ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον: Τέρμα στο αλαλούμ, με γρήγορα κλικ…

εξοικονόμηση-κατ-οίκον-τέρμα-στο-αλ-468964

Στη διαχείριση του Τεχνικού Επιμελητηρίου η υλοποίηση του προγράμματος, βάσει κριτηρίων και όχι ανάλογα με τη χρονική προτεραιότητα

Τέλος στο αλαλούμ της χρονικής σειράς προτεραιότητας έβαλε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το νέο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον». Μετά τις διαμαρτυρίες που υπήρξαν για την έγκριση των προτάσεων ανάλογα με ποιος κάνει το πιο γρήγορο κλικ, θα τηρείται σύστημα βαθμολογίας με συγκεκριμένα κριτήρια.

Η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας, Νάνσυ Καπούλα, λέει ότι αρμόδιο πλέον για τη διαχείριση και την υποστήριξη του πληροφοριακού συστήματος στο οποίο θα γίνονται οι αιτήσεις, θα είναι το ΤΕΕ και εν προκειμένω το ΤΕΕ Μαγνησίας.

«Πρόκειται για μία ακόμη μεγάλη ευθύνη η ανάληψη της οποίας έγινε μετά την παραδοχή ότι το ΤΕΕ μπορεί να φέρει σε πέρας δύσκολα θέματα. Είναι γνωστά τα προβλήματα που είχαν προκύψει με τα προηγούμενα προγράμματα και γι’ αυτό το ΤΕΕ κατέθεσε προτάσεις προς το υπουργείο, ζητώντας κατά κύριο λόγο την κατάργηση της χρονικής προτεραιότητας των αιτήσεων», σημειώνει.

Με το νέο τρόπο υλοποίησης του προγράμματος θα υπάρχει πλέον ισότιμο και αξιοκρατικό σύστημα για τους υποψήφιους δικαιούχους. «Το σύνολο των προτάσεών μας έγιναν αποδεκτές και πλέον δεν θα υπάρχει ο χρονικός περιορισμός», σημείωσε.

Επισημαίνεται ότι τα διαθέσιμα κονδύλια του τρέχοντος προγράμματος εξαντλήθηκαν σε 18 λεπτά της ώρας. Συνολικά γι ‘αυτό, έχουν υποβληθεί 7.922 αιτήσεις, εκ των οποίων εγκρίθηκαν οι 3. 611, δεσμεύοντας ποσό 77,17 εκατ. ευρώ. Η μέση ανά εγκριθείσα αίτηση ανήλθε σε 21.370 ευρώ. Οι μηχανικοί ήταν πολύ δυσαρεστημένοι, καθώς η μοριοδότηση είχε γίνει ανάλογα με το πιο γρήγορα κλικ.

Τέλος Σεπτεμβρίου το νέο πρόγραμμα

Ιδιαίτερη ικανοποίηση σκορπίζει ακόμη το γεγονός ότι το νέο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» θα ξεκινήσει να τρέχει στο τέλος Σεπτεμβρίου. «Δήλωσαν ότι θα ξεκινήσει σύντομα. Θα έχουμε έναν νέο κύκλο, που θα ενισχύσει οικονομικά την αγορά και θα αποδώσει ενεργειακά αναβαθμισμένα κτίρια, ένα θέμα το οποίο συνδράμει στην κλιματική αλλαγή που τόσος λόγος έχει γίνει τις τελευταίες μέρες με τα γεγονότα που έχουμε στη χώρα μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ενόψει του νέου προγράμματος, οι ιδιοκτήτες που ενδιαφέρονται να προχωρήσουν σε ενεργειακή αναβάθμιση των σπιτιών τους, θα πρέπει να σπεύσουν να ενημερωθούν από τώρα για τα δικαιολογητικά που απαιτούνται.

Η κα. Καπούλα επισημαίνει ότι μεταξύ των άλλων περιλαμβάνονται ο έλεγχος νομιμότητας των κτιρίων και η ηλεκτρονική ταυτότητα, η οποία είναι προαπαιτούμενο για το νέο πρόγραμμα.

Ομαλή η εξέλιξη του τρέχοντος προγράμματος

Στο μεταξύ, το παλιό «Εξοικονομώ» εξελίσσεται ομαλά, καθώς έχουν εγκριθεί οι δικαιούχοι και οι ιδιοκτήτες ξεκινούν τις εργασίες. «Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε ένα πρώιμο στάδιο και γι ‘αυτό δεν μπορούμε να έχουμε εικόνα για τη ροή της χρηματοδότησης.

Πιστεύουμε ότι δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα. Οσο σύντομα κατατίθενται τα δικαιολογητικά (τιμολόγια πληρωμής κτλ) μετά το πέρας των εργασιών, τόσο γρήγορα θα γίνεται και η εκταμίευση των χρηματοδοτήσεων», αναφέρει.

Ο φόβος των μηχανικών, ο οποίος βέβαια είναι πολύ βασικός, είναι η καθυστέρηση που παρατηρείται στις προμήθειες. «Για παράδειγμα για να βάλεις κουφώματα αυτή τη στιγμή, θα πρέπει να περιμένεις 2, 5 μήνες. Επιπλέον, υπάρξει μία ανησυχία στην αγορά σε σχέση με τις αυξήσεις στα οικοδομητικά υλικά τον τελευταίο 1,5 μήνα και αυτό οφείλει το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης και Εμπορίου να το διαχειριστεί. Μία απότομη αύξηση σε όλα τα οικοδομικά υλικά μπορεί να προκαλέσει ένα πάγωμα και στις εργασίες και στην αγορά. Παρατηρούνται αυξήσεις που μπορεί να φθάνουν στο 30-400%», προσθέτει.

Αυτά είναι τα ποσοστά επιδότησης

Σε κάθε περίπτωση, το ποσοστό επιδότησης καθορίζεται σύμφωνα με τα εισοδηματικά κριτήρια ως εξής:

  • Για ατομικό εισόδημα έως 5.000 ευρώ και οικογενειακό έως 10.000 ευρώ η ενίσχυση είναι 75%.
  • Για ατομικό εισόδημα από 5.000 έως 10.000 ευρώ και οικογενειακό 10.000 έως 20.000 ευρώ η ενίσχυση είναι 70%.
  • Για ατομικό εισόδημα 10.000 έως 20.000 ευρώ και οικογενειακό 20.000 έως 30.000 ευρώ η επιδότηση είναι 55%
  • Για ατομικό εισόδημα 20.000 έως 30.000 ευρώ και οικογενειακό 30.000 έως 40.000 ευρώ η επιδότηση είναι 45%
  • Για ατομικό εισόδημα 30.000 έως 50.000 ευρώ και οικογενειακό έως 60.000 ευρώ η επιδότηση είναι 40%. Εφόσον η κατοικία έχει παραχωρηθεί δωρεάν ή ενοικιάζεται, η επιδότηση είναι 40% ενιαία για όλες τις προαναφερόμενες εισοδηματικές κατηγορίες.

Επιλέξιμες θα είναι μονοκατοικίες, μεμονωμένα διαμερίσματα και πολυκατοικίες υπό τους όρους ότι υφίστανται νόμιμα και δεν έχουν κριθεί κατεδαφιστέα, χρησιμοποιούνται ως κύρια κατοικία και ιδιοκατοικούνται, έχουν καταταχθεί βάσει του Α πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση του Γ, έχει εκδοθεί η ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου, η πολυκατοικία έχει σε ισχύ ΑΦΜ και τέλος για αίτηση μεμονωμένου διαμερίσματος ή μονοκατοικίας η κύρια χρήση αφορά αποκλειστικά τον αιτούντα.

Επιπλέον, σε σύγκριση με τα προηγούμενα προγράμματα, καταργείται η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων για παρεμβάσεις αποκλειστικά σε κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών. Επίσης δεν περιλαμβάνεται στις επιλέξιμες παρεμβάσεις η αναβάθμιση του ανελκυστήρα και η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού για τα οποία θα υπάρξουν ξεχωριστά προγράμματα.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Τα δικαιολογητικά

Πέραν των προαναφερόμενων δικαιολογητικά τα υπόλοιπα κριτήρια με βάση τα οποία θα γίνεται η μοριοδότηση είναι τα εξής:

  • Κόστος εξοικονόμησης ενέργειας, 50%
  • Υφιστάμενη ενεργειακή κλάση, 5%
  • Βαθμοημέρες θέρμανσης, 7%
  • Παλαιότητα κατασκευής, 3%
  • Ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα, 15%
  • Πλήθος εξαρτώμενων τέκνων, 5%
  • Μονογονεϊκή οικογένεια, 5%
  • Μακροχρόνια άνεργος, 5%
  • ΑΜΕΑ, 5%.

Ο αριθμός των ωφελούμενων νοικοκυριών θα είναι αυξημένος κατά 38% περίπου, ενώ ο μέσος όρος επιδότησης θα φτάνει το 62% και οι εγκεκριμένες προτάσεις θα πρέπει να ολοκληρώνονται σε διάστημα 12 μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης υπαγωγής.

Αναφορικά με τον προϋπολογισμό του συγκεκριμένου κύκλου, αυτός θα ανέρχεται στα 632 εκ. ευρώ, ενώ το ποσοστό ενίσχυσης θα ξεκινά από το 40% και θα φτάνει στο 75%, το οποίο θα αφορά στην εισοδηματική κατηγορία των νοικοκυριών με ατομικό εισόδημα τα 5.000 ευρώ και οικογενειακό τα 10.000 ευρώ.

Επισημαίνεται ότι ακόμη δεν έχει γίνει γνωστή η κατανομή του ποσού ανά Περιφέρεια, ενώ και η Περιφέρεια Θεσσαλίας δεν έχει ανακοινώσει προς στιγμή για το ποσό με το οποίο θα συμμετέχει.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου