ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Ερευνα για τις παράνομες επιδοτήσεις ~ Στο στόχαστρο όσοι δήλωσαν δημόσιες εκτάσεις σαν ιδιωτικές

ερευνα-για-τις-παράνομες-επιδοτήσεις-441309

Οι περιφερειάρχες της χώρας καλούνται άμεσα να καταθέσουν στο υπουργείο ψηφιακά γεωχωρικά δεδομένα – Η επιστολή του βουλευτή Μαγνησίας Χρ. Μπουκώρου, που άνοιξε τον δρόμο για την εξυγίανση

Ενα βήμα παραπέρα κάνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου να τεθεί οριστικά φρένο στις παράνομες επιδοτήσεις, που ελάμβαναν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ιδιώτες δηλώνοντας σαν ιδιωτικές εκτάσεις, που ανήκουν στο δημόσιο.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός διαμηνύει ότι όσοι δήλωσαν στον ΟΠΕΚΕΠΕ δημόσιες εκτάσεις σαν ιδιωτικές βρίσκονται υπό έλεγχο και ξεκαθαρίζει ότι θα υπάρξει διαφάνεια παντού, αλλά και μηδενική ανοχή σε περιπτώσεις παρατυπιών και παρανομιών.

Το έναυσμα για να ξεκινήσει εσπευσμένα ο έλεγχος είχε δώσει αρχές Ιουλίου η κατεπείγουσα επιστολή που απέστειλε στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό και στον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ ο βουλευτής Μαγνησίας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Χρήστος Μπουκώρος που ζητούσε άμεσα να διερευνηθεί το θέμα.

Ο κ. Μπουκώρος μετά από συνάντηση που είχε με μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Καναλίων γνωστοποίησε στον υπουργό τις καταγγελίες που τέθηκαν υπόψη του, ότι 1.200 στρέμματα δηλώνονται από το 2017 μέσω δηλώσεων ΟΣΔΕ στον ΟΠΕΚΕΠΕ από πέντε φερόμενους ως μόνιμους κατοίκους του δήμου Λαγκαδά, που καμία σχέση φαίνεται να έχουν με την περιοχή της Μαγνησίας.

Ο βουλευτής Μαγνησίας ζητούσε ενημέρωση αν πράγματι δηλώνονται και επιδοτούνται αυτές οι εκτάσεις από το 2017 και αν ναι, ποιο ποσό επιδοτήσεων έχει καταβληθεί και αν έχει προβεί σε ελέγχους ο ΟΠΕΚΕΠΕ παραχωρητηρίων, τίτλων ιδιοκτησίας ή ενοικιαστηρίων των συγκεκριμένων επιδοτούμενων εκτάσεων.

Ο εσπευσμένος έλεγχος έβγαλε «λαβράκια. Στον νομό όπως αποκαλύφτηκε ιδιώτες που δραστηριοποιούνται εκτός Μαγνησίας, ελάμβαναν επιδοτήσεις για εκτάσεις στη λίμνη Κάρλα.

Ανάλογες περιπτώσεις αποκαλύφτηκαν και στην υπόλοιπη Ελλάδα για αυτό και ο υπουργός αποφάσισε ο έλεγχος να προχωρήσει σε βάθος.

Συγκεκριμένα, με επιστολή που απέστειλε προς τους 13 περιφερειάρχες της χώρας, o κ. Λιβανός τους ζητεί να καταθέσουν τάχιστα στο ΥΠΑΑΤ τα συγκεντρωτικά ψηφιακά γεωχωρικά δεδομένα μορφής για τις δημόσιες εκτάσεις που τελούν υπό τη διαχείρισή τους, τις παραχωρημένες εκτάσεις καθώς και τυχόν άλλες εκτάσεις που δεν εμπίπτουν στις δύο παραπάνω κατηγορίες.

Το ΥΠΑΑΤ δίνει προθεσμία το αργότερο ώς τις 20 Σεπτεμβρίου για την παράδοση των σχετικών στοιχείων από τους περιφερειάρχες, καθώς κρίνεται επιτακτική η συνδρομή τους για την απλούστευση των διαδικασιών διενέργειας των διασταυρωτικών ελέγχων που είναι αναγκαίοι για να περιβληθεί με απόλυτη διαφάνεια – και άρα με δικαιοσύνη – η διαδικασία χορήγησης των αγροτικών ενισχύσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Παράλληλα με την εντατικοποίηση των ελέγχων που πραγματοποιεί ο ΕΛΓΟ για να αποτραπούν φαινόμενα «ελληνοποιήσεων» προϊόντων και παρατυπιών, ιδιαίτερα στα προϊόντα ΠΟΠ/ΓΕΠ, το ΥΠΑΑΤ αναλαμβάνει μία εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία για τη διασφάλιση της διαφάνειας και δικαιοσύνης στη χορήγηση των αγροτικών ενισχύσεων, οι οποίες καταβάλλονται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

«Η διαφάνεια και η δικαιοσύνη στον τομέα των αγροτικών ενισχύσεων είναι βασική πολιτική προτεραιότητα του ΥΠΑΑΤ. Ένα ακόμα βήμα προς την κατεύθυνση αυτή είναι η ενσωμάτωση των γεοχωρικών δεδομένων των Περιφερειών στο υπόβαθρο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Άμεσα, με μηχανογραφικό τρόπο, θα διασταυρώσουμε ποιοι παρανόμως δήλωσαν δημόσιες εκτάσεις για ιδιωτικές, για να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα των συνεπών παραγωγών. Είμαι πεπεισμένος ότι όλοι οι περιφερειάρχες θα ανταποκριθούν και μάλιστα άμεσα», δήλωσε σχετικά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο οποίος συνεχίζει με εντατικούς ρυθμούς και σειρά πρωτοβουλιών την υλοποίηση της δέσμευσής του για διαφάνεια παντού και μηδενική ανοχή σε περιπτώσεις παρατυπιών και παρανομιών, προκειμένου να διασφαλιστούν πλήρως τα συμφέροντα των συνεπών παραγωγών αλλά και η ασφάλεια και ενημέρωση των καταναλωτών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου