ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Απώλειες εκατομμυρίων ευρώ λόγω κενών θέσεων στο Π.Θ.

απώλειες-εκατομμυρίων-ευρώ-λόγω-κενώ-416592

Καίριο πλήγμα στην τοπική αγορά εν μέσω πανδημίας, πέραν των επιπτώσεων στην Ανώτατη Εκπαίδευση

Δραματικός είναι ο αντίκτυπος στην αγορά από τη μείωση των εισακτέων στις Σχολές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στον Βόλο, λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Οι απώλειες αποτιμώνται σε πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ μόνο για την κτηματαγορά, χωρίς να υπολογίζεται το ζεστό χρήμα, που θα λείψει από την εστίαση και τα εμπορικά καταστήματα. Οι Σχολές και τα Τμήματα παραμένουν με 254 θέσεις κενές, καλύπτοντας το ένα τέταρτο των κενών σε ολόκληρη τη Θεσσαλία, που ανέρχονται συνολικά στις 957 και αντιστοιχούν στο 18,60% του ποσοστού κάλυψης.

Οι επαγγελματίες στην αγορά κάνουν λόγο για καίριο χτύπημα σε χρονική περίοδο, που οποιαδήποτε απώλεια, μικρή ή μεγάλη, συνιστά σημαντικό πλήγμα για την τοπική κοινωνία. Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής είχε δραματικό αντίκτυπο σε κάποιες από τις Σχολές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στον Βόλο και μάλιστα με παράδοση, που εξέλεξαν πρυτάνεις.

Σύμφωνα με στοιχεία από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με κενές θέσεις παραμένουν τα Τμήματα Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος (152), Μηχανικών, Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης (58), Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος (33) και Αρχιτεκτόνων Μηχανικών (11).

Ανεπηρέαστα από την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής είναι το Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης, το Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής, το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών χωρίς καμία κενή θέση, το Γλωσσολογικών και Διαπολιτισμικών Σπουδών, το Παιδαγωγικό Προσχολικής Εκπαίδευσης, το Πολιτικών Μηχανικών, το Ιστορίας Αρχαιολογίας Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και το Πολιτισμού και Δημιουργικών Μέσων και Βιομηχανιών.

Η αντίδραση της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, της οποίας η κοσμητεία συνεδρίασε και εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για τις κενές θέσεις πανελλαδικά, που φθάνουν τις 14.000, την περασμένη Πέμπτη έδωσε πρώτη γεύση από τα προβλήματα που προκαλούνται όσον αφορά στο Ελληνικό Πανεπιστήμιο και την Ανώτατη Εκπαίδευση.

Πέραν, όμως, της σταθερής απορρύθμισης του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης, όπως αναφέρει η κοσμητεία, προκύπτει αντίκτυπος στην τοπική αγορά, αφού δεκάδες φοιτητές και οι οικογένειές τους δεν θα έρθουν τελικά στην πόλη, με αποτέλεσμα ο Βόλος να χάνει δεσμούς με ανθρώπους, που προσέλκυε παραδοσιακά και τους κατακτούσε.

Η μεσίτρια στον Βόλο, Σοφία Χαλκιά, αναφέρει ότι μπορεί εύκολα να αντιληφθεί κάποιος τις απώλειες, αν σκεφτεί πώς μεταφράζονται οι κενές θέσεις, οι θέσεις δηλαδή που χάνονται, από οικονομική άποψη. «Ο μέσος όρος ενοικίου τον μήνα είναι 300 ευρώ. Αν υπολογίσει κανείς το ποσό αυτό πόσο βγαίνει τον χρόνο και το πολλαπλασιάσει με τις κενές θέσεις, θα οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι μιλάμε για ζημιά άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ τον χρόνο», σημειώνει.

Η κ. Χαλκιά σημειώνει επιπλέον ότι οι φοιτητές θα διέμεναν στον Βόλο τέσσερα ή πέντε χρόνια, τονίζοντας ότι η πραγματική απώλεια είναι πολύ μεγαλύτερη, αφού θα επηρεάσει αρνητικά την απόδοση του φόρου για τα μισθώματα προς το κράτος, αλλά ταυτόχρονα και την κατανάλωση ρεύματος και νερού.

«Το πιο σημαντικό είναι ότι στερούμαστε κάποιες προϋποθέσεις για μελλοντικές, εάν θέλουμε, επαγγελματικές αποκαταστάσεις στην πόλη μας. Πάρα πολλοί είναι οι φοιτητές, που έρχονται στον Βόλο και παράλληλα με τις σπουδές τους αναζητούν εργασία, αλλά και προσωπική αποκατάσταση, επιλέγοντας τελικά τον Βόλο για να διαμένουν σε μόνιμη βάση, ενώ παράλληλα δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και τους γονείς τους, που επισκέπτονται συχνά την πόλη, είτε για να δουν τα παιδιά τους, είτε για καλοκαιρινές διακοπές.

Πολλές φορές για λόγους οικονομίας οι φοιτητές προσελκύουν και άλλα μέλη της οικογένειάς τους για σπουδές στον Βόλο. Παρέχουμε υψηλή ποιότητα ζωής, που αναγνωρίζεται», αναφέρει.

«Οι κενές θέσεις αποτελούν πρωτίστως χτύπημα για το Πανεπιστήμιό μας, που κάθε χρόνο παίρνει διακρίσεις για την ποιότητα των υπηρεσιών και των γνώσεων που παρέχει. Είμαστε υπερήφανοι όλοι οι Βολιώτες για την πανεπιστημιακή κοινότητα και τις διακρίσεις της», καταλήγει.

Για σοβαρή απώλεια κάνει λόγο ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Μαγνησίας Στέφανος Στεφάνου. «Και ένας φοιτητής να λείψει, είναι πολύ σημαντικός για την εστίαση, για την οποία ο τζίρος προβλέπεται να είναι μειωμένος τον χειμώνα κατά περίπου 50%, όσο είναι και το ποσοστό ανεμβολίαστων πολιτών, πόσο μάλλον 254 που θα έπιναν τον καφέ τους στα καταστήματα και θα ψυχαγωγούνταν στα μαγαζιά μας. Μην ξεχνάμε ότι μιλάμε πάντοτε για πρωτοετείς φοιτητές, οι οποίοι για να αποκτήσουν δημόσιες σχέσεις και να γνωρίσουν τον τόπο εδώ γενικότερα και να προσαρμοστούν, έχουν ανάγκη την εστίαση», σημειώνει.

Πλήγμα στην οικονομία, πέραν της εκπαίδευσης, είναι η απώλεια των φοιτητών και για την εμπορική αγορά. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου Απόστολος Οντόπουλος, σημειώνει ότι μπορεί κάποιοι να θεωρούν μικρό τον αριθμό των θέσεων που παραμένουν κενές, όμως η αξία τους έχει μεγάλη σημασία για την αγορά. «Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάνουμε ούτε ένα ευρώ από την οικονομία της πόλης. Οποιαδήποτε απώλεια, μικρή ή μεγάλη, είναι πολύ σημαντική», καταλήγει.

Η Κοσμητεία

Η Κοσμητεία της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στις 3 Σεπτεμβρίου συνεδρίασε και συζήτησε διεξοδικά το ζήτημα των εισακτέων φοιτητών και φοιτητριών στα Πανεπιστήμια με βάση την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

Κατέληξε ομόφωνα, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε την περασμένη Πέμπτη, στα εξής:
1. Εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της για τις πάνω από 14.000 θέσεις, που παραμένουν κενές σε πανεπιστημιακά τμήματα που παρέχουν υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης εξαιτίας του άδικου, καθότι μη βασισμένου σε καμία ακαδημαϊκή λογική, αποκλεισμού χιλιάδων υποψηφίων από την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
2. Διατυπώνει τον διαρκώς αυξανόμενο προβληματισμό της σχετικά με τις αρνητικές συνέπειες του νέου συστήματος εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, με κυριότερες από αυτές:
• την όξυνση των καταστάσεων κοινωνικοεπαγγελματικής ανισότητας εξαιτίας της αναπαραγωγής ενός, χαρακτηριστικού των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, μηχανισμού μετασχηματισμού της κοινωνικής ανισότητας σε εκπαιδευτική ανισότητα,
• τη σταδιακή, αλλά σταθερή απορρύθμιση του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης μέσω της προώθησης χιλιάδων νέων που διεκδικούν το αναφαίρετο δικαίωμά τους στη μόρφωση σε -συχνά- αμφιβόλου ποιότητας ιδιωτικά κολέγια με υψηλά δίδακτρα,
• την αποδυνάμωση και το σταδιακό μαρασμό πολλών Τμημάτων, κυρίως σε περιφερειακά Ιδρύματα, αλλά και τη στρατηγική απαξίωση του δημόσιου Πανεπιστημίου λόγω της περαιτέρω μείωσης του τακτικού προϋπολογισμού των Ιδρυμάτων από την πολιτεία – συνάρτηση του οποίου αποτελεί ο αριθμός φοιτητών
και των φοιτητριών,
την επερχόμενη, βίαιη, στηριζόμενη μόνο σε οικονομικά κριτήρια, αναδιαμόρφωση του ακαδημαϊκού χάρτη.
3. Υποστηρίζει τα πάγια αιτήματα πολύπλευρης στήριξης του δημόσιου Πανεπιστημίου προκειμένου αυτό να μπορεί να ανταποκρίνεται ανεμπόδιστα τόσο στη μορφωτική του αποστολή, όσο και στον ρόλο του ως θεσμός διασφάλισης ουσιαστικά ίσων ευκαιριών κοινωνικής ένταξης και προόδου των νέων της χώρας.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου