ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Νόμος – πειρασμός για νέα γενιά αυθαιρέτων

νόμος-πειρασμός-για-νέα-γενιά-αυθαιρ-359731

Πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν να πληρώσουν το πρόστιμο για τα αυθαίρετα αντί να εκδώσουν οικοδομική άδεια που συγκριτικά κοστίζει πολύ περισσότερο

Μεγάλος αριθμός νέων αυθαιρέτων ξεκίνησε ήδη να χτίζεται σε πολλές τουριστικές και μη περιοχές της χώρας, κάνοντας χρήση των διευκολύνσεων που δίνει ο νόμος, όπως αναφέρει στην «ΗτΣ» ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης ο οποίος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη λήψη άμεσων μέτρων.

Όπως αναφέρει ο κ. Σπίρτζης, ήδη σε περιοχές όπως η Μύκονος, πολλοί είναι εκείνοι που έκαναν χρήση των ρυθμίσεων που προβλέπονται με την απόφαση που υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Ν. Σηφουνάκης σύμφωνα με την οποία δίνεται η δυνατότητα τακτοποίησης αυθαιρέτων κατοικιών που δεν έχουν ακόμη ανεγερθεί (με την προϋπόθεση ότι έχει ολοκληρωθεί ο φέρων οργανισμός). Ωστόσο, προβλέπεται ότι αυτό θα αποδεικνύεται μέσω μιας απλής υπεύθυνης δήλωσης του μηχανικού. Tρόπος να διαπιστωθεί η ακριβής ημερομηνία δεν υπάρχει αφού και οι τελευταίες αεροφωτογραφίες στην Αττική ειναι απο το καλοκαίρι του 2011 ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα απο το 2010. . .

Με δεδομένο ότι δεν έχει υλοποιηθεί ο νόμος για την ταυτότητα κτιρίων και δεν έχουν ενεργοποιηθεί ελεγκτικοί μηχανισμοί, πολλοί έχουν προχωρήσει σε ψευδείς δηλώσεις και πριν ακόμα ολοκληρώσουν το φέροντα οργανισμό του κτιρίου, σε πολλές περιπτώσεις πριν ακόμη ξεκινήσουν τις οικοδομικές εγρασίες προχώρησαν σε τακτοποίηση του? μελλοντικού αυθαιρέτου. Πράγμα που σημαίνει ότι ακόμα και μέχρι την τελευταία στιγμή που θα «τρέχει» η διαδικασία της τακτοποίησης, θα μπορεί κάποιος να «σηκώσει» νέο αυθαίρετο.

Μάλιστα, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΤΕΕ, μέσω αυτής της οδού πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν να πληρώσουν το πρόστιμο για τα αυθαίρετα αντί να εκδώσουν οικοδομική άδεια που συγκριτικά κοστίζει πολύ περισσότερο. «Όπως είχαμε πει και στην αρχή της όλης συζήτησης η μη ύπαρξη της ταυτότητας του κτιρίου αλλά και η ανυπαρξία αξιόπιστων ελεγκτικών μηχανισμών θα επιδεινώσει την κατάσταση και θα οδηγήσει σε νέα γενιά αυθαιρέτων» δηλώνει στην «ΗτΣ» ο κ. Σπίρτζης συμπληρώνοντας ότι «με όλη αυτήν τη διαδικασία παίζουμε με την ασφάλεια των πολιτών». Πάντως ο Ν. Σηφουνάκης χτες είπε οτι θα πέσουν καμπάνες κι οτι υπάρχει τρόπος να εντοπιστούν οι παραβάτες χωρίς ομως να εξηγήσει πως θα γίνει αυτο.

Ενα εκατ. σε τακτοποίηση

Εν τω μεταξύ, με βάση τα τελευταία στοιχεία, δήλωση για τακτοποίηση αυθαιρέτου έχει κάνει μόλις το 20% των εκτιμώμενων αυθαιρέτων της χώρας. Οι δηλώσεις που έχουν υποβληθεί μόλις που ξεπερνάνε τις 260.000 ενώ τα αυθαίρετα της χώρας υπολογίζεται ότι ξεπερνούν κατά πολύ το ένα εκατομμύριο.

Από αυτές τις 260.000 δηλώσεις, η πλειονότητα (περίπου 113.000) βρίσκονται απλά στο στάδιο της προκαταρκτικής εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Περίπου 27.600 αυθαίρετα έχουν ήδη τακτοποιηθεί πλήρως αφού οι ιδιοκτήτες τους πλήρωσαν ολο το πρόστιμο. Περίπου 75.000 έχουν ήδη πληρώσει τουλάχιστον την πρώτη δόση κι άλλοι 45.000 περίπου έχουν πληρώσει τα παράβολα.

Οικοδομικές άδειες

Την ίδια στιγμή, το ΤΕΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και για το νέο τρόπο έκδοσης οικοδομικών αδειών που μπαίνει σε εφαρμογή από την ερχόμενη Πέμπτη. Ο νέος τρόπος περιορίζει εν πολλοίς τη γραφειοκρατία και ελαχιστοποιεί τη δυνατότητα διαπλοκής και «γρηγορόσημων», ωστόσο, σύμφωνα με το Επιμελητήριο αν δεν συνοδευτεί από άλλες νομοθετικές ρυθμίσεις και κυρίως την αλλαγή του ΓΟΚ, θα οδηγήσει ουσιαστικά σε νέες στρεβλώσεις. Να σημειωθεί ότι ήδη το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει ολοκληρώσει την επεξεργασία του νέου ΓΟΚ ο οποίος αναμένει τώρα το «πράσινο φως» κι από το συναρμόδιο υπουργό Υποδομών Μ. Βορίδη.

Πάντως, ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Σπίρτζης με επιστολή του προς τον κ. Βορίδη τονίζει την ανάγκη προώθησης τόσο του νέου ΓΟΚ ο οποίος «φιλοδοξεί» να αλλάξει δραστικά τον τρόπο με τον οποίον χτίζουν οι Ελληνες αλλά και την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για την Ταυτότητα των Κτιρίων (έχει αποσταλεί σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας στο ΥΠΕΚΑ από τον Δεκέμβριο του 2011) που αποτελεί ίσως και το βασικότερο εργαλείο για την αποφυγή νέας γενιάς αυθαιρέτων αλλάκαι για την ασφάλεια των πολιτών.

Στην επιστολή του ο κ. Σπίρτζης ζητά τη συγκρότηση Κοινής Επιτροπής (με τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών) που θα εξετάσει τις παρατηρήσεις της διαβούλευσης και θα διαμορφώσει το τελικό κείμενο του νέου ΓΟΚ. Κάτι που έγινε ήδη δεκτό από την πλευρά του υπ. Περιβάλλοντος. Στην επιστολή του το ΤΕΕ ζητά ακόμη την έκδοση Π.Δ. για τις νόμιμες αμοιβές των μηχανικών καθώς και για το Μητρώο Κατασκευαστών Ιδιωτικών Έργων.

imerisia.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου