ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Διπλή ανατροπή στον ΕΝΦΙΑ – Οι αλλαγές στις κλίμακες και τις πληρωμές

διπλή-ανατροπή-στον-ενφια-οι-αλλαγέ-423737

Διπλή ανατροπή με τον ΕΝΦΙΑ: Από τον νέο χρόνο αλλάζουν όλα στον τρόπο υπολογισμού, αλλά και εξόφλησης του φόρου ακινήτων. Από τη μια, το υπουργείο Οικονομικών έχει στα «σκαριά» νέα ενιαία κλίμακα για τον ΕΝΦΙΑ και από την άλλη θα εκδίδει από τον Μάρτιο τα εκκαθαριστικά και θα επιτρέπει στους ιδιοκτήτες ακινήτων να τον εξοφλούν σε 10 δόσεις.

Το νέο σύστημα υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ θα τεθεί σε εφαρμογή το 2022 και ουσιαστικά οι ιδιοκτήτες θα πληρώνουν έναν ΕΝΦΙΑ» και όχι… «διπλό»: Βάσει του νέου συστήματος για κάθε ακίνητο θα ισχύει μόνον ένας φόρος, και όχι κι άλλος ένας που επιβάλλεται στο σύνολο της περιουσίας.
Ο σχεδιασμός του υπουργείου προβλέπει να επιβάλλεται ξεχωριστός φόρος σε κάθε ακίνητο και να μην «ενεργοποιείται» πάνω από ένα συγκεκριμένο όριο ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ που υπολογίζεται στο άθροισμα της περιουσίας.
Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ που «ενεργοποιείται» σε όσους ξεπερνούν τα 250.000 ευρώ σε ακίνητη περιουσία θα «συγχωνευθεί» με τον βασικό φόρο. Τον Δεκέμβριο το υπουργείο Οικονομικών θα παρουσιάσει το νέο σύστημα και τη νέα «αρχιτεκτονική» του ΕΝΦΙΑ.

Με αυξημένες αντικειμενικές ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ

Ειδική ομάδα εργασίας έχει αναλάβει να αλλάξει τελείως την κλίμακα φόρου που ισχύει σήμερα. Και στο εξής, με βάση το νέο σύστημα:
– ο φόρος θα επιβάλλεται στις νέες –αυξημένες κατά το πλείστον- αντικειμενικές, που είναι πιο κοντά όμως στις πραγματικές τιμές των ακινήτων
– οι συντελεστές φόρου θα μειωθούν για τις χαμηλές αξίες ακινήτων. Την απώλεια θα αναπληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε κοσμοπολίτικα νησιά, όπως Μύκονος, Σαντορίνη και δεκάδες άλλες περιοχές-φιλέτα που τις είχε… «ξεχάσει» η εφορία. Για πρώτη φορά θα φορολογηθούν με βάση το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού αξίας ακινήτων, ως βίλα VIP και όχι… σαν χωράφι ή σαν διαμέρισμα στο Περιστέρι.

– αντιθέτως οι συντελεστές θα αυξηθούν για τις πιο υψηλές αξίες, διότι στα κλιμάκια αυτά θα συγχωνευθούν και οι επιβαρύνσεις που προέκυπταν από τον συμπληρωματικό φόρο που επιβάλλεται σήμερα αλλά θα καταργηθεί
– φόρος θα επιβάλλεται σε μόνον κάθε ακίνητο ξεχωριστά, όχι και στο άθροισμα της αξία των ακινήτων . Οι δύο κλίμακες (βασικός ΕΝΦΙΑ – συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ) συγχωνεύονται σε μία. Ουσιαστικά θα ισχύει ένας …ΦΑΠ (Φόρος Ακίνητης Περιουσίας) και καταργείται ένας …ΦΜΑΠ (φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας) που επιβάλλεται σε σύνολο περιουσίας άνω των 250.000 ευρώ.

Η «αρχιτεκτονική» του ΕΝΦΙΑ
Έτσι το σύστημα υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ αποκτά συνολικά νέα δομή και διάρθρωση, με βασικό στόχο, παρά τις μεταβολές στις αντικειμενικές αξίες, να μην αυξηθούν τα δημόσια έσοδα που προβλέπονται στον κρατικό προϋπολογισμό από τον ΕΝΦΙΑ. Στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης αυτής στον ΕΝΦΙΑ, κρίθηκε περιττός ο συμπληρωματικός φόρος, ο οποίος επιβαρύνει τα φυσικά πρόσωπα με αστική ακίνητη περιουσία (κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμών εκτάσεις γης) συνολικής αντικειμενικής αξίας μεγαλύτερης των 250.000 ευρώ. Η Ομάδα Εργασίας θα διαμορφώσει κατάλληλα νέα ενιαία κλίμακα ώστε ο φόρος αυτός να συγχωνευτεί με τον κύριο φόρο.

Ο ΕΝΦΙΑ γίνεται.. ενοίκιο

Σε μηνιαίο «ενοίκιο» μετατρέπεται ο ΕΝΦΙΑ, καθώς από τον Σεπτέμβριο έως και τον Δεκέμβριο του 2022 οι ιδιοκτήτες των ακινήτων θα πληρώνουν στην Εφορία, δόσεις κάθε μήνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει «κλειδώσει» η αύξηση των δόσεων αποπληρωμής του ΕΝΦΙΑ από το 2022, σε 10 δόσεις, από 6 δόσεις που είναι μέχρι και φέτος.

Στο πλαίσιο αυτό, από το 2022, η πληρωμή της πρώτης δόσης θα ξεκινήσει από τον Μάρτιο και θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2022.
Οι κάτοχοι των ακινήτων, μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2022, θα πληρώνουν τις δόσεις για τον ΕΝΦΙΑ του 2021 και αμέσως μετά από τον Μάρτιο, θα ξεκινήσει η αποπληρωμή του ΕΝΦΙΑ του 2022! Η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ του επόμενου έτους, θα γίνει μέχρι τις αρχές Μαρτίου, ώστε αμέσως να αρχίσουν τρέχουν οι δόσεις αποπληρωμής.

Πληρωμή δόσεων ΕΝΦΙΑ έως τον Δεκέμβριο του 2022
Έτσι οι φορολογούμενοι θα πληρώνουν ΕΝΦΙΑ για 16 συναπτούς μήνες, από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως και τον Δεκέμβριο του 2022.
Στην ουσία, δηλαδή, θα είναι ωσάν οι φορολογούμενοι να πληρώνουν… ενοίκιο στο Κράτος, για τα ακίνητα που κατέχουν.
Η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ στις αρχές κάθε έτους αντί στο δίμηνο Αύγουστος – Σεπτέμβριος θα διευκολύνει το Taxisnet ώστε να ασχολείται στη συνέχεια με την υποβολή των δηλώσεων φόρους εισοδήματος, καθώς δεν μπορεί να υποστηρίξει και τις δύο εφαρμογές ταυτόχρονα.
Πέρυσι, λόγω της παράτασης της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως το τέλος Αυγούστου, η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ έγινε Σεπτέμβριο. Το ίδιο θα γίνει και φέτος, που η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων παρατάθηκε έως τις 15 Σεπτεμβρίου.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

enikos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου