ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Αναθέρμανση στο real estate στον Βόλο

αναθέρμανση-στο-real-estate-στον-βόλο-532856

Εντονο ενδιαφέρον στις αγοραπωλησίες ακινήτων, με 15 οικοδομές να ανεγείρονται στον Βόλο

Αναθερμαίνεται το ενδιαφέρον για το real estate και την ανοικοδόμηση, με τις μεταβιβάσεις ακινήτων να αυξάνονται και ταυτόχρονα 15 οικοδομές να ανεγείρονται στο πολεοδομικό συγκρότημα, με ισάριθμες να βρίσκονται στα σκαριά.

Προφανώς, το μεγαλύτερο κύμα των μεταβιβάσεων ακινήτων προέρχεται από όσους θέλουν να αποφύγουν τις μεγαλύτερες φορολογικές επιβαρύνσεις, που θα φέρουν οι νέες αντικειμενικές άξιες το 2022. Υπάρχουν, ωστόσο, και πολλοί άλλοι λόγοι, που καθιστούν συμφέρουσα την επένδυση σε ένα ακίνητο, αυτήν την περίοδο.

Συγκεκριμένα, η αναστολή του ΦΠΑ, η επέκταση των ορίου επιφάνειας για απαλλαγή από φόρο μεταβίβασης, η μηδενική φορολόγηση για τις δωρεές χρημάτων, οι εκπτώσεις φόρου για ανακαινίσεις, το «πάγωμα» του φόρου υπεραξίας, η προσέλκυση πλούσιων και συνταξιούχων να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα, η μείωση του ΕΝΦΙΑ, συνθέτουν ένα πλέγμα κινήτρων που κάνουν πιο ελκυστική την αγορά ακινήτου αυτήν την περίοδο.

«Λόγω των αντικειμενικών που συζητείται ότι θα αυξηθούν, επιταχύνονται οι διαδικασίες για γονικές παροχές ή γονικές δωρεές. Οι αγοραπωλησίες, ωστόσο, πραγματοποιούνται με σταθερούς ρυθμούς, που υπήρχαν και τους προηγούμενους μήνες. Δεν υπάρχει ιδιαίτερη διαφοροποίηση», δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο αρχιτέκτων μηχανικός Τριαντάφυλλος Παπαγεωργίου, πρόεδρος του τοπικού Συλλόγου Κατασκευαστών Ιδιωτικών Εργων.

Αναφερόμενος στην φορολογία των ακινήτων, ο ίδιος υπογράμμισε ότι δεν έχει αλλάξει, για να προσθέσει ότι «η αλλαγή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων είναι πρόσφατη. Η κτηματαγορά είχε «παγώσει» λόγω του κορονοϊού και πλέον επανέρχεται σε σταθερότητα, καθώς βελτιώνονται τα δεδομένα. Όταν υπάρχει αστάθεια, είτε οικονομική είτε υγειονομική, μπαίνει άνω τελεία στην κτηματαγορά και όσο οδεύουμε σε σταθεροποίηση των καταστάσεων, τόσο σταθεροποιείται και η αγορά των ακινήτων».

Ενθαρρυντικό, σύμφωνα με τον ίδιο, το γεγονός ότι είναι αυξανόμενο το ενδιαφέρον για τα ακίνητα «τα οποία αποτελούν σταθερή επένδυση ακόμη και στην περίοδο της κρίσης», όπως παρατηρεί.

Το ενδιαφέρον για ανέγερση νέων οικοδομών αλλά και για την αγοραπωλησία ακινήτων στρέφεται στον κεντρικό πολεοδομικό ιστό και πέριξ των κτιρίων του Πανεπιστημίου. «Υπάρχει αρκετή αισιοδοξία στον κλάδο, σίγουρα όταν υπάρχει υγειονομική και οικονομική σταθερότητα, θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη. Κάνουμε συγκρατημένα βήματα όλοι», επεσήμανε ο κ. Παπαγεωργίου. Κλείνοντας, σημείωσε ότι «το καλοκαίρι παρατηρείται αναθέρμανση του ενδιαφέροντος, αλλά θεωρούμε ότι υπάρξει θετική εξέλιξη στην υγειονομική εικόνα, τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο, θα υπάρξει ικανοποιητική ανάπτυξη».

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου