΜΗΝ τα κάνετε όλα μόνοι σας. Υπάρχουν σοβαροί επαγγελματίες σε κάθε κλάδο που μπορούν να σας βοηθήσουν να κάνετε την κατάλληλη επιλογή και όλα να κυλήσουν ομαλά: από την επιλογή του σπιτιού μέχρι την τελική υπογραφή του συμβολαίου και τη στιγμή που θα μπείτε στο νέο σας σπίτι.

Σκεφθείτε το σοβαρά και εμπιστευθείτε τους παρακάτω 4 επαγγελματίες, που μπορεί να σώσουν την κατάσταση αν χρειαστεί, ή σε κάθε περίπτωση να σας βοηθήσουν στην κατάλληλη απόφαση.

1. Μεσίτης/τρια

Όταν στην Ελλάδα ακούμε τη λέξη αυτή πάει το μυαλό μας σε μεσάζοντες που απλά θα μας κοστίσουν χωρίς να προσφέρουν ιδιαίτερα. Η πραγματικότητα είναι όμως ότι αν βρείτε και εμπιστευθείτε έναν επαγγελματία μεσίτη που γνωρίζει και δεν σας κατευθύνει σε συγκεκριμένες ιδιοκτησίες που θέλει να πουλήσει, θα σας γλιτώσει πολύ κόπο και χρόνο. Το κόστος δεν είναι απαγορευτικό και θα πρέπει να το δείτε σαν κομμάτι της επένδυσης. Υπάρχουν πολλά σοβαρά κτηματομεσιτικά γραφεία οι συνεργάτες των οποίων μπορούν να σας βοηθήσουν να βρείτε σπίτια σε μια περιοχή που έχετε επιλέξει, με τα χαρακτηριστικά και κριτήρια που έχετε εσείς θέσει. Επιπλέον, ένας μεσίτης γνωρίζει πράγματα που εσείς δε γνωρίζετε, όπως για παράδειγμα λεπτομέρειες για τις γειτονιές σε μια περιοχή ή και μελλοντικά γεγονότα που μπορεί να επηρεάσουν την απόφαση και την επένδυσή σας (π.χ. μελλοντικός σταθμός μετρό). Επιπλέον, η εμπειρία ενός μεσίτη έχει εκπαιδεύσει το “μάτι” του οπότε μπορεί πιο εύκολα και γρήγορα να διακρίνει θέματα σε ένα σπίτι που μπορεί να επισκεφθείτε μαζί.

2. Μηχανικός

Δεν είναι τυχαίο ότι οι μηχανικοί για να αποκτήσουν πτυχίο χρειάζονται περισσότερα χρόνια από αρκετές άλλες ειδικότητες (5 αντί για 4). Ο βαθμός γνώσης και εξειδίκευσής τους είναι μεγάλος, για αυτό και πρέπει να τους εμπιστεύεστε. Όταν αγοράσετε ένα σπίτι, πρέπει πριν την τελική απόφαση να είστε σίγουροι για τα τεχνικά του χαρακτηριστικά καθώς και για την ύπαρξη τυχόν ζημιών ή άλλων σοβαρών τεχνικών θεμάτων. Ένας έμπιστος μηχανικός μπορεί να βοηθήσει με τα σχετικά απλά θέματα, όπως την ακριβή μέτρηση των τετραγωνικών ενός σπιτιού και τη διαπίστωση εμφανών ή κρυφών ζημιών. Όμως, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά και με τα πιο σοβαρά ζητήματα, όπως την ύπαρξη αυθαιρεσιών (που θα σας κοστίσουν και ταλαιπωρήσουν αρκετά) και την εξασφάλιση λεπτομερειών που θα κάνουν τη διαβίωσή σας πιο άνετη στο σπίτι. Για παράδειγμα, πλέον πολλά σπίτια παρουσιάζονται ότι έχουν θερμομόνωση. Έχουν στ’ αλήθεια; Και αν ναι, πόσο καλή; Θα σας προσφέρει πραγματική εξοικονόμηση ενέργειας; Ένας μηχανικός γνωρίζει τις απαντήσεις και τον τρόπο να τα μετρήσει.

3. Δικηγόρος / συμβολαιογράφος

Αφού με τη βοήθεια των δυο προηγούμενων επαγγελματιών έχετε καταλήξει στο “σπίτι των ονείρων σας” που θα αγοράσετε, έρχεται η ώρα των συμβολαίων. Πρώτο λάθος. Πριν τα συμβόλαια (για την ακρίβεια αρκετά νωρίτερα), καλό είναι ένας δικηγόρος ή συμβολαιογράφος να ελέγξει όλα τα έγγραφα ιδιοκτησίας για το σπίτι και να κάνει τη σχετική έρευνα για να διαπιστώσει ότι όλα βαίνουν καλώς. Πολλές φορές προκύπτουν θέματα και εκκρεμότητες που αν δεν τις γνωρίζετε από την αρχή θα παρασυρθείτε σε μια αγορά που θα σας ταλαιπωρήσει σημαντικά. Αρκετά συχνά υπάρχουν ιδιοκτησιακά θέματα, κληρονομικά, βάρη στο ακίνητο, εκκρεμείς δικαστικές διαδικασίες ή αποφάσεις, Καλύτερα να μην μπλέξετε. Ένας έμπειρος δικηγόρος θα σας βοηθήσει να αποφύγετε τις κακοτοπιές ή τις καθυστερήσεις και το χάσιμο χρόνου σε ακίνητα που δύσκολα ή με μεγάλο επιπλέον κόστος θα μπορέσετε να αποκτήσετε. Μην υποεκτιμάτε το γεγονός ότι αρκετοί ιδιοκτήτες θέλοντας απλά να “ξεφορτωθούν” ακίνητα ή γιατί έχουν ανάγκη χρημάτων, προσφέρουν ένα σπίτι σε αρκετά χαμηλότερη τιμή από την τιμή της αγοράς. Αυτό όμως μπορεί να κρύβει άλλα θέματα από πίσω, που στη συνέχει θα βαρύνουν εσάς.

4. Λογιστής/στρια

Με την ολοκλήρωση της αγοραπωλησίας, μπαίνει στο “παιχνίδι” και ο λογιστής. Ρόλος του είναι να σας βοηθήσει να αποτυπώσετε την αγορά του σπιτιού με τον ορθό τρόπο λογιστικά και φορολογικά. Καταρχήν, πρέπει να δικαιολογηθεί η ύπαρξη των κεφαλαίων για την αγορά του σπιτιού. Καλό είναι πριν ακόμη καταλήξετε σε σπίτι, να το δείτε με τη λογίστριά σας καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, ελέγχους και πρόστιμα. Επιπλέον, η διαδικασία της αγοραπωλησίας απαιτεί κάποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες (αν και η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια μειώνονται αυτές δραστικά μέσω της ψηφιοποίησης). Μερικά μόνο από τα θέματα που μπορεί να σας βοηθήσει ένας λογιστής είναι: δήλωση αγοράς στην εφορία, δήλωση εισοδήματος, Πόθεν Έσχες (αν χρειάζεται στην περίπτωσή σας), Ε9, Κτηματολόγιο, Υποθηκοφυλάκειο. Επίσης, συμβουλευθείτε έναν φοροτεχνικό και για το θέμα των πληρωμών κατά την ολοκλήρωση της αγοραπωλησίας (από ποιό λογαριασμό και πώς θα φύγουν τα χρήματα προς τον πωλητή). Σε κάθε περίπτωση θα σας γλιτώσει από αρκετό τρέξιμο, ταλαιπωρία αλλά και έξτρα κόστη.

news247.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου